Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010
2011-01-17 00:10
Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011
Nieprawidłowości dotyczyły głównie nieprawidłowo podanego wykazu składników, w tym braku podania ilościowej zawartości składnika charakterystycznego, np. soli w przypadku ryb solonych oraz występującego w nazwie produktu, np. śledzia lub sosu śmietanowego, podania w wykazie składników surowców, które faktycznie nie były użyte do produkcji, np. kawałków jabłka, przez co informacja ta mogła wprowadzić konsumenta w błąd co do składu produktu. Nie określono również dokładnego miejsca na opakowaniu gdzie znajdowała się data minimalnej trwałości.
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
-
13 decyzji administracyjnych, w tym:
- 2 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzania do obrotu zafałszowanych artykułów rolno – spożywczych na kwotę 2 000 złotych,
- 3 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej na łączną kwotę 1 500 złotych,
- 8 decyzji w sprawie pogorszenia stopnia jakości 8 partii towaru o masie 1,4 t,
- 7 zaleceń pokontrolnych zobowiązujących producentów do usunięcia nieprawidłowości.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
W toku działań kontrolnych stwierdzono, że ponad 17% skontrolowanych partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast ponad 11% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych.
Na podstawie wyników kontroli jakości handlowej przetworów rybnych przeprowadzonych w latach 2009-2010 można zauważyć, że produkty rybne poddane w czasie produkcji złożonym procesom technologicznym, np. marynaty rybne, mającym na celu przedłużenie ich trwałości, umieszczone w szczelnych opakowaniach z dodatkiem warzyw, oleju i przypraw, wykazują większy procent nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w porównaniu do przetworów rybnych, przetworzonych w mniejszym stopniu tak jak ryby wędzone czy mrożone.
Ryby mrożone, solone i wędzone zostały skontrolowane w I i III kwartale 2009 r. oraz w III kwartale 2010 r. Przetwory rybne o większym stopniu przetworzenia, np. marynaty czy konserwy rybne, poddano kontroli w II i IV kwartale 2009 r. oraz w I kwartale 2010 r.
Z uwagi na różnorodność asortymentową, występującą podczas kontroli w poszczególnych kwartałach, nie można jednoznacznie określić tendencji jakie rysują się w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych.
Procentowy udział partii przetworów rybnych nieprawidłowo oznakowanych w 2009 r. wynosił średnio ok. 36,6%, a nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych wykazano w średnio 19,7% partii. W roku bieżącym zakwestionowano łącznie 18,6% partii ze względu na parametry fizykochemiczne, natomiast 18,0% partii było nieprawidłowo oznakowanych.
Przeczytaj także:
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
![Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011 Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/jakosc-produktow-spozywczych/Jakosc-zywnosci-wyroby-czekoladowe-w-II-kw-2011-77251-150x100crop.jpg)
1 2
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności, przetwory rybne, IJHARS