-
Sytuacja gospodarcza w Europie Śr. i Wsch. I 2012
... już wolniejszy niż w 2011 r., wzrost wynagrodzeń, który ma być główną przyczyną dalszego wzrostu jednostkowych kosztów pracy. Inflacja pod wpływem czynników zewnętrznych ... żywności na rynkach światowych w 2011 r. Rosnąca dynamika cen żywności, zwłaszcza żywności nieprzetworzonej, oraz utrzymująca się wysoka dynamika cen energii spowodowały wzrost ...
-
Nieuczciwe sieci handlowe kontra producenci
... żywności - mówi. Według ministra, rosnące różnice pomiędzy cenami producenta a cenami konsumenta są spowodowane czynnikami strukturalnymi, m.in. rosnącą rolą pośredników, coraz większym udziałem kosztów pozarolniczych - głównie kosztów ... drożej. A wszystkie próby regulowania rynku powodują wzrost cen - uważa Ryszard Tomaszewski, prezes Tesco Polska. ...
-
PARP o funduszach europejskich na lata 2014-2020
... Nie ma prostych recept na wzrost innowacyjności, każdy kraj tworzy swój ... kosztów kwalifikowanych projektu: 50 mln EUR.Minimalna wartość kosztów kwalifikowanych projektu to 10 mln zł.Maksymalna wartość kosztów kwalifikowanych na eksperymentalne prace rozwojowe: 1 mln zł.Maksymalna wartość kosztów ... wizerunek polskich producentów żywności jest ...
-
Wigilia dla kontrahentów w koszty uzyskania przychodu?
... poniesionych wydatków do kosztów podatkowych, jeżeli zamierzonym celem pracodawcy była integracja pracowników, poprawa atmosfery pracy i wzrost motywacji do wykonywania ... kosztów reprezentacji wydatków na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych, nie oznacza, iż wydatki tego rodzaju zawsze muszą zostać wyłączone z kosztów ...
-
Sytuacja na rynkach finansowych - maj 2008
... wzrost cen w USA. W ostatnim czasie Rezerwa Federalna zrewidowała w górę prognozy inflacji na bieżący rok. Do takiego kroku zmusiła ją wciąż drożejąca ropa oraz wysokie ceny żywności ... wynagrodzenia to jeden ze składników szybko rosnących w ostatnich miesiącach kosztów przedsiębiorstw. Na wysokim poziomie utrzymuje się dynamika produkcji przemysłowej. ...
-
Rekordowa ilość niewypłacalności w Polsce
... rolnych (nie przetwórców żywności) – 80% z nich prowadziło chów i hodowlę zwierząt, pozostali to produkcja roślinna. Na tym tle 7 niewypłacalnych przetwórców żywności nie robi wrażenia ... w stanie narzucić odbiorcom, nawet sieciom handlowym ceny swoich produktów urealnione o wzrost cen i kosztów (ze względu nie tylko na skalę sprzedaży, ale i też np. ...
-
Tydzień 18/2007 (30.04-06.05.2007)
... żywności, bo wyniósł on ponad 8,5 mld euro (przy nadwyżce rzędu 2,1 mld euro). Największymi odbiorcami naszej żywności są obecnie ... w I kwartale br wyniosła 4,2 mld zł (wzrost o 9,2%). Na rynku szpitalnym w I kwartale zanotowano wzrost zakupów środków farmaceutycznych o 10,6% r/r ... sposobem może być obniżenie obciążeń kosztów pracy, przez obniżkę podatku ...
-
Ekologiczne warzywa podbijają rynek
... jest otrzymanie refundacji w kwocie do 80 proc. poniesionych kosztów netto (50 proc. ze środków UE i 30 proc. ... wzrost spożycia warzyw i owoców z plantacji ekologicznych. Budżet kampanii KUPS wynosi 2 mln euro. Program będzie realizowany w całym kraju do 2010 roku. Prof. dr hab. Krzysztof Krygier wiceprezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności ...
-
Polityka monetarna będzie surowsza?
... polską specyfiką było utrzymywanie wyraźnie dodatnich realnych kosztów pieniądza. Nawet po tym, jak udało ... żywności. Oddziaływanie tych czynników właśnie powinno zacząć słabnąć ze względu na tzw. efekt bazy (ceny żywności i ... dla państw dojrzałych jej wzrost. Oznaczać to będzie wzrost restrykcyjności polityki pieniężnej w Polsce (przy niezmienionych ...
-
Innowacje. Klucz do techno-potęgi
... 45 proc. przebadanych firm, co oznacza silny wzrost w stosunku do poprzedniego roku. Najczęściej innowatorami są firmy z ... powstawały w sektorze rolnym i przetwórstwie żywności. Pozwoliły one na pojawienie się dużych ... 66 proc. kosztów przeznaczonych na badania i rozwój, które poniosły firmy, oraz 80 proc. całkowitych kosztów ośrodków akademickich. ...
-
Gospodarka światowa: miękka siła Chin
... kosztów produkcji, ... wzrost i potencjał gospodarczy samych Chin, a także umocnić ich pozycję jako dominującego producenta oraz eksportera towarów i dóbr na świecie. Celem strategii leżącej za inicjatywą „Pasa i Szlaku” pozostaje niezmiennie: zapewnienie stabilnych dostaw z różnych źródeł i kierunków surowców naturalnych, nośników energii oraz żywności ...
-
Hipoteka odwrócona 2022. 5 trendów, które wpłyną na rynek
... in. galopującą inflacją, wzrostem cen nie tylko żywności i usług, ale również rosnącymi kosztami utrzymania nieruchomości. ... nieruchomości Pandemia jest jednym z czynników, który nakręcił wzrost cen na rynku nieruchomości. Ceny mieszkań i domów pięły ... . fundusz hipoteczny. Oznacza to, że wiele kosztów związanych z utrzymaniem nieruchomości, takich jak ...
-
Pracownicy tymczasowi na wagę złota. Popyt rośnie i będzie rósł
... wzrost dotyczy głównie mężczyzn, którzy przyjeżdżają do Polski w celach zarobkowych. Pracowników tymczasowych poszukuje praktycznie każda branża. Za moment sytuacja rekrutacyjna może zrobić się trudniejsza, bo rządowa strategia bezpieczeństwa żywnościowego Polski zakłada częściowe przejęcie od Ukrainy roli głównego producenta żywności ...
-
Świat: wydarzenia tygodnia 16/2011
... go wysokie ceny żywności. Uważa on, że obecne światowe ceny żywności są prawie tak wysokie ... dla emerytów). Według niej część kosztów leczenia emeryci musieliby pokrywać z własnej kieszeni ... (poprzednia prognoza 1,3%). Bank Światowy szacuje, że katastrofa ta spowolni tegoroczny wzrost gospodarczy Japonii o 0,5 pkt proc., a zniszczenia szacuje do ...
-
Upadłości firm III 2015
... Przyczyna nie leży po stronie popytu: eksport żywności, mebli czy np. części motoryzacyjnych osiąga dobre ... w ślad za tym niska rentowność (doraźne zlecenia, mniejsza optymalizacja kosztów np. użytkowania taboru), brak szans na ... na poszczególnych rynkach a także m.in. ekwiwalentu noclegowego. Wzrost liczby upadłości w woj. mazowieckim za sprawą ...
-
Niewypłacalność nie jest rzadkością
... równie dużej skali działalności (i idącej ze skalą produkcji racjonalizacją kosztów), znikają lokalni odbiorcy produkujących na rynek ... , gdyż sieci handlowych jest mniej niż producentów żywności. Producenci muszą więc rosnąć w siłę i ... ) – wielokrotnie więcej niż uzasadniałby to wspomniany wzrost wartości prac budowlanych. Największe inwestycje – jeśli ...
-
5 razy "D", czyli jakie czynniki strukturalne wpływają na inflację?
... . Ceny towarów i żywności są zazwyczaj ... kosztów produkcji, zmniejszenie siły przetargowej pracowników na poziomie lokalnym i niższe bariery handlowe (globalna średnia ważona stosowana stawka celna spadła z najwyższego poziomu 8,6% w 1994 r. do najniższego poziomu 2,6% w 2017 r.) przyczyniły się negatywnie do inflacji. Z badań wynika , że wzrost ...
-
Przemysł rolno-spożywczy: Ustawa o funduszach promocji
... proc. wpływów jest zbyt niska na pokrycie kosztów obsługi funduszy - mówi Piotr Kondraciuk, dyrektor Biura Promocji Żywności ARR. Koszty będą naliczane do poziomu ... wiceprezes PKM Duda. Oczekiwania są spore. Fundusze promocji mają wspierać wzrost spożycia i promocji produktów rolno-spożywczych w kraju i za granicą. A także informować o jakości i ...
-
Niewypłacalności firm w Polsce w 3 kwartałach 2022 roku
... sytuacji płynnościowej, ale przede wszystkim pogorszenie koniunktury gospodarczej. Wysokie ceny surowców oraz żywności już obecnie spowodowały wzrost inflacji do poziomu najwyższego od 25 lat. Przedsiębiorstwa są zmuszone przenosić część wzrostu kosztów na finalnych odbiorców w związku ze znacznym zwiększeniem cen energii, surowców i komponentów ...
-
Sytuacja finansowa sektora przedsiębiorstw IV kw. 2014
... dynamika sprzedaży krajowej. Embargo na wwóz żywności do Rosji, które dotknęło eksporterów, spowodowało ... wzrost przeciętnych wynagrodzeń. Były to w 2014 r. najszybciej rosnący element kosztów sprzedaży. W rezultacie tych wzrostów udział kosztów pracy w kosztach sprzedaży kolejny rok wzrósł (o 0,4 pp.) i osiągnął poziom 11,8%. Wzrosty tych kosztów ...
-
Co trzeci Polak poprosi o podwyżkę wynagrodzenia
... wystąpić o podwyższenie wynagrodzenia. Głównym powodem są rosnące ceny żywności i usług: przyznaje to aż 70 proc ... połowa zatrudnionych odnotowała w zeszłym roku wzrost wynagrodzenia, to w ocenie 41 proc. podwyżka ... oczekuje, że pracodawca będzie go realnie wspierał w ponoszeniu zwiększających się kosztów utrzymania. Najbardziej pożądane są podwyżki ...
-
Tydzień 39/2008 (22-28.09.2008)
... wzrost gospodarczy wyniósł 6%, w II kw wyniósł 5,8%, a ze wstępnych szacunków w III kw. ma wynieść 4,6%. jak dotychczas wszystkie te wyniki są powyżej oczekiwań. Jednak jest groźba spowolnienia wzrostu. Według GUS inflacja netto (czyli jak rosną ceny bez uwzględniania cen żywności ... wzrost długości życia, który przyczynia się do wzrostu kosztów ...
-
Świat: wydarzenia tygodnia 35/2010
... trend wzrostowy zapoczątkowany w lipcu. Wzrost cen akcji złotych spółek w Chinach jest spowodowany zwiększonym popytem na kruszec oraz inflacją przekraczającą prognozy rządowe. Inflacja w Chinach jest napędzana wysokimi cenami żywności. Produkty żywnościowe zdrożały w wyniku powodzi, wyższych kosztów produkcji i magazynowania. W ciągu dwóch ...
-
Koszty utrzymania mieszkania XI 2012
... listopadzie trzeba było płacić o 4,3% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem (w październiku wzrost wynosił 4,6%). W przypadku transportu ceny rosły tylko o 3,1%, a więc nawet wolniej niż ceny żywności (wzrost o 3,9% r/r). Spadek dynamiki wzrostu kosztów związanych z transportem jest głównie efektem spadku cen paliw (konsekwentnie od dwóch ...
-
Świat: wydarzenia tygodnia 28/2015
... i Światowego Programu Żywnościowego przedstawiono szacunki dot. kosztów wyeliminowania światowego głodu. Wynika z niego, że ... ochrony społecznej (co ma zapewnić najuboższym dostęp do żywności i umożliwić poprawę warunków życia. Raport ... od oczekiwań analityków (1,5 proc.). Kwartalnie sezonowo wyrównany wzrost wyniósł 1 proc. i był najwyższy od ...
-
Ferie zimowe 2018: sprzedaż wycieczek nieco hamuje
... teraz sztucznie ograniczać. Całkiem podobnie było z teoriami o braku żywności, gdyż futurolodzy nie przewidzieli nowych odmian roślin ... nie spadek, ale duży wzrost cen rok do roku - o 117 złotych, a przed dwoma laty wzrost cen był ... procent. W rezultacie ich wspólny wpływ na średni spadek kosztów cen wycieczek wyniósł w przybliżeniu 140-150 złotych, ...
-
Wakacje 2018: co mogą zmienić wybory w Turcji?
... krótkimi komentarzami: Grecja: wzrost o 0,58% - kolejny szósty już wzrost udziałów ... najwyższe zdumienie. Oto bowiem Polacy …przestali jeść!!!. Spadek sprzedaży żywności napojów etc. wyniósł bowiem aż 10,4 procent. ... złotego liczone łącznie działały w kierunku podwyższania średniego poziomu kosztów wycieczek o około 120-130 złotych (poprzednio wpływ ten ...
-
Upadłości firm w Polsce: wakacje z rekordową liczbą niewypłacalności
... nie były w stanie pokryć wszystkich kosztów stałych, zobowiązań np. ... wzrost niewypłacalności w woj. warmińsko-mazurskim – o 13 firm w stosunku do ub. roku. Przekrój sektorowy firm, które formalnie stały się niewypłacalne w województwie był dosyć zróżnicowany, największą grupę stanowili jednak producenci (hodowcy/rolnicy) oraz przetwórcy żywności ...
-
Koszty życia: najdroższy Hongkong, Warszawa daleko w tyle
... kosztów, nie dorównują jakości życia. Polska w tym zestawieniu plasuje się więc na bardzo atrakcyjnej pozycji dla lokowania pracowników. Ranking miast W Azji znajdują się dwa miasta o najwyższych kosztach życia. Czynniki wpływające na koszty życia w tym regionie obejmują inflację, ożywienie gospodarcze, ceny paliw i żywności ...
-
Tydzień 48/2005 (28.11-04.12.2005)
... Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa i Jakości Żywności. Stało się. Komisja ... wzrost konsumpcji i inwestycji jest jeszcze na zbyt niskim poziomie, by przejął od eksportu rolę silnika napędowego gospodarki. W ostatnim jednak czasie rosną kłopoty eksporterów, a ich przyczyną jest kurs naszej waluty wobec euro. Według GUS przy obecnym poziomie kosztów ...
-
Strefa euro: indeks PPI we wrześniu 2007
... wzrost cen, co ma miejsce przy słabszej aktywności gospodarczej. To potwierdza presję inflacyjną wynikającą z drogiej żywności i wysokich cen paliw. Tego zjawiska nie można w tej chwili ignorować, choć generalnie przyzwyczajeni jesteśmy do tego, by raczej patrzeć na inflację bazową, pomijającą ceny żywności ...
-
Kondycja przedsiębiorstw - IV kw. 2014 i prognoza I kw. 2015
... embarga na import żywności przez Rosję (był on jednak mniejszy, ... przemysł oraz budownictwo. Silny wzrost odsetka takich planów odnotowano zwłaszcza w firmach z ... kosztów paliw w kosztach branży transportowej, to ona powinna obecnie odczuć najsilniejsze skutki spadku cen (w transporcie lądowym udział kosztów paliw sięgać może nawet 20% kosztów ...
-
Branża spożywcza: 200 mln długu i potężne kłopoty
... żywności nie sprzyjają też niskie ceny wielu produktów, a rykoszetem w nie bije także podatek od sieci handlowych. Choć sama ustawa ma dopiero wejść w życie, to sieci handlowe już teraz przerzucają część kosztów na producentów żywności ... w taki sposób tworzą się zatory płatnicze, które biją w zaufanie między przedsiębiorcami i ograniczają wzrost ...
-
Świat: wydarzenia tygodnia 38/2016
... żywności FAO zyskał 1,9 proc., wzrastając do 165,6 punktów. Podrożały głównie artykuły mleczarskie, oleje i cukier. Licząc r/r ceny żywności były ... kwotę 19,5 miliarda dolarów oraz zredukowanie kosztów osobowych. Komentarz do wydarzeń gospodarczych ... zareagowania na ewentualny szybszy wzrost inflacji. Reakcja rynku na decyzję, komunikat i konferencję ...
-
COVID-19 a polskie prawo ochrony konkurencji i konsumentów
... (klienci biur podróży) są uprawnieni do zwrotu kosztów, jeżeli zostali zmuszeni do rezygnacji z imprezy ... niezbędna w aktualnej sytuacji (np. ze względu na wzrost cen surowców). Panująca sytuacja jest wnikliwie ... kontraktowa Zważywszy na znaczenie łańcucha dostaw żywności w czasie epidemii COVID-19, praktyki dużych przedsiębiorców (dostawców ...