-
Inflacja IX 2011
... . - podał Główny Urząd Statystyczny. Wrzesień to czwarty z kolei miesiąc br., w którym obniżyły się ceny żywności (o 0,2%, wobec spadku o 1,6% w sierpniu br.). Potaniały owoce i warzywa (odpowiednio o 6,2% i 1,7%). Utrzymała się obserwowana od maja br. spadkowa tendencja cen cukru, za który we wrześniu br. płacono o 2,0% mniej niż w poprzednim ...
-
Rebranding Biedronki
... więcej wymagających konsumentów. Planowane są także zmiany w układzie produktów. Biedronka chce rozszerzyć ofertę artykułów świeżych, takich jak: pieczywo, nabiał, warzywa oraz owoce. W wypadku marketów spożywczych, takie działanie wskazuje na chęć firmy dalszego poprawiania jakości oferty. Oglądając listę dostawców firmy, zauważymy na niej ...
-
Kurs EUR/USD ponad strefą wsparcia
... miejsce tym okresie na przestrzeni ubiegłej dekady (0,9 proc. m/m). Największy wpływ na wzrost cen żywności miały tradycyjnie drogie w okresie zimowym owoce i warzywa. Ponadto, w styczniu ceny paliw wzrosły w stosunku do grudnia średnio o 2,7 proc., Powinno to przełożyć się na wzrost cen w całej kategorii „transport ...
-
Inflacja I 2012
... Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w stosunku do poprzedniego miesiąca o 1,5%. Więcej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za owoce, warzywa oraz jaja. Wzrosły ceny mięsa wołowego, wieprzowego i wędlin. Wyższe były także ceny ryb, mleka, tłuszczów roślinnych i zwierzęcych oraz serów. Nieznacznie ...
-
Prasa a prezydencja Polski w UE
... także znaczenie ekonomiczne dla polskiej wsi. Polscy rolnicy korzystają z programu od 2004r., sprzedając na jego potrzeby różne produkty żywnościowe, głównie warzywa i owoce. (...) Wszystko też wskazuje na to, że 30 listopada Parlament Europejski oraz Rada UE działająca pod polskim przewodnictwem dojdą do porozumienia ...
-
Inflacja II 2012
... ceny odzieży i obuwia (o 2,1%) obniżyły ten wskaźnik o 0,10 pkt proc. Ceny żywności wzrosły w lutym br. o 0,8% (wobec wzrostu o 1,7% w styczniu br.). Najbardziej podrożały warzywa (o 3,0%) i owoce (o 1,8%). Więcej niż w styczniu br. konsumenci płacili za ryby i ryż (po 0,8%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym za drób – o 2,7%, mięso wołowe ...
-
Przetargi - raport II 2012
... i produkty pokrewne (-38,02 procent), benzynę bezołowiową (-30,73 procent), olej napędowy (-29,52 procent), produkty mleczarskie (-29,19 procent), owoce, warzywa i podobne produkty (-26,13 proc.), usługi w zakresie transportu drogowego (spadek o 23,81 procent), instalowanie znaków drogowych (-22,22 proc.). Większe ...
-
Inflacja IV 2012
... ceny żywności wzrosły o 0,2% (wobec wzrostu o 1,2% w marcu br.). Najbardziej podrożały owoce (o 2,3%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” (o 1,7%, w tym jaja – o ... niż przed miesiącem były także ceny pieczywa (o 0,3%). Tańsze niż przed miesiącem były natomiast warzywa (o 3,0%). Potaniały tłuszcze roślinne i przetwory młynarskie (po 0,6%). Po ...
-
Inflacja V 2012
... Urząd Statystyczny. W maju br., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły ceny żywności (o 0,8% wobec wzrostu o 0,2% w kwietniu br.). Najbardziej podrożały warzywa (o 6,2%) i owoce (o 3,4%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za mąkę (o 1,1%) oraz tłuszcze roślinne (o 0,5%). Ceny mięsa podwyższono przeciętnie o 0,4%, w tym drobiu ...
-
Inflacja VI 2012
... żywności (o 0,7% wobec wzrostu o 0,8% w maju br.). Najbardziej podrożały owoce (o 7,5%). Ceny mięsa podwyższono przeciętnie o 1,3%, w tym drobiu – o 4,0%, mięsa ... mąkę (o 0,8%). Droższe niż przed miesiącem były także ryby (o 0,3%) oraz warzywa i pieczywo (po 0,2%). W trzecim z kolei miesiącu br. taniało natomiast masło (o 2,4%). Tańsze niż ...
-
Inflacja VII 2012
... ub. roku, w którym obniżyły się ceny żywności (o 2,2%, wobec wzrostu o 0,7% w czerwcu br.). Najbardziej potaniały warzywa (o 19,3%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za owoce (o 2,0%). Potaniało masło (o 0,8%), oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,4%, w tym jaja – o 2,3%, mleko – o 0,3%, sery – o 0,1%, przy ...
-
Inflacja VIII 2012
... Urząd Statystyczny. Sierpień to drugi z kolei miesiąc br., w którym odnotowano spadek cen żywności (o 1,3%, wobec 2,2% w lipcu br.). Najbardziej potaniały warzywa (o 9,0%) i owoce (o 8,4%). Obniżyły się ceny masła (o 1,7%), a także artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,4%), w tym jaj – o 2,1%, serów – o 0,2%, mleka –o 0,1%, przy nieznacznym ...
-
Inflacja IX 2012
... Statystyczny. Wrzesień to trzeci z kolei miesiąc br., w którym obniżyły się ceny żywności (o 0,1%, wobec spadku o 1,3% w sierpniu i 2,2% w lipcu). Najbardziej potaniały owoce (o 4,1%) i warzywa (o 2,1%). W drugim z kolei miesiącu br. mniej płacono za ryż (o 0,6%). W nieznacznej skali potaniały sery i tłuszcze roślinne (po 0,1%). Wyższe niż przed ...
-
Polacy 50+ a aktywny tryb życia
... zdrowego żywienia. Jedynie 14,4% spośród nich nie zwraca uwagi na to, co je. Większość aktywnych dojrzałych włącza do swojej diety warzywa i owoce, unika potraw smażonych. Aż 90% aktywnych dojrzałych Polaków preferuje tradycyjną, czyli stosunkowo tłustą, kuchnię polską. Coraz większą popularnością cieszą się ...
-
Jak dbać o finanse domowe zimą?
... , choć i tak rocznie marnujemy już ok. 2 mln ton żywności (dane Eurostatu z raportu Komisji Europejskiej, 2010r.). W koszu najczęściej lądują: pieczywo, warzywa, wędliny, ziemniaki i owoce. W święta lubimy zasiąść przy suto zastawionym stole, jak więc uchronić się przed zbyt dużymi zakupami? – Przed wybraniem się do ...
-
Inflacja XI 2012
... (o 0,5%, wobec 0,7% w październiku br.). Najbardziej podrożały warzywa (o 6,8%), przetwory makaronowe (o 1,0%) i tłuszcze zwierzęce (o 0,7%). Odnotowano wzrost cen przetworów młynarskich ... br. Konsumenci mniej niż w poprzednim miesiącu płacili za owoce (o 2,2%) i cukier (o 0,4%). W listopadzie br. napoje bezalkoholowe podrożały przeciętnie o 0,1%, ...
-
GUS: inflacja nadal bardzo niska
... procent oraz usługi łącznościowe - o 7,3 procent. W marcu 2013 roku względem lutego wzrosły ceny żywności. Najbardziej podrożały warzywa (o 2,5 proc.). Więcej płacono również za mięso drobiowe, przetwory młynarskie. Potaniały owoce, cukier oraz tłuszcze i nabiał. Podrożało użytkowanie mieszkania, wzrosły opłaty za usługi kanalizacyjne, wywóz śmieci ...
-
Inflacja najniższa od 7 lat. RPP znów przytnie stopy?
... za usługi z zakresu rekreacji i kultury (o 2,0 proc.), za odzież i obuwie (o 3,3 proc.) oraz żywność i napoje bezalkoholowe (o 0,4 proc.). Z produktów żywnościowych najbardziej podrożały owoce i warzywa, makarony, oleje roślinne i ryby. Spadły ceny cukru, mleka, serów i jaj, masła, mięsa. W relacji rocznej (względem kwietnia 2012 roku) inflacja ...
-
Inflacja IV 2013
... o 0,06 p. proc. - podał Główny Urząd Statystyczny. W kwietniu br., podwyższono ceny żywności (o 0,4% wobec wzrostu o 0,2% w marcu br.). Najbardziej podrożały owoce (o 2,9%) i warzywa (o 2,4%). Więcej niż przed miesiącem płacono za przetwory makaronowe (o 0,7%), oleje roślinne (o 0,4%) i ryby (o 0,3%). Niższe niż przed miesiącem były natomiast ceny ...
-
Przetargi - raport IV 2013
... za usługi z zakresu rekreacji i kultury (o 2,0 proc.), za odzież i obuwie (o 3,3 proc.) oraz żywność i napoje bezalkoholowe (o 0,4 proc.). Z produktów żywnościowych najbardziej podrożały owoce i warzywa, makarony, oleje roślinne i ryby. Spadły ceny cukru, mleka, serów i jaj, masła, mięsa. Według szacunków GUS, w pierwszym kwartale 2013 roku PKB ...
-
Maj 2013: rekordowy spadek inflacji. Już tylko 0,5 procent
... żywności, towarów i usług związanych z mieszkaniem, a także opłaty w restauracjach i hotelach. Ceny żywności wzrosły w maju w porównaniu z kwietniem 0,8 proc., najbardziej podrożały owoce i warzywa, tłuszcze roślinne, sery i mąka a także ryby i tłuszcze zwierzęce. Potaniały jaja, cukier i ryż, makarony, jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne ...
-
Inflacja V 2013
... proc. - podał Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności wzrosły w maju w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,8% wobec wzrostu o 0,4% w kwietniu br. Najbardziej podrożały owoce (o 6,5%) i warzywa (o 4,5%). Więcej niż przed miesiącem płacono za tłuszcze roślinne (o 0,5%), sery i mąkę (po 0,3%). Odnotowano także wzrost cen ryb i tłuszczów zwierzęcych ...
-
Czerwiec 2013: inflacja znów niższa. Rekord
... żywności spadły o 0,2 proc.). Najbardziej potaniały warzywa - średnia obniżka wyniosła tu 5,3 procent. Wyjątek stanowią ziemniaki, które mocno zdrożały (o 21,8 proc.), w związku z pojawieniem się na rynku ziemniaków młodych. Jak co roku u progu sezonu na przetwory zdrożał także cukier (o 1,3 proc.) i owoce (o 5 proc.). Nieco staniał nabiał ...
-
Inflacja w lipcu gwałtownie przyspieszyła
... inflacji zwiększył się aż o 0,9 pkt proc. Lipiec był drugim z rzędu miesiącem w którym obniżyły się ceny żywności. Najbardziej potaniały warzywa (o 4,1 proc.) i cukier (o 3,7 proc.) oraz owoce (o 1,6 proc.). Podrożało mięso wieprzowe, drób, wędliny, staniała za to wołowina. Podrożała mąka, tłuszcze zwierzęce, makarony oraz tłuszcze roślinne ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 39/2013
... "coraz częstszymi przypadkami nieprzestrzegania międzynarodowych I rosyjskich wymogów fitosanitarnych". Restrykcjami Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego objęte zostały również owoce i warzywa z krajów trzecich, ale transportowane do Rosji przez terytorium Polski. Premier Ukrainy Mykoła Azarow oznajmił, że z powodu wysokiej ...
-
Inflacja IX 2013
... o 1,0%, przy nieznacznym spadku cen jaj – o 0,1%). We wrześniu br. podrożały także ryby i makarony (po 0,2%). Tańsze niż przed miesiącem były natomiast owoce (o 6,5%), cukier (o 1,1%), warzywa (o 0,9%) a także pieczywo i ryż (po 0,2%). We wrześniu br. ceny napojów bezalkoholowych utrzymały się przeciętnie na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu ...
-
Inflacja w ryzach. W październiku zaledwie 0,8 procent
... spadły ceny w zakresie transportu (o 1 procent), rekreacji i kultury (o 0,2 proc.) oraz żywności (o 0,1 proc.). W grupie żywności potaniały owoce, cukier, mięso, przetwory młynarskie. Podrożały warzywa, masło, nabiał, ryż, makarony. W relacji rocznej najpoważniej wzrosły ceny żywności (o 2,2 procent), opłaty mieszkaniowe (o 1,8 proc.), ceny usług ...
-
Inflacja X 2013
... owoce (o 5,0%), cukier (o 1,2%) i mięso (przeciętnie o 1,0%, w tym drób – o 5,0%, mięso wieprzowe – o 1,1%, wołowe – o 0,1%, przy wzroście cen wędlin – o 0,3%). Tańsze niż we wrześniu br. były także przetwory młynarskie (o 0,4%). Ceny ryb pozostały na poziomie obserwowanym przed miesiącem. W październiku br. więcej należało zapłacić za warzywa ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 47/2013
... . Od wielu lat dominującymi pozycjami w polskim eksporcie rolno-spożywczym są: mięso i jego przetwory, wyroby mleczarskie, wyroby piekarnicze, cukiernicze, czekolada, owoce świeże i mrożone, soki owocowe, warzywa świeże i mrożone, papierosy i ryby wędzone. Główne kierunki eksportu - to kraje UE: Niemcy, Wielka Brytania oraz Rosja. Andrzej Sikora ...
-
Inflacja nadal w ryzach. Pomimo rosnącej gospodarki
... , wyższe ceny żywności, towarów i usług w zakresie mieszkania. Z produktów żywnościowych najbardziej w ciągu miesiąca podrożały warzywa (o 4,5 proc.), masło, sery, mleko, przetwory młynarskie, makarony. Potaniał cukier, mięso, owoce, ryby oraz tłuszcze roślinne. W relacji rocznej najbardziej podrożały opłaty mieszkaniowe (o 1,8 proc.), ceny żywność ...
-
Przetargi - raport XI 2013
... piekarskie i ciastkarskie (+277,05 procent), produkty mleczarskie (+267,29 proc.), różne produkty spożywcze (+263,96 procent), ryby przetworzone i konserwowane, owoce, warzywa. Poważnie wzrosła liczba przetargów na dostawy benzyny bezołowiowej, olej napędowego, na usługi pocztowe, talony, usługi ubezpieczeniowe, usługi sprzątania, ochroniarskie ...
-
Inflacja XII 2013
... p. proc. W 2013 r. ceny żywności wzrosły w porównaniu z poprzednim rokiem o 2,2% (wobec wzrostu o 4,3% w 2012 r.). Najbardziej podrożały warzywa (o 10,7%). Więcej niż w 2012 r. konsumenci płacili za masło (o 4,2%), owoce (o 2,2%), mąkę (o 2,0%), makarony (o 1,8%) i mięso (przeciętnie o 1,8%, w tym za wędliny i mięso cielęce – po 2,8%, mięso wołowe ...
-
Polskie produkty tradycyjne rosną w siłę
... , które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Są wśród nich m.in. wyroby mleczne, mięsne, piekarnicze i cukiernicze, warzywa i owoce, a także miody czy gotowe potrawy. - Zdrowe, regionalne wyroby cieszą się rosnącą popularnością w naszym kraju. Coraz chętniej bowiem Polacy sięgają po ...
-
GUS o inflacji: ceny powoli ruszają w górę
... r., był wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w styczniu 2014 w stosunku do poprzedniego miesiąca o 1,4 proc. Podrożały warzywa i owoce, wzrosły ceny drobiu, nabiału, tłuszczów roślinnych, wyrobów cukierniczych i miodu, ryb, ryżu, a także masła. Potaniały za to cukier oraz mięso wieprzowe ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 7/2014
... ponad 47 tys. sztuk. Według GUS ceny towarów i usług konsumpcyjnych w styczniu wzrosły o 0,7 proc. r/r (0raz wzrosły o 0,1 proc. m/m). Podrożały m.in. warzywa i owoce, drób, jaja, wyroby cukiernicze, alkohol i papierosy. PERN "Przyjaźń" ma już zatwierdzony projekt budowlany terminalu naftowego w Gdańsku (przeładunek i składowanie ropy i paliw ...