Rośnie popyt na magazyny chłodnicze
2009-01-18 13:31
Przeczytaj także: Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH
Będzie konsolidacja
Zapotrzebowanie na magazyny chłodnicze jest w tej chwili dość duże, z uwagi m.in. na niedostateczną liczbę chłodni mających pozwolenie na składowanie mięsa i jego przetworów.
Realizując strategię konsolidacji w sektorze żywności mrożonej, Jago SA buduje grupę kapitałową. W tym roku zostały przejęte trzy firmy: Chłodnia Łódź SA, Etka-Dystrybucja sp. z o.o. oraz Chłodnia Milagros sp. z o.o. - Te przejęcia pozwolą umocnić naszą pozycję lidera na rynku dystrybucji produktów mrożonych. To na pewno nie koniec przejęć i akwizycji, proces konsolidacji dopiero się rozpoczął - uważa dyrektor marketingu Jago SA.
- Powstają coraz nowocześniejsze i większe powierzchnie magazynowe, na które jest ciągłe zapotrzebowanie.
Uważam, że rynek magazynów zmierza w kierunku konsolidacji. Pozostaną na nim dość duże centra logistyczne, o mocnej pozycji, zapewniające kompleksową obsługę klientów z wielu branż - twierdzi Roman Miler.
Producenci będą poszukiwać kompleksowych rozwiązań logistycznych, stąd też inwestycje w dystrybucje i powiększanie powierzchni składowych. Usługa ma być kompleksowa i obejmować cały aspekt logistyki, tak aby wszystko było skupione w jednym ręku. Zmiana lokalizacji sprzedaży będzie wymagała rozwoju systemu dystrybucji detalicznej, ponieważ większość klientów nie dysponuje magazynami centralnymi oraz własnym taborem.
Przeczytaj także:
Wzrost cen największą bolączką branży spożywczej w Europie Środkowej
![Wzrost cen największą bolączką branży spożywczej w Europie Środkowej [© pixabay.com] Wzrost cen największą bolączką branży spożywczej w Europie Środkowej](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/branza-spozywcza/Wzrost-cen-najwieksza-bolaczka-branzy-spozywczej-w-Europie-Srodkowej-254703-150x100crop.jpg)
oprac. : Rynek Spożywczy
Więcej na ten temat:
chłodnie owoców, żywność, konserwowanie żywności, chłodnictwo, rynek żywności, magazyny chłodnicze