Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
2011-07-29 11:45
Przeczytaj także: Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011
SANKCJE
W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali ogółem 27 decyzji administracyjnych, w tym:
-
10 decyzji administracyjnych na podstawie art. 29 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, w tym:
- 7 decyzji nakazujących poddanie artykułów rolno-spożywczych zabiegom mającym na celu doprowadzenie do prawidłowego znakowania,
- 3 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu artykułów o niewłaściwej jakości handlowej,
-
17 decyzji w celu wymierzenia kar pieniężnych, w łącznej kwocie 39 764 zł, w tym:
- 6 decyzji w łącznej kwocie 16 500 zł, za nie usunięcie nieprawidłowości stwierdzonych podczas kontroli w terminie określonym w zaleceniach pokontrolnych,
- 6 decyzji w łącznej kwocie 18 764 zł, za ponowne wprowadzanie do obrotu produktu tego samego rodzaju, który nie odpowiada jakości handlowej ze względu na tę samą wadę,
-
2 decyzje w łącznej kwocie 1000 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów
o niewłaściwej jakości handlowej, - 3 decyzje w łącznej kwocie 3 500 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów zafałszowanych.
Ponadto, przekazano 10 zaleceń pokontrolnych do podmiotów, w których stwierdzono nieprawidłowości. W związku z niezrealizowaniem zaleceń pokontrolnych w 4 jednostkach, które prowadzą sprzedaż świeżych owoców i warzyw wystosowano zalecenia pokontrolne do zarządów firm. Pozostałe zalecenia dotyczyły nieprawidłowości stwierdzonych w zakresie znakowania pieczywa, przetworów mlecznych, soków owocowych, wyrobów garmażeryjnych oraz wyrobu ciastkarskiego.
Dodatkowo na osoby odpowiedzialne za stwierdzone nieprawidłowości nałożono 8 mandatów karnych, na łączną kwotę 2 350 zł.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
W I kwartale 2011 roku po raz pierwszy wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS jednocześnie przeprowadziły kontrolę planową sprawdzającą realizację zaleceń pokontrolnych wydanych podczas wcześniejszych kontroli planowych i doraźnych.
W wyniku kontroli można stwierdzić, że większość skontrolowanych producentów żywności, tj. 85,9%, biorąc pod uwagę wady towarów wyszczególnione w zaleceniach pokontrolnych, dokonało zmian przede wszystkim w zakresie technologii produkcji lub nadzoru nad produkcją oraz w oznakowaniu produktów wprowadzanych do obrotu.
Zweryfikowanie wykonania zaleceń pokontrolnych było utrudnione w przypadku zaprzestania przez producentów produkcji kwestionowanych wyrobów lub braku na stanie magazynowym tych produktów, jak również asortymentów podobnych zawierających na opakowaniach te same informacje lub posiadających cechy porównywalne w zakresie parametrów fizykochemicznych.
Przeczytaj także:
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011

1 2
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności, IJHARS