Jakość owoców i warzyw w IV kw. 2009
2010-05-14 09:39
Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw w III kw. 2009
Nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim:
- braku podania kraju pochodzenia,
- braku jakiegokolwiek oznakowania,
- braku podania klasy jakości (tj. klasa Ekstra, I lub II - w przypadku owoców i warzyw objętych szczegółowymi normami handlowymi),
- braku nazwy odmiany (podanie nazwy odmiany jest obowiązkowe w przypadku niektórych owoców i warzyw objętych szczegółowymi normami handlowymi np. jabłek, gruszek),
- braku podania cech identyfikacyjnych (tj. nazwy i adresu pakującego lub wysyłającego),
- podania na zawieszce informacji niezgodnych z danymi określonymi na opakowaniu produktu (tj. kraju pochodzenia i klasy jakości),
- wprowadzania konsumenta w błąd poprzez umieszczanie na tej samej zawieszce, kilku nazw odmian danego produktu np. jabłek.
Ponadto, kwestionowano jakość handlową 55 partii świeżych owoców i warzyw o łącznej masie 3,5 t (tj. 4% wszystkich skontrolowanych partii i 6% masy partii), ze względu na:
- objawy gnicia i zepsucia,
- znaczną utratę świeżości,
- uszkodzenia zewnętrzne,
- niespełnienie wymagań dla deklarowanej klasy jakości (np. w przypadku jabłek deklarowano I klasę jakości, podczas gdy patia odpowiadała wymaganiom jakościowym dla klasy II),
- niespełnienie wymagań jednolitości odmianowej (np. jabłka, owoce cytrusowe),
- niespełnienie wymagań dotyczących sortowania (np. brak jednolitej wielkości jabłek w klasie I),
- użycie niewłaściwych materiałów do pakowania (tj. gazet, zanieczyszczonych skrzynek).
Kontrola faktur i dokumentów towarzyszących:
- w 11 skontrolowanych podmiotach (6,7% skontrolowanych) stwierdzono nieprawidłowości dotyczące faktur i dokumentów towarzyszących partiom. Informacje zawarte w dokumentach były niepełne, najczęściej brakowało danych dotyczących klasy jakości i odmiany.
- 5 podmiotów (3% skontrolowanych) nie przekazało wojewódzkiemu inspektorowi JHARS informacji o nazwie i adresie, rodzaju i zakresie prowadzonej działalności oraz wyrażonej w kilogramach ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu w poprzednim roku kalendarzowym, z podziałem na gatunki oraz obrót hurtowy i detaliczny,
- w 3 podmiotach (1,8% skontrolowanych) stwierdzono stosowanie wag bez ważnych cech legalizacji.
W związku ze stwierdzonymi w toku kontroli nieprawidłowościami wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowano następujące sankcje:
- 47 decyzji administracyjnych,
- 86 mandatów karnych na łączną kwotę 16 300 zł,
- 52 zalecenia pokontrolne.
Kontrola jakości handlowej świeżych owoców i warzyw przeprowadzona w IV kwartale 2009 roku skoncentrowana była przede wszystkim na gatunkach pochodzenia krajowego istotnych na rynku owoców i warzyw takich jak: jabłka, cebula, marchew, kalafiory. Przeprowadzona kontrola była drugą kontrolą jakości handlowej w zakresie świeżych owoców i warzyw od czasu wprowadzenia istotnych zmian w przepisach regulujących Wspólną Organizację Rynków.
Przeczytaj także:
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011

oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl