IJHARS skontrolowała polskie mleczarnie
2010-01-27 11:52
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę wśród ponad 170 zakładów przetwórstwa mlecznego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości przetworów mlecznych, takich jak: mleko, śmietanka, śmietana, tłuszcze mleczne (w tym masło), mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe, serki smakowe, sery podpuszczkowe oraz topione, w zakresie parametrów fizykochemicznych.
Przeczytaj także: Branża mleczarska: sprzedaż rośnie
W pierwszych trzech kwartałach 2009 roku Inspekcja JHARS skontrolowała 174 mleczarnie, co stanowi ok. 3/4 zakładów produkujących na terenie kraju mleko i przetwory mleczne, zarejestrowanych w wojewódzkich inspektoratach JHARS, w tym:- 24 zakłady przetwórstwa mlecznego, w których producenci deklarowali zgodność produktów z Polskimi Normami (PN),
- 108 zakładów przetwórstwa mlecznego, w których producenci deklarowali zgodność produktów z Normami Zakładowymi (NZ),
- 42 zakłady przetwórstwa mlecznego, w których producenci deklarowali zgodność produktów z Polskimi Normami i Normami Zakładowymi (w zależności od asortymentu).
W zakresie cech fizykochemicznych kontroli poddano następujący asortyment przetworów mlecznych:
- mleko, w tym: mleko pasteryzowane, mleko UHT, mleko (pozostałe rodzaje utrwalenia),
- śmietanka, śmietana,
- tłuszcze mleczne, w tym: masło (80%-90% tłuszczu), tłuszcze mleczne (62% - 80% tłuszczu), pozostałe tłuszcze mleczne,
- mleczne napoje fermentowane, w tym: jogurty, kefiry, maślanki, pozostałe mleczne napoje fermentowane,
- sery twarogowe,
- serki smakowe (homogenizowane, do smarowania itp.),
- sery podpuszczkowe (dojrzewające i niedojrzewające),
- sery topione (z dodatkami i bez).
- Normami Zakładowymi, nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 28% zakładów deklarujących Normy Zakładowe,
- Polskimi Normami i Normami Zakładowymi, nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 52% zakładów deklarujących Polskie Normy oraz Normy Zakładowe.
- zaniżonej zawartości tłuszczu w śmietance, śmietanie, maśle, maśle o zawartości trzech czwartych tłuszczu, jogurtach, serach twarogowych oraz dojrzewających, co może świadczyć o zastępowaniu droższego składnika żywności (tj. tłuszczu mlecznego) tańszym (np. wodą),
- zawyżonej zawartości tłuszczu w mleku, śmietanie, maśle, maśle o zawartości trzech czwartych tłuszczu, jogurtach, serach twarogowych oraz dojrzewających, co może wynikać z niewłaściwego przygotowania surowca w procesie produkcyjnym,
- obecności wody obcej w mleku, maśle, maśle o zawartości trzech czwartych tłuszczu, serach twarogowych, dojrzewających oraz topionych, co może być efektem rozcieńczania przetworów z mleka,
- zawyżonej kwasowości w śmietance, śmietanie, kefirach oraz serach topionych, co może być skutkiem błędów w procesie produkcji,
- zawyżonej zawartości soli w przypadku serów podpuszczkowych, co może wynikać z niewłaściwego przebiegu procesu produkcyjnego,
- zaniżonej zawartości białka w śmietanie, serach twarogowych oraz podpuszczkowych, co może świadczyć o zastępowaniu droższego składnika żywności (tj. białka) tańszym (np. wodą),
- obecności tłuszczów obcych w masłach o zawartości trzech czwartych tłuszczu, co świadczy o zastępowaniu tłuszczu mlecznego tańszymi zamiennikami (np. tłuszczami roślinnymi).
Przeczytaj także:
Branża mleczarska: szanse i zagrożenia
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
mleczarnie, zakłady mleczne, polskie mleczarnie, branża mleczarska, produkty mleczarskie