catering - wiadomości i porady tematyczne
-
Stawka ryczałtu na produkcję i sprzedaż kanapek
13:49 19.08.2013
Działalność polegająca na produkcji i sprzedaży kanapek należy zakwalifikować jako działalność wytwórczą. Przychody uzyskane z tytułu produkcji kanapek wytworzonych przez wnioskodawczynię z materiałów podstawowych oraz ich sprzedaż w automatach vedingowych należy opodatkować wg stawki 5,5%. Stanowisko takie zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w ...
Tematy: ryczałt ewidencjonowany, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, podatek zryczałtowany, stawki ryczałtu ewidencjonowanego -
Jedzenie na wynos: stawka VAT na sprzedaż
10:36 05.12.2011
Koszty dowozu posiłków oraz koszty opakowań zwiększają kwotę należną od nabywcy z tytułu świadczenia usług związanych z wyżywieniem. Podlegają zatem opodatkowaniu według stawki podatkowej właściwej dla sprzedaż posiłków, to jest 8%, o ile spełnione zostaną przesłanki określone przepisami prawa do zastosowania tej stawki podatku. Stanowisko takie ...
Tematy: usługi cateringowe, VAT, stawki VAT, catering -
Impreza integracyjna: catering a VAT naliczony
05:48 21.11.2011
... placówek gastronomicznych). Nabywane przez Spółkę usługi cateringowe (PKWiU 56.21.19.0 – usługi przygotowania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych (catering), polegać będą na przygotowaniu i dostarczeniu zamówionych posiłków przez dostawcę do miejsca wskazanego przez Spółkę. Dodatkowo usługa ta będzie polegać na ...
Tematy: usługi cateringowe, catering, VAT naliczony, odliczenie VAT -
VAT: usługi cateringowe to nie gastronomiczne
06:11 12.09.2011
... miejsce. Zatem mając na uwadze powyższe należy uznać, iż nabywane przez Wnioskodawcę usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych (catering) nie stanowią usług gastronomicznych, przy nabyciu których nie przysługuje podatnikowi prawo do odliczenia podatku VAT. Reasumując Wnioskodawcy przysługuje prawo do ...
Tematy: usługi cateringowe, catering, VAT naliczony, odliczenie VAT -
Podatek VAT: usługi gastronomiczne a cateringowe
12:33 02.06.2011
... wątpliwości. Mianowicie czy w pojęciu usług gastronomicznych mieści się także catering? Zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług z 2008 r. pod symbolem 56.1 znajdują ... 21 znalazły się usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering), a pod symbolem 56.29 pozostałe usługi gastronomiczne. Tym samym w ...
Tematy: usługi cateringowe, catering, VAT naliczony, odliczenie VAT -
Jaka stawka VAT na catering?
06:56 01.05.2011
Na gruncie znowelizowanej 1 stycznia 2011 r. ustawy o VAT, podatnicy działający w szeroko rozumianej branży gastronomicznej, bardzo często mają trudności z ustaleniem stawki VAT właściwej dla wykonywanych przez nich świadczeń. Wysokość stawki zależy od tego, czy świadczenie zostanie uznane za świadczenie usług (wówczas możliwe jest zastosowanie ...
Tematy: usługi cateringowe, VAT, stawki VAT, catering -
Usługi cateringowe a ryczałt ewidencjonowany
08:13 23.12.2008
Usługi cateringowe nie mogą być uznane jako usługi gastronomiczne, w związku z czym będą traktowane jako usługi podlegające opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych wg stawki 8,5%. Stanowisko takie zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji indywidualnej z dnia 09.12.2008 r. Jakie wątpliwości wyjaśnił organ podatkowy? ...
Tematy: ryczałt ewidencjonowany, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, podatek zryczałtowany, stawki ryczałtu ewidencjonowanego -
Usługi cateringowe = odliczenie VAT?
08:02 14.02.2008
... odbiorców zewnętrznych. Zgodnie natomiast ze słownikiem języka polskiego PWN, catering jest to usługa polegającą na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie ... natomiast „impreza” odbędzie się w siedzibie firmy bądź np. w plenerze - z faktury za catering będzie można - oczywiście po spełnieniu szeregu innych warunków przewidzianych do odliczenia - ...
Tematy: odliczenie podatku VAT, odliczenie VAT, odliczenia podatku VAT, catering -
Jaka stawka VAT na catering?
09:40 09.11.2006
... 55.52.Z)? Usługi cateringowe (przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców) opodatkowane są, co do zasady, stawką 7%. Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców (catering) klasyfikowane jest na gruncie PKWiU jako świadczenie usług przygotowywania i dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU 55.52). Usługi takie są ...
Tematy: usługi cateringowe, VAT, stawki VAT, catering -
Impel liderem outsourcingu?
00:03 22.04.2006
Rada nadzorcza Impela ocenia, ze grupa kapitałowa tej spółki utrzymuje pozycje wiodącego podmiotu na rynku usług outsourcingowych w Polsce, w szczególności na rynku usług porządkowo-czystościowych, ochrony osób i mienia oraz cateringu. Według rady nadzorczej Impela, rynek na którym działa spółka jest trudny, jako że pojawiły się na nim ...
Tematy: Impel, usługi outsourcingowe, rynek usług outsourcingowych, rynek usług porządkowo-czystościowych
1 2
Podobne tematy:
- koszty podatkowe
- zachowania konsumentów
- koszty uzyskania przychodu
- koszty uzyskania przychodów
- długi
- dłużnicy
- rozliczenie VAT
- VAT naliczony
- rejestr dłużników
- VAT należny
- podatek dochodowy od osób prawnych
- odliczenie podatku VAT
- zadłużenie firm
- odliczenia podatku VAT
- odliczenie VAT
- ryczałt ewidencjonowany
- czynności opodatkowane VAT
- stawki VAT
- ryczałt od przychodów ewidencjonowanych
- VAT