nawyki żywieniowe - wiadomości i porady tematyczne
-
Dieta: roślinne zamienniki mięsa podbijają podniebienia Polaków?
09:17 09.08.2022
Produkty roślinne cieszą się wśród Polaków coraz większą popularnością, stając się chętnie wybieraną alternatywą dla mięsa. To jeden z głównych wniosków, jak płynie z badań Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia. Wynika to m.in. ze zmiany nawyków żywieniowych i wartości, którym hołduje polskie społeczeństwo - już przeszło połowa z nas zwraca ...
Tematy: dieta, zachowania konsumenckie, weganizm, produkty roślinne -
Jak ewoluują nawyki żywieniowe?
11:43 26.10.2021
... żywieniowe w Polsce. Co się zmieniło przez ostatnie 25 lat?” Z tego tekstu dowiesz się m.in.: Jaki odsetek Polaków przyznaje, że gotuje w domu? Czy lubimy eksperymentować w kuchni? Czy wykazujemy się dbałością o prawidłowe nawyki żywieniowe? Jak wynika z badania przeprowadzonego przez IPSOS na zlecenie sieci Biedronka „Zwyczaje żywieniowe ...
Tematy: pandemia, zwyczaje kulinarne, gotowanie, kuchnia -
Plusy pandemii i izolacji: zdrowe nawyki żywieniowe
11:22 29.07.2020
... firmę Upfield wynika, że w czasie izolacji społecznej Polacy zmienili swoje nawyki żywieniowe, a zmiana, która dokonała się w tym zakresie jest bezsprzecznie pozytywna. Przed nami wyniki zrealizowanego pod koniec czerwca badania badania „Nawyki żywieniowe Polaków w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa 2020”. Autorem analizy ...
Tematy: nawyki żywieniowe, zdrowie, zdrowe odżywianie, dieta -
Jedzenie w pracy. Jakie mamy zwyczaje?
10:27 22.11.2019
Co liczy się w pracy? Jeżeli chodzi o zupełnie przyziemne kwestie, to z pewnością atrakcyjne wynagrodzenie. Idąc dalej, istotna jest niewątpliwie dobra atmosfera, koleżeńskie stosunki i wspierający szef. Co jeszcze? Pewnym zaskoczeniem może okazać się, że jednym z istotniejszych aspektów okazuje się również jedzenie. Jeśli jednak przyjrzeć się ...
Tematy: rynek pracy, tendencje na rynku pracy, nawyki żywieniowe -
Kiedy i dlaczego sięgamy po słodycze i słodkie przekąski?
00:40 02.10.2019
Jesienna aura sprzyja sięganiu po słodycze i słodkie przekąski. W ten sposób chcemy uprzyjemnić sobie coraz dłuższe wieczory i powrót do szkolnych i zawodowych obowiązków. Dane agencji Nielsen wskazują, że w II połowie minionego roku wartościowe wzrosty sprzedaży batonów i wafli sięgnęły odpowiednio 7,9% i 3,5% rdr. Wzmożone zainteresowanie ...
Tematy: słodycze, zachowania konsumentów, czekolada, dieta -
Pieczywo chrupkie: hit czy kit?
00:41 16.09.2017
Czy pieczywo chrupkie ma w ogóle szanse konkurować z tradycyjnym wypiekami? Z danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK wynika, że sprzedaż tego pierwszego wyraźnie rośnie. Pomiędzy sierpniem 2016 a lipcem 2017 odnotowano wzrosty zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym. W pierwszym przypadku sięgnęły one 5,3 proc., w drugim - 7,4 proc. Na ...
Tematy: pieczywo chrupkie, nawyki żywieniowe, zachowania konsumentów, dieta -
Ilu Polaków kupuje słodycze? Będziesz zaskoczony
10:04 24.10.2016
Aż 96 proc. respondentów badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia przyznaje, że kupuje słodycze. Powód sięgania po słodkości jest zupełnie prozaiczny - po prostu je lubimy. O wyborze danego produktu przesądzają przede wszystkim walory smakowe. Cena okazuje się mniej ważna. Niemal połowa ankietowanych (49%) przyznaje, że sięga po słodycze, ...
Tematy: słodycze, zachowania konsumentów, czekolada, dieta -
Reklamy słodyczy znikną z programów dla dzieci
15:53 29.10.2014
... r. nie będą emitować reklam artykułów spożywczych i napojów, które nie spełniają Kryteriów żywieniowych w audycjach dla dzieci w wieku do 12 lat. Kryteria żywieniowe zostały opracowane na zlecenie Polskiej Federacji Producentów Żywności i zostały zaakceptowane przez Ministerstwo Zdrowia. Dzięki porozumieniu, z programów dla dzieci znikną między ...
Tematy: telewizja, żywność śmieciowa, rok 2015, słodycze -
Szkoły powinny kształtować nawyki żywieniowe
12:10 22.07.2014
... żywności w szkołach podstawowych i średnich. Środki te zostały opisane według wspólnych kryteriów – np. dozwolona lub zakazana żywność, składniki odżywcze, zaplecze żywieniowe, usługi kateringowe lub ograniczenia dotyczące marketingu. W sprawozdaniu dokonano również przeglądu sytuacji regulacyjnej, co stanowi ważny krok w ocenie wpływu polityki na ...
Tematy: polityka żywnościowa, walka z otyłością, stołówka szkolna, nawyki żywieniowe