-
Jakie proekologiczne rozwiązania wdrażają deweloperzy?
... z nowoczesnością. Dodatkowo na trenie inwestycji pojawiły się szklarnie uprawne. Mieszkańcy mogą dzięki nim realizować swoje ogrodnicze pasje i hodować ulubione kwiaty, warzywa czy owoce oraz cieszyć się zielenią przez cały rok. Edyta Kołodziej, dyrektor sprzedaży i marketingu w Nickel Development Mieszkańcy miast nie zawsze mają ...
-
Co decyduje o atrakcyjności nowego mieszkania?
... , inwestycję położoną wśród zieleni otaczających parków i posiadającą własny teren przeznaczony pod park, aktywności sportowe, plac zabaw dla dzieci, szklarnie pod warzywa i owoce, wybieg dla psów, i wiele innych rozwiązań, które sprawią że naszym klientom będzie się mieszkało komfortowo i wygodnie. Z kolei co do rozwiązań ...
-
Emerytury na świecie: czy ceny żywności dają emerytom żyć?
... (5 l) – 26,60 zł Ser (1,5 kg) – 37,70 zł Drób i wołowina (3 kg) – 53,20 zł Ryba (3 kg) – 138 zł Owoce (9 kg) – 42 zł Warzywa (15 kg) – 72,80 zł Wartość koszyka podstawowych produktów żywnościowych w kwietniu 2022 roku wynosi 471 zł 80 gr. Zatem ...
-
E-commerce w Czechach w rozkwicie. To szansa dla polskich firm
... spożywczych. Warto np. zauważyć, że pomimo różnych prób ograniczania ich dostępności, Czesi bardzo cenią produkty spożywcze z Polski. Chodzi m.in. o mięso, owoce, warzywa, a także nabiał, na które lokalni producenci nie są w stanie całkowicie zaspokoić popytu. Wystarczy wspomnieć, że w 2021 r. wartość eksportu gotowych artykułów ...
-
Ekologiczna żywność, czyli jaka?
... , jak np. mąka, mleko, zboża, sprawdzenie, czy mamy do czynienia z certyfikowanym produktem jest proste. A co w sytuacji, gdy chcemy kupić ekologiczne warzywa, owoce lub inne produkty - „na wagę”? Poprośmy sprzedawcę o przedstawienie certyfikatu. Producent, oferujący żywność „eko”, powinien posiadać aktualny dokument, wydany przez jednostkę ...
-
Czy nasze jelita lubią kawę?
... błonnika Wśród elementów codziennej diety, które spełniają założenia reguły 3 P, prof. Stachowska wymienia m.in. kiszonki, kefiry, fermentowane soki (czyli żywność probiotyczną), warzywa, owoce i pełnoziarniste pieczywo, będące źródłem błonnika, a także kawę, herbatę i kakao, bogate w polifenole, regulujące liczbę wolnych rodników. Kawa, z uwagi na ...
-
Polacy i zdrowe odżywianie: dlaczego nie zawsze się udaje?
... Polaków to także ograniczanie spożywania cukru oraz żywności przetworzonej. Codzienna praktyka jest zgodna z postrzeganiem zdrowego odżywiania. Przede wszystkim właśnie jemy warzywa i owoce (38%), pijemy duże ilości płynów, a co trzeci dorosły Polak ogranicza spożycie cukru. W mniejszej skali stosujemy również szereg innych zachowań skierowanych ...
-
5 najpopularniejszych faktów i mitów na temat wzroku
... . Dieta powinna być zbilansowana i zawierać w sobie m.in. kwasy tłuszczowe omega-3 czy witaminy. Z tego powodu powinniśmy regularnie zjadać zielone i czerwone warzywa, a także owoce, ryby morskie, orzechy czy nasiona i ziarna, które są dodatkowo źródłem cynku. Wszystkie fakty i mity sprowadzają się do jednego – reagujmy na ...
-
Zaległości targowisk i bazarów rosną wolniej niż w pandemii
... Dolnym i Górnym Śląsku. Polacy stawiają na świeżość i wspieranie lokalnych przedsiębiorców Głównym celem wyprawy na bazar są produkty spożywcze, a przede wszystkim warzywa i owoce - wskazuje 94 proc. ankietowanych. 39 proc. kupuje tu też nabiał i pieczywo, a 27 proc. mięso i ryby. Blisko połowa respondentów (48 proc ...
-
Ubezpieczenie upraw, OC rolnika i Agrocasco. Dlaczego warto je mieć?
... duża, nie powinno ich zabraknąć. W sezonie wiosennym ochroną można objąć: zboża, kukurydzę, rzepak, rzepik, ziemniaki, buraki cukrowe, chmiel, tytoń, warzywa gruntowe, owoce drzew i krzewów owocowych oraz truskawek, nasadzenia drzew i krzewów owocowych oraz truskawek czy rośliny strączkowe. Przedmiotem ochrony mogą też być zwierzęta ...
-
Zadłużenie małych sklepów wzrośnie po podwyżce VAT?
... , które od kwietnia znów mają 5 proc. VAT to: mięso i ryby oraz ich przetwory, mleko i produkty mleczarskie, jaja, miód naturalny, orzechy, warzywa i owoce i przetwory, tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne (oliwa, olej rzepakowy, olej słonecznikowy), zboża i przetwory ze zbóż, w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze, określone preparaty ...
-
Jedzenie warzyw i owoców, czyli zdrowe odżywianie wg Polaków
... zatem Polacy robią najczęściej, by wdrażać dobre nawyki żywieniowe? Przede wszystkim najczęściej staramy się pić duże ilości płynów (34%), jeść warzywa i owoce (33%), a następnie ograniczać cukier (33%). Co piąty Polak próbuje zachować równowagę w jedzeniu, stosować urozmaiconą dietę oraz zwracać uwagę na jakość ...