-
Inflacja w czerwcu: ceny stanęły w miejscu
... . Ceny żywności obniżyły się w czerwcu w porównaniu z majem o 0,3 proc. Potaniał cukier, owoce, tłuszcze zwierzęce, sery i twarogi czy warzywa. W czerwcu tańsze niż miesiąc wcześniej było też pieczywo, jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne oraz ryby i owoce morza. Podrożało mięso oraz mleko. W czerwcu w relacji miesięcznej obniżyły się ...
-
Inflacja VI 2014
... cukier (o 3,7%), owoce (o 2,9%), tłuszcze zwierzęce (o 1,6%) a także ryż (o 1,1%). Mniej niż przed miesiącem płacono za sery i twarogi (o 0,8%), warzywa (o 0,6%), tłuszcze roślinne oraz makarony i produkty makaronowe (po 0,4%). Tańsze niż w maju br. było pieczywo (o 0,3%), jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne oraz ryby i owoce morza (po ...
-
Inflacja IV 2015
... nt. inflacji w naszym kraju. Ceny żywności wzrosły w kwietniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,6%, wobec spadku o 0,1% w marcu br. Najbardziej podrożały owoce (o 5,8%), warzywa (o 2,2%) oraz cukier (o 1,2%). Więcej niż w marcu br. konsumenci płacili za makarony i produkty makaronowe (o 0,3%) oraz mięso (przeciętnie o 0,1%, w tym za mięso ...
-
Inflacja VI 2015
... . Ceny żywności wzrosły w czerwcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,1%, wobec spadku o 0,1% w maju br. Najbardziej podrożały warzywa (o 1,7%). Więcej niż w maju br. konsumenci płacili za owoce (o 0,4%), czekoladę (o 0,3%) oraz mięso (przeciętnie o 0,2%, w tym za mięso drobiowe – o 2,4%, cielęce – o 0,3%, przy spadku cen mięsa wieprzowego ...
-
Inflacja X 2015
... z poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 0,7% we wrześniu br. Najbardziej podrożały warzywa (o 5,7%), cukier (o 1,6%) i czekolada (o 1,0%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryż (o 0,5%), makarony i produkty makaronowe (o 0,4%), a także ryby i owoce morza oraz tłuszcze zwierzęce (po 0,2%). Odnotowano wzrost cen pieczywa i mąki ...
-
Inflacja XI 2015
... poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 0,4% w październiku br. Najbardziej potaniały owoce (o 2,7%), mąka (o 0,8%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym mięso drobiowe – o 1,3%, wieprzowe ... poprzednim miesiącu. Więcej niż przed miesiącem płacono natomiast za warzywa i czekoladę (po 0,7%) oraz tłuszcze zwierzęce i ryż (po 0,5%). Odnotowano także ...
-
Inflacja II 2016
... w lutym br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 1,0% w styczniu br. Najbardziej podrożały cukier (o 4,6%), owoce (o 4,3%) oraz warzywa (o 1,7%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryby i owoce morza (o 0,6%), tłuszcze roślinne (o 0,2%) oraz pieczywo (o 0,1%). Tańsze niż w styczniu br. było mięso (przeciętnie ...
-
Inflacja III 2016
... w marcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem, podobnie jak w lutym br., wzrosły o 0,4%. Najbardziej podrożały cukier (o 4,3%), owoce (o 2,3%) oraz warzywa (o 1,6%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryby i owoce morza (o 1,0%) oraz makarony i produkty makaronowe (o 0,6%). Droższe niż w lutym br. było także mięso (przeciętnie ...
-
Inflacja IV 2016
... miesiącem, podobnie jak w marcu br., wzrosły o 0,4%. Najbardziej podrożały warzywa (o 2,6%), cukier (o 1,5%) oraz mąka (o 1,3%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 0,8%) i owoce (o 0,2%). Droższe niż w marcu br. były także pieczywo, ryby i owoce morza oraz ryż (po 0,1%). Ceny tłuszczów zwierzęcych pozostały na ...
-
Marka globalna czy lokalna? Kraj pochodzenia produktu ma znaczenie
... produktów. Większość globalnych respondentów, kupujących produkty z danej kategorii, częściej wybiera marki lokalne nabywając warzywa (68% marki lokalne vs 22% marki globalne), mięso (66% vs 13%), owoce (64% vs 12%), owoce morza (57% vs 18%) oraz jogurty (52% vs 22%). W każdym z badanych regionów respondenci ...
-
Za co kochamy dyskonty?
... convenience, czy placówkami z asortymentem specjalistycznym. Jak tłumaczy Małgorzata Głos: „W dyskontach można kupić pieczywo wypiekane na miejscu, wyciskane soki, świeże owoce, warzywa oraz mięso. To wszystko w cenach często bardziej atrakcyjnych niż w sklepach specjalistycznych. Coraz szerszy asortyment oraz atrakcyjna oferta promocyjna odbierają ...
-
Inflacja VII 2016
... wzroście cen usług – o 0,5%). Ceny żywności obniżyły się w lipcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 1,1%, wobec wzrostu o 0,2% w czerwcu br. Najbardziej potaniały warzywa (o 11,6%) i owoce (o 1,7%). Mniej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za mąkę (o 0,4%) oraz pieczywo (o 0,1%). Ceny artykułów w grupie „mleko, sery, jaja” utrzymały się na ...
-
Inflacja VIII 2016
... ceny żywności i transportu. Ceny żywności obniżyły się w sierpniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,6% wobec spadku o 1,1% w lipcu br. Najbardziej potaniały warzywa (o 7,8%) i owoce (o 3,2%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za makarony i produkty makaronowe (o 0,5%) oraz ryż (o 0,2%). W sierpniu br. ceny pieczywa ...
-
Inflacja X 2016
... były również warzywa (o 3,9%), cukier (o 1,4%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,8%, w tym sery i twarogi – o 1,1%, mleko – o 0,7%, jogurty, śmietany, napoje i desery mleczne – o 0,5%, a jaja – o 0,3%). Więcej niż we wrześniu br. przyszło zapłacić również za makarony i produkty makaronowe (o 0,7%), ryby i owoce morza ...
-
Inflacja XII 2016
... niż rok wcześniej, kiedy to obserwowano spadek na poziomie 1,8%. Największe podwyżki (o 26,9%) objęły cukier. Droższe niż w 2015 r. były również owoce (o 5,5%), ryby i owoce morza (o 3,6%), a także warzywa (o 2,8%). Nie obyło się bez podwyżek cen pieczywa (o 0,6%) oraz makaronów i produktów makaronowych (o 0,5%). Ceny mięsa pozostały takie same jak ...
-
Inflacja II 2017
... styczniowe wzrosty cen żywności doczekały się kontynuacji. W lutym podskoczyły one o 1,1%. Najbardziej podrożały warzywa (o 6,4%), owoce (o 2,5%) oraz ryż (o 1,0%). Kosztowniejsze niż przed miesiącem okazały się tłuszcze roślinne (o 0,9%), ryby i owoce morza (o 0,7%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery, jaja”. Więcej niż w styczniu płacili również ...
-
Inflacja IV 2017
... za ryż (o 0,4%), pieczywo (o 0,3%) oraz warzywa (o 0,1%). Ceny makaronów i produktów makaronowych pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. W kwietniu br. niższe były natomiast ceny mąki (o 3,0%), tłuszczów zwierzęcych (o 2,1%) i roślinnych (o 1,8%). Tańsze niż w marcu br. były owoce (o 0,9%) oraz ryby i owoce morza, a także cukier (po ...
-
Inflacja V 2017
... ryby i owoce morza (o 0,4%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,3%, w tym mleko – o 0,6%, jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – o 0,5%, sery i twarogi – o 0,4%, przy spadku cen jaj – o 0,9%). W maju br. więcej należało zapłacić za cukier (o 0,2%) oraz pieczywo (o 0,1%). Mniej niż w kwietniu br. płacono za warzywa ...
-
Inflacja VII 2017
... , delikatne wzrosty cen żywności (o 0,1%) nie doczekały się w lipcu kontynuacji - siódmy miesiąc przyniósł w tym zakresie spadki rzędu 0,2%. Najbardziej potaniały warzywa (o 7,5%) i owoce (o 0,9%). Mniej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za cukier (o 0,6%) oraz ryż (o 0,1%). W lipcu br. podrożało natomiast masło (o 7,8%), mąka (o 1,6%), mięso ...
-
Inflacja VIII 2017
... doczekały się w sierpniu kontynuacji - w ósmym miesiącu br. ceny pikowały o 0,7%. Najbardziej potaniały warzywa (o 8,1%), owoce (o 4,0%) i cukier (o 2,2%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za ryż (o 0,7%) oraz ryby i owoce morza (o 0,1%). W sierpniu br. podrożało natomiast masło (o 8,7%) i tłuszcze roślinne (o 1,2%). Wzrosły ceny ...
-
Komu najbardziej szkodzą rosnące ceny żywności?
... wyższe wydatki dla zwolenników zdrowszych produktów. W porównaniu z wrześniem ub.r. świeże owoce podrożały o 9,7 proc., a warzywa o 5,8 proc. Niewielkim pocieszeniem dla większości konsumentów może być fakt, że w analogicznym okresie staniały o 0,7 proc. owoce morza czy napoje gazowane - o 0,4 proc. Emeryci i renciści najbardziej poszkodowani ...
-
Nasza droga żywność
... prawie o 90 proc., ale więcej też płacimy za pieczywo, mięso, cukier, owoce i warzywa. Potwierdzają to dane GUS. Z danych za sierpień wynika, że ceny towarów i usług w ... zawiniły wiosenne przymrozki, które zniszczyły zawiązki jabłek, gruszek, wiśni i czereśni (owoce zdrożały średnio o 35-40 proc.). Ale przy okazji wzrosły też ceny pomidorów ...
-
Inflacja XII 2017
... tym mięsa wieprzowego – o 8,6%, wędlin – o 4,5%, mięsa wołowego – o 2,9%, mięsa drobiowego – o 2,1% oraz mięsa cielęcego – o 1,9%). Droższe były również ryby i owoce morza (o 3,4%), warzywa i tłuszcze roślinne (po 2,9%) oraz pieczywo (o 2,7%). Więcej niż w 2016 r. płacono także za makarony i produkty makaronowe (o 2,0%), czekoladę (o 1,8%) oraz ryż ...
-
Tydzień 13/2003 (24-30.03.2003)
... zera spadną stawki celne np. na konie, muły, owce i kozy żywe oraz mięso, podroby i przetwory jagnięce, baranie i kozie, na niektóre warzywa i owoce, pszenicę twardą, ryż, niektóre rodzaje mąki i kasz, przetwory z owoców tropikalnych, migdały itp. PKB w Wielkiej Brytanii w IV kwartale osiągnął wzrost o 0.4% w stosunku ...
Tematy: -
Tydzień 13/2004 (22-28.03.2004)
... , niż przewidywano (spodziewano się wzrostu o 0,5%), chociaż po wyłączeniu owoców i warzyw żywność w tym okresie zdrożała o 0,6%. W pierwszych 15 dniach marca najsilniej drożały owoce (1,6% m/m) i warzywa (2,1% m/m), a potaniały jaja (o 1,6% m/m). W poprzednich trzech latach w tym samym okresie roku mieliśmy głównie spadki cen. Co prawda po 1 maja ...
Tematy: -
Tydzień 29/2004 (12-18.07.2004)
... roku ceny paliw wzrosły o 18%. Ceny żywności rosną pod wpływem utrzymującego się zagranicznego popytu na polskie produkty takie jak mięso, owoce i warzywa. Rośnie napięcie w sprawie wywiązywania się LM z umowy offsetowej podpisanej razem z kontraktem na dostawę F-16. W roku 2003 planowano wykonanie projektów o wartości ...
-
Inflacja I 2005
... obniżyły się o 0,3%. Tańszy niż w poprzednim miesiącu był drób. Potaniały również owoce. Mniej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za mięso wieprzowe, cukier, wędliny, mąkę oraz tłuszcze zwierzęce. Więcej należało natomiast zapłacić za warzywa. Podniesiono również ceny artykułów w grupie "mleko, sery i jaja" oraz ...
-
Inflacja III 2005
... niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (wzrost o 3,4%, wobec 3,6%). Ceny żywności były wyższe niż w lutym br. o 0,2%. Warzywa podrożały o 4,3%, a owoce - o 2,2%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za mięso wołowe - o 0,6% i drób - o 0,4%. Utrzymał się natomiast spadek cen cukru (o 3,7%). Potaniały również ...
-
Inflacja IV 2005
... Niższa niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (wzrost o 3,0%, wobec 3,4%). Ceny żywności były wyższe niż w marcu br. o 0,5%. Owoce podrożały o 7,0%, a warzywa - o 2,9%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób - o 1,0% i za mięso wołowe - o 0,6%. Ryby były droższe o 0,3%. Utrzymał się natomiast spadek ...
-
Inflacja V 2005
... Niższa niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (wzrost o 2,5%, wobec 3,0%). Ceny żywności były wyższe niż w kwietniu br. o 1,0%. Owoce podrożały o 7,8%, a warzywa - o 6,0%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób - o 5,8% i za mięso wołowe - o 0,3%. Ryby były droższe o 0,2%. Ceny cukru utrzymały się na ...
-
Niższe cła na Ukrainie kuszą polskie firmy
... ceł na wiele produktów spożywczych, przede wszystkim mięso czerwone, nabiał i owoce. Nowe stawki na drób wejdą w życie po przystąpieniu Ukrainy do Światowej Organizacji Handlu. Natomiast w grudniu zaczną obowiązywać nowe stawki celne na warzywa i przetwory z pomidorów. Wiele polskich firm jest zainteresowanych eksportowaniem na ...
-
W grudniu 2005 deflacja
... do grudnia ub. roku o 0,6%. Nieznacznie tańsze były artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,1%). Droższe niż rok wcześniej były natomiast warzywa (o 7,7%) i owoce (o 5,6%). Podrożało również mięso wołowe (o 4,1%) i ryby (o 2,3%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe niż w grudniu 2004 r. o 0,7%, w tym kawy - o 2,3%, wód mineralnych lub ...
-
Inflacja I 2006
... niż przed rokiem - podał Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,4%. Więcej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za warzywa i owoce. Podrożały również tłuszcze roślinne, mięso wołowe, artykuły w grupie "mleko sery i jaja" oraz ryby. Mniej niż przed miesiącem należało natomiast zapłacić ...
-
Deflacja III 2006
... Potaniały również tłuszcze zwierzęce (o 0,9%). Mniej niż w lutym br. konsumenci płacili za cukier (o 0,2%). Nastąpił niewielki spadek cen mąki (o 0,1%). Podrożały natomiast warzywa (o 2,0%) i owoce (o 1,6%). Więcej niż przed miesiącem należało również zapłacić za mięso wołowe (o 0,7%). Nieco droższe niż w lutym br. były artykuły w grupie "mleko ...
-
Inflacja IV 2006
... Większa niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (0,7%, wobec 0,4%). Ceny żywności były wyższe niż w marcu br. o 0,7%. Podrożały warzywa (o 5,2%) i owoce (o 4,1%). Wzrosły również ceny drobiu (o 1,5%), cukru (o 0,5%) oraz mięsa wołowego (o 0,2%). Nieznacznie droższe niż przed miesiącem było pieczywo, ryby oraz przetwory ...