-
Przetargi - raport XI 2011
... zwierzęce, mięso i produkty mięsne (+401,89 proc.), żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne (+375,56 procent w ciągu miesiąca), różne produkty spożywcze (+357,14 procent), pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie (+351 ... (+44,92 proc.), owoce, warzywa i podobne produkty (+42,97 proc.), pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie (+42 ...
-
Działalność gospodarcza: jak założyć firmę we Włoszech?
... . Włosi również doceniają nasze artykuły spożywcze. W głównej mierze są to produkty mięsne i nabiał. Wśród innych towarów z Polski, które są popularne na rynku włoskim ... to przeważnie rodzimych, a gdy chodzi o artykuły spożywcze, liczą się niemal wyłącznie wyroby lokalne. Dlatego najlepiej radzą sobie polskie firmy wchodzące w kooperację z miejscowym ...
-
Branża handlowa ma 8,4 mld zł zaległości
... żywe zwierzęta zwiększyły zaległości o 57,5 mln zł, o 108 proc. Sprzedający hurtowo wyroby z mięsa podwyższyli zaległości o 27 mln zł (33 proc.), a oferujący owoce i warzywa ... malały. Zmniejszyły je specjalistyczne punkty ze sprzętem audio, sklepy z odzieżą używaną i sklepy mięsne. Zaległości handlu byłyby wyższe, gdyby nie poprawa, jaką w nowych ...
-
Dodatki do wędlin coraz popularniejsze
... nie tylko w zakładowym laboratorium, ale także w laboratoriach organów kontrolujących gotowe produkty mięsne, czyli w SANEPID- zie czy IJHARiS-ie. Zdaniem Andrzeja Pawelczaka, konsument będzie miał ... powodująca, że tylko nieliczni zmienią swoje dotychczasowe upodobania. W wysoko rozwiniętych krajach świata wyroby ekologiczne stanowią bardzo niski ...
-
Branża mięsna i rozwiązania IT
... i jednostka ciężaru. W związku z tym systemy informatyczne stosowane przez przedsiębiorstwa mięsne, w tym systemy wspomagające zarządzanie klasy ERP, muszą być zintegrowane z ... danych z systemami HACCP wagowymi, jakościowymi, pracą oprogramowania pakującego i etykietującego wyroby. Marcin Bondara, prezes zarządu Lawson Software Polska, wskazuje ...
-
Jak powinna być oznakowana żywność?
... Datą minimalnej trwałości znakuje się wszystkie trwałe środki spożywcze, np. wyroby cukiernicze, przetwory warzywne i owocowe pasteryzowane, ale również dietetyczne ... nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się (np. wędzone ryby, produkty mięsne, gotowe do spożycia sałatki). Termin przydatności do spożycia w oznakowaniu środka spożywczego ...
-
Przetargi - raport III 2012
... 12 proc. Wśród 22 branż, w których produkcja wzrosła, jest wiele takich, które swoje wyroby sprzedają za granicą. To kolejny miesiąc, kiedy rośnie produkcja sprzedana w ... proc.), usługi edukacyjne i szkoleniowe (+51,50 proc.), produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne (+37,70 procent), olej opałowy (+36,13 proc.), produkty farmaceutyczne (+31 ...
-
Nieliczne zmiany w stawkach podatku VAT 2014?
... stawką podstawową. Są to napoje zawierające napar z kawy lub herbaty z mlekiem, wyroby sztuki ludowej, wełna szarpana, odpady zwierzęce niejadalne (z wyjątkiem jelit, pęcherzy i ... stawką 5% to podstawowe produkty żywnościowe, np. pieczywo, nabiał, mięso i przetwory mięsne, produkty zbożowe (mąka, kasza, makaron) czy soki. Stawką 5% opodatkowane są ...
-
Przetargi - raport XI 2013
... najpoważniej wzrosła liczba przetargów na żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne (+312,31 proc.), produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne (+295,51 proc.), pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie (+277,05 procent), produkty mleczarskie (+267,29 proc.), różne produkty spożywcze (+263,96 procent), ryby przetworzone ...
-
Upadłości firm II 2015
... kondycja hurtowników uderza w producentów artykułów budowlanych (konstrukcje metalowe, okna, wyroby z betonu – to przykłady bankructw z lutego) nie jest niczym nowym. ... lutym i minionych miesiącach sporadycznie – chodzi o firmy z branży spożywczej, zwłaszcza mięsne czy mleczarskie (przetwórcy jak i dystrybutorzy) – zauważa Michał Modrzejewski. – ...
-
Obiad w restauracji? Uważaj na pułapki w menu!
... deklarowanych 200 g. 3. Niewłaściwe przechowywanie potraw, np.: w 20 lokalach inspektorzy znaleźli towary przeterminowane, m.in. przyprawy, przetwory mięsne, sery, w 10 lokalach w jednej lodówce w odkrytych naczyniach sąsiadowały ze sobą wyroby gotowe (bigos, flaki, surówki) i np. rozmrożona ryba, surowe mięso, twaróg, w 10 lokalach były brudne ...
-
Upadłość firmy 2019. Wzrost o 4,5 proc., widać oznaki spowolnienia
... znalazły się firmy ISD Trade Sp. z o.o. Sp.K. (upadłość likwidacyjna), Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. (przyspieszone postępowanie układowe) oraz ISD Huta Częstochowa Sp. z ... liczba upadłości wśród przedsiębiorstw produkujących meble (+90 proc.) oraz wytwarzających wyroby z gum i tworzyw sztucznych (+44 proc.). Przemysł meblarski w znacznej mierze ...
-
Które produkty spożywcze są polskie?
... masła najbardziej znane produkty, które też najczęściej wybierają Polacy, to wyroby rodzimych firm, jak: Masło Polskie, Łaciate, Łowickie czy ... Indykpol SA (Polska) Olewnik – Grupa Olewnik (Polska) Tarczyński – Tarczyński SA (Polska) Zakłady Mięsne Henryk Kania – Cedrob (Polska) „Euro-SAK” – EURO SAK Zakład Mięsny (Polska) Z.M. Mądry – Zakład Masarski ...
-
Branża drobiarska z rosnącymi zaległościami
... Badanie wykonane dla nas przez Quality Watch w lipcu br. wskazało, że po produkty mięsne nie sięga 3 proc. Polaków, pojawiają się też jednak doniesienia o tym, że ... może odbić się negatywnie także na producentach drobiu, ograniczając popyt na ich wyroby – zauważa dr hab. Waldemar Rogowski. Choć nie należy bagatelizować zmieniających się zachowań ...
1 2