-
Szef kuchni
... szef kuchni ponosi odpowiedzialność za jakość oraz ilość wyprodukowanych potraw w miejscu, w którym pracuje, np. zakładzie gastronomicznym lub restauracji. Szef kuchni planuje codzienną produkcję kulinarną i ustala jej asortyment. Do jego obowiązków należy sporządzanie zapotrzebowania na surowce, ich właściwe przechowywanie i magazynowanie. Szef ...
Tematy: szef kuchni -
Jak być wielkim szefem
... restauracji, to zajmował stolik na cztery osoby. Ograniczał w ten sposób restauracji możliwość sprzedania czterech dodatkowych posiłków. Zamówienia do pokojów obciążono jednak dodatkową opłatą za obsługę, wędrującą do hotelu, a nie do kelnera. Mimo to szef restauracji ...
-
10 zaskakujących trendów w polskiej gastronomii
... gastronomii? Jak połączyć ekologię z biznesem i przełożyć na sukces restauracji? Czy i jak wprowadzić roślinne menu do restauracji? Na rynek wjeżdża totalnie świeży obraz polskiej gastronomii ... – celebrytów? Tylko dla 1 proc. gości znany szef kuchni jest najważniejszym powodem wyboru restauracji. Bardziej zależy nam na jakości jedzenia (dla 35 ...
-
Co i gdzie jedzą Polacy?
... trudno jest przygotować smaczny, zdrowy i atrakcyjny posiłek za 10 zł. Obniżanie cen zawsze wiąże się z rezygnacją z jakości – podkreśla Marcin Piotrowski, szef kuchni restauracji Totomato. Najbardziej lubimy kuchnię polską (56 proc.), włoską (52 proc.) i amerykańską, czyli hamburgery i hot-dogi (33 proc.). Najczęściej jadamy w pizzeriach ...
-
Drukowany obiad
... może właśnie dlatego kucharz z restauracji Moto w Chicago postarał się o pomoc w przygotowaniu japońskiego specjału. Pomaga mu... drukarka Canon i560. Homaro Cantu, szef kuchni w Moto, wciela ... do najtańszych nie należy: cena posiłku z winem to około 240 USD. Szef kuchni musi jednak w jakiś sposób pozyskiwać środki na realizację kolejnych szalonych ...
-
Jak wynegocjować z szefem dzień wolny od pracy?
... by wynegocjować z przełożonym dzień wolny od pracy: Zasłużony odpoczynek Nasz szef nie będzie spierał się z wynikami naszej pracy. Jeśli planujemy z ... O wiele przyjemniej jest dyskutować o sprawach służbowych w przytulnej kawiarni czy wykwintnej restauracji niż w czterech ścianach naszego biura. Złe samopoczucie Ten powód jest zawsze akceptowalny ...
-
Starsi pracownicy atrakcyjni dla firm
... na urlop macierzyński", twierdzi Robert Gwiazdowski, przewodniczący rady nadzorczej ZUS i szef Centrum im. Adama Smitha. Obecnie w naszym kraju aktywnych zawodowo ... i dyspozycyjność. „Obserwujemy, że osoby po czterdziestce są chętne do pracy w restauracji, a nawet przekwalifikowania, jeśli to konieczne”, mówi Paweł Miłoszewski, dyrektor personalny ...
-
Inwigilacja elektroniczna: czy jesteśmy szpiegowani?
... wszystko - w jakiej restauracji jadasz obiady, ile wydajesz na benzynę, jakie czytasz książki. Używasz telefonu komórkowego? Nawet ... zaawansowane opcje orientacji w terenie, szybkie wysyłanie zdjęć za pomocą maila - mówi Artur Waliszewski, szef Google Polska. Pluskwy z lamusa Podsłuchanie posiadacza telefonu analogowego możliwe jest po wpięciu się ...
-
Zatrudnienie pracowników 2010/2011
... Vacancy Monitor. Okazuje się, że europejscy przedsiębiorcy najczęściej poszukują sprzedawców, pracowników restauracji, personelu sprzątającego oraz osób do prowadzenia domu. Chociaż bezrobocie ... firmy poligraficzne, logistyczne oraz produkcyjne – mówi Fiona Harvey, Szef ds. Rozwoju CIMA w Polsce (Chartered Institute of Management Accountants ...
-
Jakie prezenty świąteczne od szefa?
... , menedżer HRK FMCG. A poza pensją Pracodawcy w ramach prezentów świątecznych często oferują bony towarowe do sieci sklepów kosmetycznych, spożywczych lub odzieżowych, restauracji czy kin. Z danych HRK Payroll Consulting wynika, że aż 60% pracowników otrzymuje takie dodatki w ciągu całego roku, z czego znaczną część ...
-
Syndrom pourlopowy? Czas na własny biznes
... wakacji Jeżeli więc męczy cię np. bycie pomocnikiem kucharza i marzysz żeby wreszcie samemu zostać szefem kuchni, to pomyśl o otwarciu własnej restauracji. Jeśli obawiasz się, że bank, w którzy pracujesz zwolni cię, bo likwiduje oddziały lub łączy się z innym bankiem, to pomyśl o otwarciu ...
-
Jedzenie w pracy. Jakie mamy zwyczaje?
... atrakcyjne wynagrodzenie. Idąc dalej, istotna jest niewątpliwie dobra atmosfera, koleżeńskie stosunki i wspierający szef. Co jeszcze? Pewnym zaskoczeniem może okazać się, że jednym ... takiego benefitu. 87% badanych chciałoby mieć dostęp do taniej stołówki lub restauracji w miejscu pracy. Polacy chcieliby mieć także dostęp w pracy do dobrze wyposażonej ...
-
Czy w 2022 r. Polacy ograniczą wydatki na zakupy?
... wdrożenie zróżnicowanych form finansowania, w tym płatności odroczonych” – podsumowuje Marek Biernacki, szef fintechu Mokka w Polsce. Zakupy i wydatki: online, czy tradycyjnie Kolejną ... Polacy bardzo ograniczają wyjścia do restauracji i placówek kulturalnych. Aż 44% respondentów deklaruje, że w ogóle nie chodzi do restauracji. Co drugi Polak (49%) w ...
-
Polacy a Wigilia firmowa
... chodzi o wybór określonych restauracji. „Oczywiście firmy "bogate" wybierają miejsca bardziej prestiżowe czy wręcz ekskluzywne, jednak czy to wśród restauracji z najwyższej półki, ... organizują spotkanie wigilijne bo chcą, a nie dlatego, że nakazał to szef.” – wyjaśnia ekspert Praca.pl. Przed zaproszeniem pracowników do wspólnego przygotowania menu ...
-
Przywództwo a cele efektywnej firmy
... ustalenie w każdej grupie odpowiedzi na pytanie: "Ile centów z każdego dolara, który wpływa do tej restauracji, zostaje w wyniku końcowym - tzn. może być przeznaczone do wypłaty inwestorom albo ... dane finansowe, reakcja pracowników wywarła na nim wielkie wrażenie. Szef kuchni zapytał: "czyli to oznacza, że jeśli przypalę stek, który kupujemy za ...
-
10 powodów, dla których pracownik zwalnia się z pracy
... rozmowy przez telefon okazały się dla mnie zbyt nużące – mówi Krzysztof. 5. Szef z niższymi kompetencjami Rekrutując, należy dobierać pracowników w taki sposób, aby nie przewyższali ... może przysiąść choć na chwilę, wcześniej czy później zrezygnuje. - Pracowałem w restauracji, w której nawet na zapleczu, nie było ani jednego krzesła dla personelu. ...
-
Kalkulacja cen w lokalu gastronomicznym
... ustalenie w każdym momencie wartości majątku, za który odpowiada dany pracownik, np. szef kuchni, zespół pracowników, pracownicy bufetu (jest to tzw. trzeci ... wysokim wydatkom na konsumpcję w restauracji. I odwrotnie, niski poziom rentowności przy niskich wydatkach na konsumpcję w restauracji dotyczy restauracji popularnych o średnich lub niskich ...
-
Tydzień 50/2002 (09-15.12.2002)
... (UA) złożyły w poniedziałek wniosek o upadłość. McDonald's ogłosił, że zamyka 175 swoich restauracji w 10 krajach, a z trzech krajów wycofuje się całkowicie (Ameryka Łacińska i ... sekretarzem skarbu USA będzie teraz JOHN SNOW - dotychczasowy szef największej firmy kolejowej. Natomiast były szef firmy GOLDMAN SACHS STEPHEN FRIEDMAN zostanie szefem ...
Tematy: -
Czy romans w pracy ma szanse na happy end?
... tajemnicy? W dużej mierze zależy to od tego, jak do takich sytuacji podchodzi szef i współpracownicy. Jeśli w firmie więcej jest przeciwników związków w pracy, to lepiej ... całusach czy umawianiu się na spotkanie – współpracownika można spotkać w kinie, restauracji czy na spacerze. A w takiej sytuacji do plotek i wypłynięcia tajemnicy na jaw ...
-
Przyjemne miejsce pracy równie ważne jak wynagrodzenie
... do powierzchni biurowej przeznaczonej dla jego personelu administracyjnego. W Sydney szef i jego asystentka mają do dyspozycji taki sam metraż. W Londynie i Szanghaju natomiast ... miejskiej. Poza terenem firmy pracownicy mają dostęp do kawiarni i restauracji oraz ośrodków sportowych i kulturalnych, które ułatwiają organizowanie nieformalnych spotkań ...
-
Jest praca w turystyce
... znaleźć oferty zarówno na stanowiska menadżerskie takie, jak: menadżer hotelu, kierownik restauracji, banquet manager czy specjalistów ds. obsługi kluczowych klientów, jak i na ... stanowiskach średniego szczebla, jak i na stanowiskach kierowniczych takich, jak Szef Kuchni. Kandydatom brakuje wiedzy praktycznej, operacyjnej np. związanej z planowaniem ...
-
Obniżki cen: czy warto je stosować?
... góry. Tymczasem tak właśnie wygląda większość decyzji ekonomicznych, które podejmujemy. Czy zupa w tej restauracji będzie mi smakować? Czy powinienem zatrudnić tę osobę? Czy to jest ... nie przychodzi do restauracji, by po prostu zjeść zupę), ale by coś przeżyć. I tak mamy restauracje, które serwują posiłki w kompletnej ciemności lub sam szef kuchni ...
-
Cień koronawirusa nad światową gospodarką
... ograniczenie rozprzestrzeniania się epidemii, takich jak zamykanie pubów, restauracji i teatrów, które „znacznie ograniczą działalność gospodarczą”, a gospodarstwa domowe ... na pomoc krajom rozwijającym się. Z kolei w Wielkiej Brytanii Robert Chote, szef Biura Odpowiedzialności Budżetowej (OBR), zaproponował inne rozwiązanie i zaczął namawiać ...
-
System nawigacji już w lutym
... PC." "Kluczową sprawą było takie dopracowanie systemu - dodaje Piotr Bogusławski, szef zespołu kodującego AutoMapę w AQURAT - żeby na przenośnym urządzeniu w rodzaju iPaq wszystkie ... wszystkich budynków, wody i tereny zielone. Wybór trasy ułatwia baza kilku tysięcy restauracji, kin, kawiarni, banków, bankomatów, urzędów - pozwala to na prosty wybór ...
-
Osobista efektywność - odkładanie spraw na później
... przez cały dzień wyobrażałeś sobie, jaka ta rozmowa będzie żenująca albo że szef się zezłości. Postanawiasz zatem przełożyć rozmowę na następny dzień. Im dłużej będziesz ... trudnej, ale ważnej rzeczy obiecaj sobie np. nowy zegarek. Albo obiad w twojej ulubionej restauracji bądź też wolne piątkowe popołudnie. Ale trzymaj się zasad żadnej nagrody bez ...
-
Centra handlowe przed wyzwaniami
... , Rosja, Szwajcaria). Peter Gold, szef działu zagranicznego handlu detalicznego, CBRE: „Społeczności centrów handlowych można spotkać w krajach śródziemnomorskich, takich jak Turcja, Hiszpania czy Włochy, gdzie centra handlowe są ‘dobrymi miejscami na spotkania ze znajomymi’ i gdzie oczekuje się dobrych restauracji, kin i darmowego wi-fi. Z drugiej ...
-
Ile pije statystyczny Polak?
... 6 mld złotych – mówi Andrzej Bernatek, partner w dziale doradztwa podatkowego, szef grupy doradczej dla rynku dóbr konsumpcyjnych w KPMG w Polsce. Z kolei ... ujęciu wolumenowym. W porównaniu z innymi krajami europejskimi rola kanału on-trade (tj. głównie restauracji, pubów, barów, kawiarni i hoteli) niezmiennie pozostaje niewielka. W 2015 roku kanał ...
-
IoT rzuca inne światło na cyberbezpieczeństwo firmy
... w chmurze. Przyłączają się za pośrednictwem Wi-Fi w restauracji, w poczekalni na lotnisku czy pracując w domu. Z takim komfortem pracy związane jest jednak wymierne ryzyko i firmy muszą być świadome zagrożeń, przed którymi stoją – mówi Michał Kurek, partner w dziale usług doradczych, szef zespołu ds. cyberbezpieczeństwa w KPMG w Polsce ...
-
Tydzień 04/2003 (20-26.01.2003)
... w ubiegłym kwartale poniosła pierwszą w historii stratę netto z powodu kosztów zamknięcia części restauracji. Strata netto wyniosła w czwartym kwartale 434,8 mln USD, czyli 27 ... : założyciel Microsoftu Bill Gates, dyrektor generalny Coca- Coli Douglas N. Daft i szef Sony, Nobuyuki Idei. Świat polityki reprezentuje też niemałe grono przywódców państw, ...
Tematy: -
Rosnące ceny żywności zmieniają rynek
... produkty tanie. Obecna sytuacja może również zniechęcić klientów od odwiedzania restauracji i barów – jak w przypadku ostatniej bessy. W krajach biedniejszych, których rządy ... dylematu, do jakiego stopnia absorbować podwyższone koszty. Lawrence Hutter, Globalny szef działu rynku konsumenckiego w Deloitte podkreśla - „W ostatnich latach podwyżki cen ...
-
Debiuty giełdowe w Europie w II kw.2008r.
... łącznej wartości 699 mln euro odnotowanych w analogicznym okresie bieżącego roku. Tom Troubridge, szef grupy ds. rynków kapitałowych w PricewaterhouseCoopers w Londynie, dodał: “Biorąc pod uwagę ... wartości IPO na NewConnect była oferta spółki R&C Union – właściciela sieci restauracji Sioux i Lizard King (2,3 mln euro). Na uwagę zwraca fakt, że po ...
-
Zarządzanie kadrami: rozwiąż test o różnicach kulturowych
... , aby włączać tę klauzulę to umowy”. 8. Pod koniec pomyślnych negocjacji z firmą pakistańską szef tej firmy proponuje, aby zakończyć dzień drinkiem. Co powinieneś zrobić? a) ... jest typowa w jego kraju między kolegami. 12. Gościsz japońską delegację na obiedzie w restauracji. Twój wiceprezes cały czas żartuje sobie z obiadu i wyraża różne opinie na ...
-
MasterCard PayPass w 2012 roku
... nam się skrócić kolejki w naszych sklepach — szczególnie w godzinach szczytu, np. w restauracji w porze obiadowej lub do kas w weekendy” — mówi Zofia Korbasiewicz, Treasury Manager ... i akceptowane przez tysiące placówek w całej Europie” — mówi Chris Kangas, Szef ds. PayPass w MasterCard Europe. „Najważniejsze jest edukowanie konsumentów. Gdy osoby ...
-
Smartfony zmieniają miasta
... mianowicie, z których usług są najbardziej zadowoleni - chodziło o dostępność sklepów, restauracji i ośrodków rekreacyjnych. Przykłady nowych usług, to m.in.: cyfrowy instruktor polecający ... , że będą powszechnie dostępne w ciągu trzech lat. Michael Björn, szef działu badań w Ericsson ConsumerLab, powiedział: „Masowe zapotrzebowanie na nowe usługi ICT ...
-
Nowe inwestycje coraz atrakcyjniejsze. Czym kuszą deweloperzy?
... korporacyjnej i marketingu w Marvipol W Central Park Ursynów będą patio pełne restauracji i kafejek oraz place zabaw, boiska wielofunkcyjne i zbiorniki wodne, a także ... boiska, korty tenisowe i place zabaw, a wkrótce klub fitness. Oscar Kazanelson, szef rady nadzorczej Robyg Na Słonecznej Morenie zbudowaliśmy boisko wielofunkcyjne. Podobne ...