-
Wynajem lokali gastronomicznych w Polsce
... gastronomicznej. Bez względu na to, czy nowy najemca przejmuje lokal z wyposażeniem czy bez, musi liczyć się z wysokimi kosztami wstępnymi. Inwestycje w sprzęt i wyposażenie lokalu mogą sięgać kilkudziesięciu tysięcy złotych. Podobnie jest w przypadku przejęć już funkcjonujących restauracji czy pubów. Zazwyczaj najemcy płacą tak ...
-
Obiad w restauracji? Uważaj na pułapki w menu!
... ze sobą wyroby gotowe (bigos, flaki, surówki) i np. rozmrożona ryba, surowe mięso, twaróg, w 10 lokalach były brudne podłogi, urządzenia chłodnicze i sprzęt stykający się z żywnością. 4. Nieprawidłowe podawanie cen w 50 lokalach – w cenniku brakowało informacji, ile dania lub napoju dostaniemy za daną kwotę. 5. Złe ...
-
Branża HoReCa znów w dołku
... czasu obserwujemy, że restauratorzy w walce z inflacją, rosnącymi cenami żywności, a także wysokimi cenami gazu, wody, wywozu śmieci oraz leasingu na sprzęt gastronomiczny wprowadzają kolejne modyfikacje by utrzymać się powierzchni. W pierwszej kolejności skracają i upraszczają menu, aby ograniczyć do minimum koszty przechowywania i marnotrawstwa ...
-
Rynek leasingu I kw. 2010
... kolejność w wielkości popularności przedmiotów leasingowanych od najbardziej licznych, takie kategorie jak: sprzęt budowlany, maszyny rolnicze, do produkcji tworzyw sztucznych i obróbki metalu, maszyny poligraficzne, sprzęt medyczny, gastronomiczny oraz wózki widłowe. Wymienione kategorie łącznie stanowią dwie trzecie leasingu maszyn i urządzeń ...
-
Marzenia i plany życiowe Polaków
... 42 proc. wskazań, w przypadku drugich 38 proc. Najmniej ważny jest sprzęt gospodarstwa domowego dla mieszkańców województw łódzkiego (13 proc. wskazań) i ... niż w pozostałej części kraju marzeniem mieszkańców jest specjalistyczny kurs (np. fotograficzny, gastronomiczny, rysunku, nurkowania, nauka tańca). Wskazało go 29 proc. badanych, podczas ...
-
Franczyza w Polsce: gastronomia 2012
... było to o 200 lokali więcej - podaje Akademia Rozwoju Systemów Sieciowych. Rynek gastronomiczny w Polsce można podzielić na siedem segmentów tj., Fast Food; Pizzerie; Casual ... się to osiągnąć m.in. dzięki uzyskaniu korzystniejszych cen na sprzęt i wyposażanie, wyeliminowaniu zbędnych wydatków oraz zmniejszeniu kosztów budowlanych i wykończeniowych. ...
-
Food truck: ile pieniędzy potrzebujesz na obwoźną gastronomię?
... pracy. Najpopularniejszą opcją jest zakup używanej furgonetki, następnie przerobienie jej na punkt gastronomiczny. Nie każdy samochód się jednak do tego nadaje. Po pierwsze powinno to być ... tys. zł. Wyposażenie go w kuchnię, lodówki, naczynia, płyty do smażenia i inny niezbędny sprzęt to koszt rzędu 20-30 tys. zł. Po drugie dobre miejsce do postoju ...