Jakość żywności: przetwory mleczne w III kw. 2010
2011-01-16 00:16
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS, przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych. Celem kontroli było sprawdzenie ich jakości handlowej, z uwzględnieniem mleka, śmietanki, śmietany, tłuszczów mlecznych (w tym masła), mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych, serków smakowych, serów smażonych, podpuszczkowych oraz topionych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracjami producentów oraz prawidłowości oznakowania opakowań.
Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011
ZAKRES KONTROLIKontrolę przeprowadzono łącznie w 75 zakładach przetwórstwa mlecznego (tj. skontrolowano 30,1% producentów przetworów mlecznych zarejestrowanych w WIJHARS).
Kontrolą objęto:
- w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych- 261 partii przetworów mlecznych, w tym: 43 partie przetworów mlecznych o łącznej objętości 1125,6 hl i 218 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 247,1 t,
- w zakresie parametrów mikrobiologicznych - 10 partii przetworów mlecznych, w tym: 2 partie przetworów mlecznych o łącznej objętości 41,5 hl i 8 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 21,8 t,
- w zakresie znakowania opakowań - 315 partii przetworów mlecznych, w tym: 55 partii przetworów mlecznych o łącznej objętości 1697,4 hl i 260 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 295,7 t.
WYNIKI KONTROLI
Ocena organoleptyczna
Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 9 partii przetworów mlecznych (3,4% skontrolowanych partii przetworów mlecznych), w tym: 1 partii przetworu mlecznego o objętości 0,2 hl (0,02% skontrolowanej objętości) i 8 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 1,4 t (0,6% skontrolowanej masy).
Niewłaściwe cechy organoleptyczne dotyczyły nieprawidłowego:
- smaku i zapachu (śmietanki, masła i sera twarogowego),
- wyglądu i konsystencji (śmietany),
- wygniecenia (masła),
- oczkowania (serów podpuszczkowych).
Nie stwierdzono nieprawidłowych cech organoleptycznych w mleku, tłuszczach mlecznych do smarowania X%, mlecznych napojach fermentowanych (jogurcie, kefirze, maślance), serkach smakowych oraz serach topionych.
Parametry fizykochemiczne
W wyniku kontroli jakości handlowej zakwestionowano parametry fizykochemiczne 48 partii przetworów mlecznych (18,4% skontrolowanych partii przetworów mlecznych), w tym: 9 partii przetworów mlecznych o łącznej objętości 61,0 hl (5,4% skontrolowanej objętości) i 39 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 19,5 t (7,9% skontrolowanej masy).
Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych to:
- zawyżona do 2,8 p.p. zawartość tłuszczu (w serze twarogowym, śmietance, śmietanie, jogurcie, serku smakowym oraz serze podpuszczkowym),
- zaniżona do 2,8 p.p. zawartość tłuszczu (w śmietance, śmietanie, mleku pasteryzowanym, maślance, serze twarogowym oraz podpuszczkowym),
- zawyżona do 8,0 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie (w serze twarogowym i podpuszczkowym),
- zawyżona do 3,4 p.p. zawartość wody (w mleku pasteryzowanym, serze podpuszczkowym, maśle oraz serze twarogowym),
- zaniżona do 1,2 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie (w serze podpuszczkowym),
- zawyżona do 10,1 ºSH kwasowość (w śmietance i serze twarogowym),
- obecność tłuszczu obcego (w śmietanie),
- zawyżona o 0,2 p.p. zawartość soli (w serze podpuszczkowym).
Przeczytaj także:
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności, przetwory mleczne, IJHARS