Przetwory mleczne: kontrola IV kw. 2009
2010-05-13 00:30
Przeczytaj także: Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
W zakresie cech mikrobiologicznych odnotowano pogorszenie jakości handlowej o odpowiednio 14,3 p.p. oraz 4,7 p.p. w stosunku do III i I kwartału 2009 roku, natomiast nieznaczną poprawę, tj. o 0,5 p.p. w stosunku do II kwartału 2009 roku.
Należy podkreślić, iż w IV kwartale 2009 roku procentowa liczba partii zakwestionowanych ze względu na niewłaściwe parametry fizykochemiczne utrzymała się na tym samym poziomie, co w III kwartale (tj. 10,6% skontrolowanych partii przetworów mlecznych) i była niższa o odpowiednio: 10,1 p.p. i 8,0 p.p. w stosunku do I i II kwartału 2009 roku.
W stosunku do III kwartału w IV kwartale 2009 roku odnotowano poprawę jakości handlowej przetworów z mleka w zakresie znakowania i cech organoleptycznych (o odpowiednio 21,1 p.p. i 0,9 p.p.), natomiast pogorszenie w zakresie cech mikrobiologicznych (o 14,3 p.p.).
W związku z dużymi wahaniami w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych, uzasadnione jest przeprowadzanie dalszych, systematycznych kontroli jakości handlowej ww. artykułów przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Przeczytaj także:
Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl