Odżywianie i zdrowie Polaków
2005-09-05 00:11
Przeczytaj także: Odżywianie i zdrowie Polaków 2006
Prawie wszyscy Polacy (93 proc.) jedzą mięso. Najczęściej jest to mięso smażone na patelni (42 proc.), a ulubionym tłuszczem jest olej. Pomiędzy posiłkami Polacy najczęściej jedzą owoce (badanie było przeprowadzone w czerwcu), co jest zresztą regułą we wszystkich badanych krajach, za wyjątkiem Argentyny. Często pomiędzy posiłkami Polacy jedzą kanapkę oraz - wyraźnie częściej niż w innych badanych krajach - słodkie bułki i soki. Zwraca uwagę fakt, że relatywnie często Polacy piją między posiłkami napoje alkoholowe (przede wszystkim piwo). Picie napojów alkoholowych między posiłkami deklaruje aż 13 proc. badanych w Polsce, podczas gdy w innych badanych krajach odsetek ten nie przekracza 5 proc. Amerykanie, częściej niż inni, między posiłkami jedzą chipsy i nachos, Chilijczycy czekoladę, Szwedzi zaś piją kawę.
Publikacje na łamach mediów dotyczące zdrowego żywienia wywierają pewien wpływ na Polaków: jedna trzecia badanych deklaruje zmiany w swoim odżywianiu w ciągu ostatniego półrocza, polegające bądź na ograniczaniu jedzenia niezdrowych produktów, bądź na wprowadzaniu do diety nowych zdrowszych produktów.
Na świecie modne są konkretne zdrowe elementy żywności: w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Hiszpanii i Szwecji większość ludzi zawsze lub zazwyczaj wybiera pełnoziarniste wersje produktów, Szwedzi chętnie kupują też produkty o wysokiej zawartości błonnika. W Argentynie i Chile wyraźnie więcej konsumentów jest regularnymi użytkownikami produktów odtłuszczonych. Polaków do zakupu produktów żywnościowych przekonują przede wszystkim ich ogólne cechy: wystarczy, że produkt jest określany jako „zdrowy” czy „naturalny”. Polacy, rzadziej niż mieszkańcy innych badanych krajów, świadomie sięgają po produkty pełnoziarniste, niskokaloryczne, light czy z błonnikiem. Jeśli czytają etykiety (robi to ok. 60 proc. osób odpowiedzialnych za zakupy w gospodarstwach domowych), to zwracają uwagę głównie na zawartość tłuszczu (34 proc. osób odpowiadających za zakupy) i konserwantów (31 proc.), mniej istotna jest dla nich liczba kalorii, witamin, soli, żywych kultur bakterii, przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych itp.
Mimo, iż Polacy wiedzą, jaki potrawy i napoje są zdrowe, nie zawsze przekłada się to na ich smakowe preferencje, np. pieczywo pełnoziarniste czy oliwa z oliwek zajmują wysoką pozycję w rankingu zdrowotności, a znacznie niższą w rankingu potraw uznawanych za smaczne. Odwrotnie rzecz się ma w przypadku czekolady, ciastek i cukierków.
Wśród wskazań, co chcieliby zmienić, aby żyć lepiej, Polacy daleko - na ostatnim miejscu w porównaniu z innymi krajami - plasują zmianę zwyczajów żywieniowych. Jakby nie mieli świadomości, że zdrowie i samopoczucie w dużej mierze zależą od diety.
Przeczytaj także:
Jedzenie warzyw i owoców, czyli zdrowe odżywianie wg Polaków
![Jedzenie warzyw i owoców, czyli zdrowe odżywianie wg Polaków [© Michael Moriarty z Pixabay] Jedzenie warzyw i owoców, czyli zdrowe odżywianie wg Polaków](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/zdrowe-odzywianie/Jedzenie-warzyw-i-owocow-czyli-zdrowe-odzywianie-wg-Polakow-259162-150x100crop.jpg)
oprac. : Beata Szkodzin / eGospodarka.pl