-
Usługi gastronomiczne a koszty uzyskania przychodu
... w zakresie kwalifikacji do kosztów może być zapłata za usługi gastronomiczne świadczone poza biurem na spotkaniach z klientami, podczas których omawiane są sprawy klienta (np. uzgadniane są prace dotyczące realizowanego projektu), które to wydatki są następnie refakturowane na klienta. W zakresie tego typu kosztów można uznać, że ...
-
Usługi gastronomiczne w podatku VAT: fiskus przeczy sam sobie
... spożycia tej żywności przez klienta końcowego. Natomiast jeśli klient ten podejmie ... klienta, a podejmowane w sposób regularny i stały, w zależności od popytu w sposób ogólny, to nie stanowią one przeważającego elementu transakcji, stąd nie dają bezwzględnych podstaw do uznania jej za usługę. To klient decyduje, czy chce skorzystać z usługi ...
-
Spotkania biznesowe: usługi cateringowe z odliczeniem VAT
... klienta pozostaje ... Usługi związane z zakwaterowaniem i usługi gastronomiczne wskazując, iż sekcja ta obejmuje m.in.: • usługi gastronomiczne, • usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), • usługi stołówkowe, • usługi przygotowywania i podawania napojów. W klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „Usługi ...
-
Usługi noclegowe: kiedy możliwe odliczenie podatku VAT?
... usługi gastronomiczne, czy też noclegowe. Mając powyższe na uwadze, Wnioskodawcy przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego w całości wynikającego z faktur dokumentujących nabycie kompleksowej usługi ...
-
VAT: usługi cateringowe to nie gastronomiczne
... serwowania, przy czym jednocześnie do dyspozycji klienta pozostaje infrastruktura, w tym jadalnia z pomieszczeniami sąsiadującymi (np. szatnia), umeblowanie ... usługi gastronomiczne od cateringu, rozumianego jako przygotowanie i dostarczenie żywności we wskazane miejsce. Zatem mając na uwadze powyższe należy uznać, iż nabywane przez Wnioskodawcę usługi ...
-
Którzy usługodawcy mogą liczyć na lojalność klienta?
... liczyć lokale gastronomiczne, a tym, co ją buduje, jest wysoka jakość produktów i usług. Ponadto odpowiedzi respondentów potwierdziły, że usługi, których sprzedaż ... się aż tak dużego nacisku: obsługi klienta i atmosfery panującej w lokalu. Jak wynika z naszych danych, cykl życia klienta w przypadku jednego lokalu gastronomicznego trwa maksymalnie ...
-
Punkty gastronomiczne pod lupą Inspekcji Handlowej
... czujność każdego konsumenta. IH na zlecenie UOKiK sprawdziła 424 punkty gastronomiczne: restauracje, kluby, bary na dworcach, bary mleczne, punkty fast food ... bez wcześniejszego poinformowania klienta. Porada: zamawiając posiłek w restauracji, zawierasz umowę. Klient jest zobowiązany do zapłaty, a restauracja do wykonania usługi zgodnie z umową. ...
-
Lokale gastronomiczne pod lupą IH. Nieprawidłowości w co 2. placówce
... się okresem turystycznym, Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę lokale gastronomiczne, szczególną uwagę zwracając na rzetelność obsługi konsumentów oraz prawidłowość ... do wykonania usługi - podania takiego posiłku jaki został zamówiony. Każda zmiana dokonana przez wykonującego zamówienie bez wcześniejszego poinformowania klienta podlega reklamacji, np ...
-
Wydatki na podróż klienta to koszty reprezentacji
... przepisu art. 23 ust. 1 pkt 23 powołanej ustawy, nie uważa się za koszty uzyskania przychodów, kosztów reprezentacji, w szczególności poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych. Zwrot ”w szczególności” oznacza, że nie jest to katalog zamknięty, a tylko przykładowo ustawodawca wymienia niektóre ...
-
Prezent dla klienta a rozliczenie PIT i VAT
... . W myśl art. 23 ust. 1 pkt 23 ustawy o PIT nie uważa się za koszty uzyskania przychodów kosztów reprezentacji - w szczególności poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych. Powszechnie uważa się, iż reprezentacja to wydatek o charakterze wystawnym, ponadprzeciętnym. Jednakże z pytania nie wynika ...
-
Firmy gastronomiczne mogą domagać się zwrotu VAT
... gastronomiczne ...
-
Wieprzowina w roli cielęciny. IH skontrolowała lokale gastronomiczne
... 500 g, ważyła 279 g. Inspektorzy sprawdzili również czy placówki gastronomiczne posiadają składniki, z których, jak deklarowały w menu, przyrządzają potrawy ... kelnerski, musi o jego wysokości poinformować klienta np. w menu. Konieczne jest także ... sałatce wskazano Fetę, którą zamieniono tańszym serem, jak i usługi np. kiedy kelner zapewnił, że potrawa ...
-
Konferencje czyli odliczenie VAT od usług hotelowych i gastronomicznych
... usługi gastronomiczne, czy też noclegowe. Mając powyższe na uwadze, Wnioskodawcy przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego w całości wynikającego z faktur dokumentujących nabycie kompleksowej usługi ...
-
Reprezentacja: VAT z faktur to koszty podatkowe
... klienta, na których omawiane są kwestie techniczne oraz finansowe dotyczące leasingu. Z tego tytułu spółka ponosi liczne wydatki o charakterze reprezentacyjnym na który składają się między innymi faktury za usługi noclegowe (pobyt w hotelu) oraz gastronomiczne ... wydatki reprezentacyjne (w tym usługi gastronomiczne i noclegowe), może zostać zaliczona ...
-
Obiad w restauracji z kawą z 23% a z sokiem z 8% stawką podatku VAT?
... usługi restauracyjnej. W celu ominięcia powyższego może też wykształcić się wśród restauratorów praktyka, w której klient będzie otrzymywał dwa paragony fiskalne: pierwszy za zamówione i spożyte posiłki, drugi za napoje. Jakie wątpliwości wyjaśnił organ podatkowy? Wnioskodawca prowadzi m.in. punkty gastronomiczne ...
-
Impreza integracyjna to coś więcej niż usługa gastronomiczna
... usługi organizacji imprezy integracyjnej. Zdaniem Wnioskodawcy, „usługi zgodnie z PKWiU 56.10.19.0 pozostałe usługi podawania posiłków oraz PKWiU 56.29.19.0 pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umową spełniałyby rolę wiodącą co przesądza o zastosowaniu obniżonej stawki 8% podatku VAT od usługi ...
-
Napiwki a podatek VAT
... wykonanie tych czynności wobec osób trzecich.(…) W związku z powyższym, w przypadku, gdy kwoty napiwków są świadczeniem klienta całkowicie dobrowolnym, nie wyodrębnionym na rachunku, wystawionym dla nabywcy usługi gastronomicznej, pozostającym poza stosowanym cennikiem świadczonych usług oraz prowadzoną przez Wnioskodawcę ewidencją dla potrzeb ...
-
Kasy fiskalne on-line w działalności gastronomicznej
... kasy on-line muszą przerzucić się firmy świadczące usługi związane z wyżywieniem - wyłącznie świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo. Już tutaj ... kawę, czy herbatę, które są sprzedawane w jednorazowych opakowaniach). Kawę można na prośbę klienta kupić we filiżance. Powyższe są sprzedawane jako towary ze stawką ...
Tematy: księgi podatkowe, ustawa o VAT, obowiązek podatkowy VAT, rok 2020, podatek VAT, kasy fiskalne, kontrola podatkowa, wpływy z podatków, obowiązek ewidencjonowania obrotów, kasa rejestrująca, paragon, paragony, sankcje VAT, kasy fiskalne on-line, placówki gastronomiczne, branża gastronomiczna, usługi gastronomiczne, rok 2021 -
Śniadanie do pokoju jako usługa cateringowa z odliczeniem VAT?
... dyspozycji klienta pozostaje infrastruktura, w tym jadalnia z ... usługi gastronomiczne”. Natomiast pod symbolem PKWiU 56.21 zostały sklasyfikowane „usługi przygotowania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)”. Z kolei pod symbolem PKWiU 56.29 mieszczą się „Pozostałe usługi gastronomiczne” gdzie wymienione zostały również usługi ...
-
Organizacja wesela z dwiema stawkami VAT
... usługi związane z zakwaterowaniem i usługi gastronomiczne, która obejmuje m.in.: • usługi gastronomiczne, • usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), • usługi stołówkowe, • usługi przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „Usługi ... widzenia klienta, odbiorcy ...
-
Dokumentowanie usług gastronomicznych paragonami fiskalnymi i fakturami VAT
... usługi gastronomiczne bezpośrednio w posiadanym lokalu bądź na wynos. W tym drugim przypadku klient odbiera osobiście zapakowane w opakowanie jednorazowe danie albo danie to jest mu dostarczane samochodem firmowym. W przypadku dań na wynos do usługi ...
-
Kiedy nie odliczysz w VAT podatku naliczonego?
... administracyjne wskazują, że nabycie na rzecz klienta usług gastronomicznych i noclegowych, które następnie zostaną odsprzedane, nie powinno być ograniczane w zakresie możliwości odliczenia VAT (por. wyrok NSA z dnia 21 stycznia 2020 r., sygn. I FSK 1393/17). Ponadto należy odróżnić usługi gastronomiczne od usług cateringowych, od których można ...
-
Bon gastronomiczny, obniżka VAT. Jakie pomysły na pomoc restauratorom?
... skłoniła władze do wyjścia z pomysłem czasowego obniżenia podatku VAT na usługi gastronomiczne, a także wprowadzenia na wzór bonów turystycznych bonów żywnościowych. Pojawiają ... które cały czas ratuje możliwość wydawania posiłków bez konieczności przebywania klienta w lokalu. Mimo wszystko niespełna 40 proc. z nich było w dobrej i silnej kondycji, ...
-
Gotowe dania w zestawie z rabatem taniej o podatek VAT?
... usługi związane z zakwaterowaniem i usługi gastronomiczne, która obejmuje m.in.: • usługi gastronomiczne, • usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), • usługi stołówkowe, • usługi przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „Usługi ... ono dla klienta celu samego ...
-
Sprzedaż gotowych dań i posiłków czyli dopłata podatku VAT
... sytuacji, gdy sprzedaży tej towarzyszył pewien rodzaj usługi (np. przy dowozie dań lub ... na sprzedaż. (...) posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać ... wynos” oraz zamawianych telefonicznie przez klienta z dowozem do konkretnego miejsca, jako towar w ...
-
Spotkanie biznesowe a koszty podatkowe firmy
... , nie uważa się za koszty uzyskania przychodów kosztów reprezentacji, w szczególności poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych. Przepis ten dotyczy jednak ... . Dla jednego dobre wrażenie może zrobić kontrahent, który poczęstuje klienta kawą i ciastkiem. Inny znów uzna, że wystawny jest dopiero dwudaniowy ...
-
Dobry shopping experience buduje lojalność klientów
... stacje przypominają minimarkety, nierzadko mają rozbudowane zaplecze gastronomiczne i prowadzą dodatkowe usługi, które mają przyciągać jak najwięcej konsumentów. Mimo ... Jakie problemy rozwiązuje placówka i oferowane usługi? Czy chcemy pozyskać nowe grupy klientów? Jaka jest wartość dodana dla naszego klienta? Właściciele i zarządcy sieci handlowych ...
-
Zakupy online: maleje zaufanie klientów
... skargi związane z e-commerce. Najczęściej spotykanym problemem jest niedostarczenie towaru, mimo opłacenia zamówienia przez klienta. Druga duża grupa spraw dotyczy odmowy uznania prawa do odstąpienia od umowy. ... też wyjątkowe obszary, których nie obejmuje prawo do odstąpienia. Są to usługi transportowe (np. zakup biletów lotniczych), gastronomiczne ...
-
Jaka stawka VAT na catering?
... do miejsca zamieszkania klienta dania takie, w odróżnieniu od dań serwowanych na stoiskach i w pojazdach gastronomicznych oraz w kinach, nie są z reguły przygotowywane w sposób standardowy, lecz w większym stopniu zawierają aspekt świadczenia usług. Ten aspekt znajduje nawet odzwierciedlenie w sformułowaniu pojęć „usługi cateringowe” oraz zwrocie ...
-
Od napiwków też trzeba pobrać zaliczkę na podatek dochodowy
... świadczy usługi gastronomiczne w wynajmowanym lokalu (zarówno dla firm jak i osób prywatnych). Cała sprzedaż jest ewidencjonowana za pomocą kas fiskalnych. Każdorazowo zatem są wystawiane paragony fiskalne. Klienci często przyznają obsługującym ich pracownikom dobrowolne napiwki, których wysokość oraz przyznanie zależy tylko i wyłącznie od klienta ...
-
Kłopoty przedsiębiorców z BDO
... ) z poniższej grupy usług: Usługi handlu Usługi logistyczne Usługi motoryzacyjne Usługi gastronomiczne Przedsiębiorstwa produkcyjne Usługi kosmetyczne. 3 lata trudnych ... obowiązku. Do składowych usługi należy m.in. weryfikacja konieczności rejestracji przez firmę w BDO, rejestracja, bieżąca aktualizacja danych klienta, prowadzenie bieżącej ewidencji ...
-
Dekoracje świąteczne a koszty podatkowe i VAT
... na kartki świąteczne wysyłane kontrahentom. Wszystkie te zabiegi mają bowiem spowodować u klienta odwołanie do jego pozytywnych wspomnień i wrażeń, jakie zwykle towarzyszą ... wyłączył z kosztów uzyskania przychodów koszty reprezentacji, w szczególności poniesione na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napoje, w tym alkoholowe. Orzeczenie NSA ...
-
Kabina dla palaczy a koszty firmy
... zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby i usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane według zasad określonych w ... przychodu poprzez poprawę warunków pracy pracowników oraz standardu obsługi klienta w lokalu gastronomicznym. Ponadto, wydatek na zakup kabiny dla palaczy nie został umieszczony ...
-
Kiedy upominki świąteczne w koszty firmy?
... wskazuje, że podatkowo nie można rozliczyć kosztów reprezentacji, w szczególności poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych. Należy więc sięgnąć do słownika ... ewidencji nie ma lub nie chcemy ująć w niej danych konkretnego klienta, wówczas tylko prezent do kwoty 10 zł będzie nieopodatkowany VAT. Przykład ...
-
Hotel dla kontrahenta to koszty reprezentacji
... wyłączeń z kosztów ustawodawca wymienił koszty reprezentacji, w szczególności poniesione na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych (art. 23 ust. 1 pkt 23 updof ... niewykraczającym poza zwykłe ramy grzeczności, gościnności i szacunku dla klienta, co z kolei przyjmuje się za powszechnie obowiązujące kanony kultury ...