-
Kalkulacja cen w lokalu gastronomicznym
... potraw, których ceny są kalkulowane na miejscu w zakładzie gastronomicznym; możliwość ścisłego wyodrębnienia i rozliczenia na jednostkę produktu ... system kalkulacji cenowej w gastronomii umożliwia różnicowanie cen dla poszczególnych segmentów rynku przez stosowanie podwyżek lub obniżek cenowych ustalonych zgodnie z zasadami kalkulacji. Wszystkie ...
-
Rynek HoReCa w Polsce 2009
... , między domem, a pracą. W badaniu przeprowadzonym na potrzeby w/w raportu PMR zapytał respondentów o czynniki jakie mogłyby pomóc w rozwoju przedsiębiorstw obecnych na rynku gastronomicznym w przyszłości. Okazuje się, że firmy najbardziej liczą na wzrost zamożności społeczeństwa, w wyniku którego więcej osób będzie mogło pozwolić sobie na ...
-
Rynek HoReCa w Polsce 2011
... , wśród których blisko trzy czwarte zadeklarowało spadek sprzedaży. Co więcej, porównując odpowiedzi z obydwóch badań na pytanie o ocenę sytuacji na rynku gastronomicznym w Polsce w porównaniu do roku poprzedniego, widać nieznaczną poprawę. Pomimo przeważnie negatywnej oceny wielkości sprzedaży w lokalu respondenta, w badanym okresie nastąpiło ...
-
Branża HoReCa perspektywiczna
... ich przyjąć, bo mieli problem z zatrudnieniem personelu. PMR zapytał 51 firm gastronomicznych o czynniki, jakie mogłyby pomóc w rozwoju przedsiębiorstw obecnych na rynku gastronomicznym. Z raportu wynika, że firmy najbardziej liczą na wzrost zamożności społeczeństwa, w wyniku którego więcej osób będzie mogło pozwolić sobie na jedzenie ...
-
Wynajem lokali gastronomicznych w Polsce
... . Co zatem, poza wysokością czynszu najmu, decyduje o sukcesie lub porażce na rynku gastronomicznym? Liczy się pomysł Podobnie, jak to ma miejsce w innych branżach usługowych ... oraz podnoszenie się poziomu zamożności społeczeństwa będą sprzyjały temu segmentowi rynku. Dynamicznie rozwija się także rynek usług konferencyjnych. Poza dużymi hotelami ...
-
Rynki finansowe 18-22.08.08
... 'a, co może być pierwszym krokiem do wielkiej fuzji na krajowym rynku gastronomicznym. RYNEK WALUTOWY Polski rynek walutowy Miniony tydzień przerwał krótkoterminowy trend ... naftowa zmniejszyła skłonność inwestorów do ryzyka i przełożyła się na wycofywanie kapitału z rynku akcji. • USA Jedną z bardziej zaskakujących informacji z Azji był w tym ...
-
Pożyczki unijne vs. kredyt inwestycyjny – dla kogo środki za 1%?
... znacznie więcej możliwości, z których mogą korzystać zarówno startupy, jak i funkcjonujące na rynku mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa. Na czym polega przewaga takiego finansowania nad ... Zgłosiła się do nas Klientka, która od ponad 20 lat działa na rynku gastronomicznym. Kończyła jej się umowa najmu lokalu, dlatego stwierdziła, że to dobry powód, ...
-
Ulice handlowe, osiedla, biurowce. Nowe preferencje zakupowe
... i rynku mieszkaniowego modyfikuje w znacznym stopniu preferencje zakupowe Polaków, tworząc atrakcyjną niszę dla inwestorów, którzy poszukują lokalizacji dla swoich sklepów. Jednocześnie wyraźnie dostrzegalna jest przemiana, którą przechodzą ulice handlowe. Do niedawna kojarzone z butikami i luksusowymi markami dziś stają się gastronomicznym sercem ...
-
Lokale gastronomiczne w Polsce 2005
... uwagę postępującą koncentrację sprzedaży w handlu artykułami FMCG, również na rynku gastronomicznym spodziewany jest wzrost znaczenia punktów sieciowych. Od ponad roku Polska należy do EU i nasze standardy w zakresie przygotowywania żywności oraz wymogi stawiane lokalom gastronomicznym powinny zostać jak najszybciej dostosowane do wymogów, jakie ...
-
Branża piwna nie boi się kryzysu
... mięso, świeże owoce, środki transportu, a także spłata kredytu. - Z naszych obserwacji rynku piwa wynika, że konsumenci pozostają wierni „swoim” markom piwa, jednak ... marek piwa w niższej cenie, np. w promocji czy też w sklepie zamiast w lokalu gastronomicznym – zapewnia Katarzyna Wilczewska, public affairs manager z KP. Rzadziej pijemy piwo w ...
-
Franczyza w gastronomii 2010-2011
... raportu Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych. Sieci będą odgrywać coraz większą rolę na polskim rynku gastronomicznym, podobnie jak dzieje się to w Stanach Zjednoczonych czy krajach Europy ... już teraz prowadzą niezależne punkty w tym segmencie rynku. Jak podaje raport, na polskim rynku wciąż pojawiają się także nowe rodzime i zagraniczne koncepty ...
-
Leasing pracowniczy: rozwiązanie na miarę pandemii?
... . Wyłączenie poszczególnych gałęzi gospodarki wskutek zmiany priorytetów potrzeb rynku przyniosło zatrzymanie produkcji, zamknięcie wielu fabryk, hoteli, restauracji. W konsekwencji te działania doprowadziły do redukcji w ilości pracowników, szczególnie w sektorze gastronomicznym i hotelarskim. Zrodziło to pytanie – co dalej? Dynamiczna zmiana ...
-
Gastronomia opanowuje galerie handlowe?
... cieszą się również lodziarnie i cukiernie, czyli miejsca służące „impulsowym” zakupom gastronomicznym. Jednak jak zauważa Edyta Potera, w miarę jak rosną „ ... nie jest jednak ciągłe poszerzanie oferty, a właściwe jej zbilansowanie i uważna obserwacja rynku. Z tego założenia wychodzą również właściciele obiektów wielofunkcyjnych, jak np. realizowany ...
-
Co i gdzie jedzą Polacy?
... badany jada poza domem zarówno w tygodniu, jak i w weekend. Wspomniana wcześniej różnorodność rynku gastronomicznego powoduje, że zanim zjemy w danym miejscu, najpierw szukamy o nim ... być dobrze zaplanowany. Osobiście uważam, że najlepiej wiedzę zdobywać w zakładzie gastronomicznym pod opieką dobrego szefa kuchni, który chce dzielić się swoją wiedzą ...
-
Kryzys gospodarczy a rynek kawy
... , opatentowanej technologii. Działając w sektorze gastronomicznym każdemu klientowi zapewniamy fachowe doradztwo w zakresie doboru asortymentu i urządzeń dostosowanych do indywidualnych potrzeb - mówi Beata Gostyńska. Podobną strategię stosuje MK Cafe. - Jesteśmy wiodącym dostawcą kawy i ekspresów ciśnieniowych dla rynku Horeca, a także dla biur ...
-
ARSS: stacje benzynowe 2010
... obecnie wynosi już ok. 800. Stacje franczyzowe to najdynamiczniej rozwijający się segment rynku detalicznej sprzedaży paliw w Polsce – mówi Andrzej Krawczyk, partner zarządzający w Akademii ... w tej sprawie. Drugim, obok Orlenu, koncernem, który dysponuje własnym brandem gastronomicznym jest BP – mowa o Wild Bean Cafe. Punkty pod tą marką funkcjonują ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 28/2018
... ożywieniem na rynku nieruchomości. Ukraińcy natomiast chętnie do nas przyjeżdżają do pracy na budowie, bo wizja pięciokrotnie wyższych zarobków jest kusząca – mówi Krzysztof Inglot. Gastronomia bardzo dobrze płaci Emigracja zarobkowa do Polski jest korzystna dla Ukraińców pracujących w sektorze hotelarskim i gastronomicznym. Średnia miesięczna ...
-
Produkcja opakowań, czyli recykling, ceny energii i inne wyzwania
... nadchodzących zmian, aby uniknąć wysokich kar i utrzymać pozycję na rynku. Kluczowe stanie się wdrażanie innowacyjnych technologii recyklingu i przejście na materiały łatwiejsze ... wypierają one plastikowe alternatywy w sektorze e-commerce, spożywczym, gastronomicznym i kosmetycznym. Wymusza to inwestycje w zaawansowane maszyny pozwalające na ...
-
Powierzchnie handlowe: kolejne 400 tys. mkw. jeszcze w tym roku
... , aby na polskim rynku handlowym pojawiły się nowe marki. Inwestorzy uważnie obserwują rynek i wstrzymują się z decyzjami obserwując ruch w centrach handlowych po wprowadzeniu częściowego zakazu handlu w niedzielę. W konsekwencji, w pierwszym kwartale 2018 roku w Polsce zadebiutowały dwie nowe marki: Fissman z gastronomicznym wyposażeniem domu oraz ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 33/2016
... komentarza. Równocześnie opublikowano raport NIK z kontroli systemu przeciwdziałania praniu pieniędzy na rynku krajowym (chodzi o transakcje powyżej 15 tys. euro). Według kontrolerów skuteczność państwa ... ostrzega Lion’s Bank. Nie tylko skrawek wolnej plaży czy stolik w lokalu gastronomicznym, ale też wolne pokoje hotelowe, to obecnie towar wybitnie ...
-
Powstają głównie parki handlowe
... już ponad 20 lokalizacji. Swój pierwszy firmowy sklep w warszawskim Westfield Arkadia otworzyło dobrze znane Lego. W kolejnych miesiącach debiut na polskim rynku zapowiedziała niemiecka sieć drogerii DM-DrogerieMarkt. Widać też ekspansję sieci handlowych w sektorze spożywczym i gastronomicznym oraz dyskontów wielobranżowych.
-
Służewiec to już nie tylko nowe biurowce
... i inwestycje mieszkaniowe urozmaicają infrastrukturę Służewca, który także dzięki otwieranym placówkom gastronomicznym i rozrywkowym, poprawia swoją konkurencyjność. Po piętach depcze mu bowiem ... jednak pewne atuty, które pozwalają mu utrzymać dobrą pozycję na rynku. - Wola może się poszczycić bardzo nowoczesnymi, często spektakularnymi inwestycjami ...
-
Przeciętne wynagrodzenie w Polsce i na Ukrainie. Zobacz różnice
... Wschodu. Boom na pracowników z tego kraju jest oczywiście podyktowany ożywieniem na rynku nieruchomości. Ukraińcy natomiast chętnie do nas przyjeżdżają do pracy na ... również w przypadku Ukraińców, którzy zamierzają się zatrudnić w sektorze hotelarskim i gastronomicznym. Przeciętne wynagrodzenie w branży HoReCa na Ukrainie wynosi zaledwie 784 zł, ...
-
BIG InfoMonitor: 1 miesiąc pandemii podniósł długi firm o blisko 0,6 mld zł
... . Warto dodać, że spadek zaległości w kwietniu odnotowały jedynie obsługa rynku nieruchomości oraz górnictwo. Udział przedsiębiorstw opóźniających płatności wobec banków i kontrahentów wyniósł na ... gastronomii, to lockdown dał się najmocniej we znaki ruchomym punktom gastronomicznym, ich długi tylko w kwietniu zwiększyły się o niemal jedną dziesiątą. ...
-
Czy jest popyt na lokale usługowe w nowych osiedlach?
... jesteśmy w trakcie pandemii. Związana z nią niepewność spowalnia odbicie w sektorze usługowym i gastronomicznym, przez co na prawdziwy boom na lokale usługowe musimy ... Atmo. Anna Dużyńska, CEO w Equilis Poland Faktycznie, obserwujemy na rynku zwiększone zainteresowanie lokalami usługowymi na terenie nowych osiedli mieszkaniowych. Może to wynikać ...
-
Gastronomia mierzy się z inflacją. Jest trudniej niż w czasie pandemii
... Krajowym Rejestrze Długów. W bazie danych KRD widnieje 13,5 tys. przedsiębiorstw działających w sektorze gastronomicznym – restauracji, kawiarni, barów i firm cateringowych, a także producentów i sprzedawcy ... cenie piwa i wynikach sprzedaży za ubiegły rok. Lepiej wygląda sytuacja na rynku lodów. W ubiegłym roku wzrósł on o 12,5 proc. w stosunku do ...