-
Zaległe płatności w branży spożywczej
... branży mrożonek – przetwórstwa owoców i warzyw) prowadziło rozmowy o połączeniach i przejęciach – w ramach branży lub z funduszami inwestycyjnymi. Konsolidacja – popularne określenie w Polsce… Jak mówi Tomasz Starus: -To powszechna sytuacja z jaka mamy do czynienia w branży spożywczej ...
-
Technologia w branży spożywczej
... w targach powtórzą wystawcy z Włoch, Holandii i Francji, a tuż za nimi dołączą producenci z USA. Odwiedzający mogą również spodziewać się udziału przedstawicieli z Korei Południowej, Rosji, ... to przestrzeń, która otwiera nowe możliwości dla producentów i poddostawców branży spożywczej. Od pewnego czasu wiele mówi się o inteligentnych rozwiązaniach. ...
-
Producenci żywności w czołówce bankrutów?
... mln zł. Wśród pozostałych dłużników branży spożywczej są też inni producenci, a dalej rolnicy. Największe długi - mięso, pieczywo, owoce i warzywa W Krajowym Rejestrze Długów widnieje 7 059 producentów żywności. 93 proc. dłużników z tej branży stanowią producenci artykułów spożywczych, a pozostałe 7 proc. to producenci napojów. Dług tych pierwszych ...
-
Jakie kłopoty mają producenci żywności?
... przez międzynarodowe sieci sprzedaży, bo producenci żywności już dziś muszą walczyć z dominacją zagranicznych koncernów. Może to w efekcie zdaniem PIH doprowadzić do upadku wielu rodzimych firm. Zobowiązania pozakredytowe i kredytowe Warto przeanalizować obecną sytuację firm z branży spożywczej w aspekcie płatności przeterminowanych powyżej 60 ...
-
Producenci żywności coraz dłużej czekają na pieniądze
... Producenci żywności kredytują odbiorców przez coraz dłuższy okres czasu (otwarte jest pytanie na ile są do tego zmuszeni, a na ile sami kreują ten trend biorąc udział w wojnie o udziały w rynku). W tej branży ...
-
Producenci żywności zadłużeni, ale nie przez pandemię
... towar producenci również musieli spisać na straty. W podobnej sytuacji są przedsiębiorcy produkujący napoje. W tych firmach zaobserwowano spadek obrotów o około 10 do 15 proc. Pandemię źle znieśli również producenci wołowiny i drobiu, w szczególności kurczaków, którzy eksportują towary w dużej części na potrzeby branży gastronomiczno-hotelarskiej ...
-
Silna pozycja branży mięsnej
... zdaniem Kazimierza Stańczyka, wiceprezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, mniejsze zakłady, szczególnie w branży spożywczej, są bardziej odporne na wahania koniunktury od wielkich koncernów. Mogą ... narzekają na obroty, bo te są dobre. Problemem jest mała zyskowność. Producenci boją się podwyższyć ceny. Nic nie wskazuje na to, żeby sprzedaż ...
-
Nieuczciwe sieci handlowe kontra producenci
... samo hasło urzędowo regulowanych czy też maksymalnych marż elektryzuje wszystkich przedstawicieli branży spożywczej. Najbardziej radykalni w opiniach są przedstawiciele rolników. Obecne działania sieci ... 400 zł, zaś ceny pieczywa w sklepach nie spadły. Nie wszyscy producenci są w sądach tak jednoznaczni. Do regulacji powinno dojść, ale na podstawie ...
-
Branża spożywcza zadłużona na 176 milionów złotych
... branży spożywczej, które są notowane w bazie danych KRD BIG, posiada łączne zadłużenie wynoszące 175,87 miliona złotych. Na jedno zadłużone przedsiębiorstwo przypada średnio 5,52 zobowiązania na kwotę 10,57 tysiąca złotych. W efekcie średni dług firm z branży spożywczej ... udział w kategorii przemysł mają producenci artykułów spożywczych. Sklepy i ...
-
Branża mięsna notuje wzrost upadłości
... rynek europejski - tak postrzegana jest branża spożywcza. Nie wszystkie sektory z branży spożywczej radzą sobie równie dobrze, zwiększa się m.in. skala problemów przetwórców mięsa ... Hylewicz, dyrektor windykacji w Euler Hermes. Chcąc znaleźć zbyt na swoje produkty producenci wyrobów mięsnych są zbyt często skłonni ryzykować – dostarczać swoje wyroby ...
-
Przemysł spożywczy liczy zaległości. Zadłużenie ma co 12. firma
... Polscy producenci żywności to europejska czołówka. Z danych Eurostatu wynika, że udział naszych producentów w unijnym przemyśle spożywczym to aż 9%. Lepiej pod tym względem wypadają jedynie Francja, Niemcy, Włochy, Wielka Brytania, Hiszpania i Holandia. Nieterminowe regulowanie zobowiązań dotyczy 7,9 proc. firm z branży spożywczej (działających ...
-
Branża spirytusowa: kryzys ciągle obecny
... branży spożywczej. W latach 2008-2011 zbankrutowało 8 polskich Polmosów. W zeszłym roku wszystkim zakładom udało się utrzymać na rynku, choć z trudnościami – jedna czwarta przedsiębiorstw (26%) nie wypracowała zysku. Straty z tytułu szarej strefy Na trudną sytuację branży ... zamiast konkurować na zagranicznych rynkach, producenci walczą o utrzymanie ...
-
Firmy wycofują się z Rosji. Więcej pracy w Polsce?
... najwięksi producenci jak m.in. Volkswagen, Volvo Cars, Aston Martin, Jaguar Land Rover, BMW, Daimler. Rezygnują też zagraniczni producenci i dostawcy komponentów, wśród nich Magna i Aptiv. Automotive to jednak nie jedyny sektor, w którym powstaje więcej miejsc pracy. Zwiększone zapotrzebowanie na pracowników widać także m.in. w branży spożywczej ...
-
Usługi gastronomiczne: rośnie popyt, rosną długi
... branży spożywczej (9,4 mln zł), dostawcy prądu, wody i gazu oraz właściciele dzierżawionych lokali (9,4 mln zł), operatorzy komórkowi (6 mln zł) i firmy budowlane (3,2 mln zł). W czołówce najbardziej zadłużonych firm z branży ... zaledwie 9 zobowiązań wobec 5 wierzycieli (fundusze sekurytyzacyjne, producenci napojów i fundusz poręczeniowy), ale ma im ...
-
Branża rolno-spożywcza ma 760 mln zł długów
... Jakie jest zadłużenie branży rolno-spożywczej? Jakie firmy mają największe zaległości? Jakie długi mają rolnicy? Branża rolno-spożywcza to jeden z najważniejszych sektorów polskiej gospodarki, wytwarzający ok. 6 proc. PKB i eksportujący dużo towarów na rynki zagraniczne. Tworzą ją producenci rolni, przetwórcy żywności, producenci napojów i wyrobów ...
-
Polskie mleczarnie muszą dbać jakość
... Wraz z rozwojem sieci handlowych wzrasta znaczenie dwóch standardów opracowanych specjalnie dla branży spożywczej i handlowej. Pierwszym jest brytyjski system BRC. Drugi to IFS - ... standardu, które są podstawą oceny. Certyfikat jest informacją dla klientów, że producenci stosują dobre praktyki higieniczne i utrzymują powtarzalną jakość wyrobów. Na ...
-
W FMCG liczy się jakość produktu oraz customer experience
... pojawiających się nowości. Aby nadal utrzymać i rozwijać swoją pozycję na rynku, producenci oraz sieci handlowe muszą efektywniej korzystać z danych rynkowych, żeby właściwie rozumieć ... piątej edycji badania uczestniczyło 526 osób należących do ścisłego kierownictwa firm działających w branży spożywczej i sektorze dóbr konsumpcyjnych w 31 krajach ...
-
Dania gotowe: sprzedaż wyhamowała
... czynnik wyraźnie wpłynął też na spadek obrotów w czasie dekoniunktury gospodarczej. Producenci wierzą jednak, że dobra passa wróci, a sposób przygotowywania posiłków ... do zjedzenia. - Sektor mrożonek i dań gotowych to jedne z najszybciej rosnących kategorii w branży spożywczej. Nasycenie tymi produktami jest jeszcze w Polsce na bardzo niskim poziomie ...
-
Branża spożywcza: nie jest źle, ale...
... mięsnym polskiej branży spożywczej zostały sfinansowane z zewnątrz, więc w efekcie wiele przedsiębiorstw jest wysoce zadłużona. Od momentu kiedy skończył się kontyngent mleczny w EU w kwietniu 2015 roku, sektor mleczarski mierzył się z coraz większymi wyzwaniami. Jakkolwiek, długoterminowo polscy rolnicy i producenci mleczarscy mogli zyskać ...
-
Branża handlowa ma 8,4 mld zł zaległości
... . W przypadku hurtowni są to przede wszystkim małe sklepy detaliczne, które nie płacąc w terminie uruchamiają powstawanie zatorów płatniczych. Szczególnie w przypadku branży spożywczej, gdzie producenci, detaliści i hurtownicy są wzajemnie i ściśle ze sobą powiązani. Od początku pandemii tylko firmy oferujące w hurcie żywe zwierzęta zwiększyły ...
-
Przemysł rolno-spożywczy: Ustawa o funduszach promocji
... producenci i przemysł rolno-spożywczy czekali kilka lat. Weszła ona w życie 1 lipca, ale pierwsze efekty ... trzeba będzie zwiększyć wydatki na promocje, aby pobudzić popyt - powiedział chcący zachować anonimowość przedstawiciel branży spożywczej. Inną kwestią, która budzi wiele kontrowersji, jest koszt obsługi funduszy. Resort rolnictwa szacuje, ...
-
Dzień Polskiej Żywności: jak radzi sobie branża rolno-spożywcza?
... nieprzerwanej produkcji żywności. Ze względu na fakt, że rodzimi producenci żywności bazują przede wszystkim na surowcach dostarczanych im przez ... , czasowe ograniczenie działalności sektora HoReCa – ważnego odbiorcy polskiej branży spożywczej. Odnotowano też zmiany w sprzedaży detalicznej. W marcu dynamika sprzedaży detalicznej żywności wzrosła ...
-
Przerwane łańcuchy dostaw problemem blisko połowy firm
... na rentowność firmy. Na koniec lipca przeterminowane zobowiązania pozakredytowe i kredytowe firm z branży przemysłowej widoczne w BIG InfoMonitor oraz w BIK wyniosły przeszło 6,6 mld zł. Największy udział w przeterminowanym zadłużeniu mają producenci z branży spożywczej, ich długi wzrosły o ponad 69 mln zł i aktualnie wynoszą prawie 2 mld ...
-
Czy ceny żywności wyhamują? Co przyniesie rok 2018?
... na te i inne pytania niesie za sobą lektura poświęconego sytuacji w branży spożywczej Market Monitora firmy Atradius. Najświeższe statystyki GUS dowodzą, że hektolitr mleka ... w Polsce. Korzystając z popytu znacznie przewyższającego podaż w krajach Unii Europejskiej, polscy producenci z większym zyskiem sprzedają jaja na rynku wspólnotowym. To siłą ...
-
Branża spożywcza: 200 mln długu i potężne kłopoty
... branży spożywczej są banki, którym sektor zalega ponad 95 mln zł, co stanowi 48% wartości wszystkich zobowiązań. Producenci ...
-
Reklamy produktów dla dzieci w 2014 roku warte 170 mln zł
... branży plasuje ją w połowie stawki trzydziestu najbardziej aktywnych sektorów na rynku. Dla porównania, najwięcej na ten cel przeznacza się w branży farmaceutycznej, handlowej bądź spożywczej ... wyraźne wzrosty wydatków w tych miesiącach odpowiadają głównie producenci i dystrybutorzy zabawek. Reklamodawcy przygotowują grunt pod zakupową górkę związaną ...
-
Branża spożywcza pełna optymizmu
... się strat (1,7 proc. przy wskaźniku ogólnym 4,9 proc. i wskaźniku 8,9 proc dla branży meblarskiej). Radosław Jarema, dyrektor zarządzający AKCENTY w Polsce, zwraca uwagę, że duży optymizm w branży spożywczej widzi po stronie swoich Klientów od kilku lat. Producenci oraz importerzy żywności są czwartą co do wartości realizowanych obrotów ...
-
Sektor spożywczy a systemy BI
... również, by producenci artykułów spożywczych uważnie przyjrzeli się swoim zasobom magazynowym i łańcuchowi dostaw. W dobie drastycznej redukcji wszelkich kosztów automatyzacja procesów może okazać się bezcenna. - Nie da się jej jednak osiągnąć bez inwestycji w rozwiązania informatyczne dostosowane do potrzeb branży spożywczej - przekonuje Dagmara ...
-
Zróżnicowana płynność finansowa firm
... branży budowlanej, zwłaszcza organizacyjne – jej rozdrobnienie, model rozliczeń pogłębiający słabość kapitałową pw. podwykonawców, odbijanie się nierzadko opóźnień płatniczych na tempie realizacji prac. Branża stalowa szykuje się do spodziewanej korekty cen, stąd czyszczenie magazynów i szybsze ściąganie należności. Z kolei w branży spożywczej ...
-
KRD: branża handlowa w 6 tyg. powiększyła długi o 130 mln zł
... pod kreską są też producenci artykułów spożywczych i napojów: na początku lutego ... producenci żywności z dłuższym terminem ważności, np. makaronów, konserw lub kaszy. Te produkty cieszyły się bowiem największym zainteresowaniem. To jednak już za nami. KRD podkreśla również, że zagrożeniem dla sektora spożywczego mogą być jednak problemy innych branży ...
-
Ceny lodów w górę, zaległości producentów także
... producentów lodów? Dlaczego lody są tak drogie? Czy Polacy chętnie kupują lody? Producenci lodów dawali sobie radę z pandemią, czy też z sezonowością, ale z inflacją, ... jest to sytuacja nadzwyczajna. Podobnie wygląda to bowiem w innych biznesach branży spożywczej – mówi Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor. – Nie da się jednak nie zauważyć ...
-
Upadłości firm VI 2014
... jest efektem sytuacji na rynkach eksportowych. Rynek spożywczy – nie ma obecnie dużej skali upadłości firm z branży mięsnej W branży spożywczej problemy, o których świadczą publikowane upadłości mają producenci i dystrybutorzy nabiału oraz wyrobów zbożowych, a nie mięsa… Problemy dotykają jednak firm nastawionych na eksport wyrobów inwestycyjnych ...
-
Bankructwa firm w Polsce I-IX 2009
... sytuacji dystrybutorów). …zaskoczenie, o którym mowa w branży spożywczej… To pojawienie się w statystykach upadłości przedsiębiorstw z branży mleczarskiej oraz zbożowej. W każdej z tych ... . Na światowych rynkach konkurencją dla europejskiego mleczarstwa są nie tylko producenci z Australii i nowej Zelandii, ale także z Ameryki. Na rynku wewnętrznym w ...
-
Opóźnienia w płatnościach wg branż
... w branży spożywczej Porównując wskaźniki dotyczące wartości należności spłacanych w terminie, okresu średniego spływu należności oraz procent trudnych długów, najlepsza sytuacja wśród dostawców występuje w branży spożywczej, będącej jedną z największych branż, generującej 1,9 – 2,4 mld zł należności miesięcznie. „Producenci artykułów ...
-
Upadłości firm w Polsce w 2011 r.
... , mimo iż w branży spożywczej nadal istnieje ... branży, a w niektórych przypadkach do spektakularnych upadłości. Na skutek problemów z wypłacalnością dużych hurtowników, problemy w swoich przedsiębiorstwach odczuli też producenci artykułów spożywczych. Branża meblarska Mniejsza liczba bankructw potwierdza, że rok 2011 był dobrym rokiem dla branży ...