Gospodarstwa domowe w 2015 roku
2016-05-31 09:55
Przeczytaj także: Gospodarstwa domowe w 2016 roku
Poziom dochodów jak i wydatków był także istotnie zróżnicowany w zależności od wykształcenia osoby odniesienia. Tak jak w latach poprzednich najwyższe dochody i wydatki odnotowano w gospodarstwach domowych, w których osoba odniesienia miała wykształcenie wyższe i były one prawie dwukrotnie wyższe niż w gospodarstwach domowych, w których osoba odniesienia miała wykształcenie zasadnicze zawodowe i nieco ponad dwukrotnie wyższe niż w gospodarstwach domowych, w których osoba odniesienia miała najniższy poziom wykształcenia (gimnazjalne, podstawowe lub bez wykształcenia).
Spożycie ilościowe żywności
W 2015 r. utrzymała się tendencja systematycznego spadku przeciętnego miesięcznego spożycia na osobę większości podstawowych artykułów żywnościowych.
W 2015 r. najbardziej spadło spożycie margaryny i innych twardych tłuszczy roślinnych (o 11,9%), cukru (o 8,4%), warzyw (o 3,4%) w tym zwłaszcza ziemniaków (o 5,9%), mąki pszennej (o 5,4 %), pieczywa (o 5,1%) oraz jaj (o 2,2%). Wzrosło natomiast spożycie wód mineralnych i źródlanych (o 9,6%), masła (o 4,0%), serów i twarogów (o 1,2%) oraz mięsa surowego (o 0,7%). Na tym samym poziomie co w 2014 r. pozostało spożycie makaronów i produktów makaronowych, drobiu, owoców oraz ryb i owoców morza.
Poziom spożycia większości artykułów żywnościowych w dużym stopniu jest zależny od dochodów gospodarstwa domowego. Wraz ze wzrostem zamożności gospodarstw rośnie poziom spożycia niektórych artykułów żywnościowych. Podobnie jak w latach poprzednich, w porównaniu z rodzinami o najniższych dochodach (I grupa kwintylowa), w gospodarstwach domowych osiągających najwyższe dochody (V grupa kwintylowa) spożywano przeciętnie miesięcznie na osobę w gospodarstwie domowym więcej: mięsa wołowego prawie 6-krotnie, masła, wód mineralnych i źródlanych oraz soków owocowych a także owoców prawie 3-krotnie, jogurtów, ryb i owoców morza oraz soków warzywnych i owocowo-warzywnych, a także serów i twarogów ponad 2-krotnie. Natomiast w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach (I grupa kwintylowa) spożywano nieco więcej pieczywa, ziemniaków, cukru, mąki oraz margaryny i innych tłuszczów roślinnych.
Na poziom spożycia żywności silnie wpływa również miejsce zamieszkania. Gospodarstwa domowe zamieszkujące tereny wiejskie w porównaniu z gospodarstwami domowymi w miastach charakteryzują się nieco innym modelem żywienia.
Mieszkańcy miast w porównaniu z mieszkańcami wsi spożywali przeciętnie miesięcznie w przeliczeniu na 1 osobę przede wszystkim więcej wód mineralnych lub źródlanych, owoców, serów i twarogów oraz jogurtów, natomiast spożywali mniej ziemniaków, pieczywa, jaj, mleka oraz cukru i mięsa.
Wyposażenie w przedmioty trwałego użytkowania
Rok 2015 przyniósł poprawę pod względem wyposażenia gospodarstw domowych w dobra trwałego użytkowania, aczkolwiek poziom tej poprawy ogólnie był niewielki. Odnotowano wysoką dynamikę wzrostu wyposażenia gospodarstw domowych w smartfon, telewizor plazmowy lub ciekłokrystaliczny z MPEG-4 i zmywarkę do naczyń. Poprawa wystąpiła również w przypadku takich przedmiotów trwałego użytkowania, jak: komputer z dostępem do Internetu, w tym z dostępem szerokopasmowym, motocykl, skuter, motorower, samochód osobowy, kuchenka mikrofalowa, robot kuchenny, pralka automatyczna.
Najlepiej w te urządzenia (podobnie jak w ubiegłym roku) wyposażone były gospodarstwa pracujących na własny rachunek oraz gospodarstwa pracowników, natomiast największą dynamikę wzrostu w stosunku do 2014 roku odnotowano w gospodarstwach rencistów i emerytów, a w przypadku urządzeń do odbioru TV satelitarnej i kablowej – w gospodarstwach pracujących na własny rachunek.
Wraz z poprawą wyposażenia gospodarstw domowych w urządzenia zaawansowane technologicznie, wystąpił spadek wyposażenia w urządzenia tzw. starej generacji: odbiorniki kineskopowe, odtwarzacz DVD, a także wyposażenia w komputery bez dostępu do Internetu oraz telefon stacjonarny.
Przeczytaj także:
Dochód rozporządzalny jako wskaźnik poziomu życia w Polsce i UE
oprac. : eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
gospodarstwa domowe, dochody gospodarstw domowych, dochody Polaków, wydatki, dochód rozporządzalny
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)