Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
2011-09-22 11:19
Przeczytaj także: Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
IV. SANKCJE
W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali:
- 21 decyzji na podstawie art. 29 ustawy o jhars, nakazujących poddanie 21 partii artykułów rolno-spożywczych zabiegom prawidłowego znakowania;
-
11 decyzji na podstawie art. 40 a ust. 1 ustawy o jhars, w celu wymierzenia kar pieniężnych, w łącznej kwocie 14 891,7 zł, w tym:
- 8 decyzji, w łącznej kwocie 10 391,7 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów o niewłaściwej jakości handlowej,
- 3 decyzje, w łącznej kwocie 4 500 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów zafałszowanych,
Ponadto na osoby odpowiedzialne nałożyli 4 mandaty karne, na łączną kwotę 700 zł, za brak zgłoszenie przez producenta prowadzenia działalności gospodarczej do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora JHARS. Wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały też 12 zaleceń pokontrolnych.
V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Wyniki kontroli wykazały najwięcej nieprawidłowości w zakresie znakowania opakowań. Stwierdzono, że nieprawidłowo oznakowanych było 37,3 % skontrolowanych partii wyrobów cukierniczych i ciastkarskich. Mniejszy udział nieprawidłowości stwierdzono w zakresie parametrów fizykochemicznych, które dotyczyły 6,6 % skontrolowanych partii wyrobów czekoladowych. Nie wykryto nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych. Nie stwierdzono nieprawidłowości w przypadku skontrolowanych partii kakao.
Spośród skontrolowanych wyrobów czekoladowych należących do grupy Premium wszystkie partie spełniały wymagania w zakresie parametrów fizykochemicznych, natomiast 31,8 % partii tych wyrobów było nieprawidłowo oznakowanych.
Poprzednia kontrola tej grupy produktów odbyła się w IV kwartale 2009 roku i była nakierowana na wyroby czekoladowe ale skontrolowano także wyroby ciastkarskie oraz cukierki. Porównując wyniki obu kontroli obserwujemy, iż procent partii, w przypadku których stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych zmalał o 2,1 p.p., a w przypadku partii o niewłaściwych parametrach fizykochemicznych o 12,1 p.p.
Stwierdzono natomiast, iż w porównaniu do wyników kontroli z 2009 roku, procent partii nieprawidłowo oznakowanych w tej grupie produktów wzrósł prawie dwukrotnie, tj. o 18,2 p.p.
fot. mat. prasowe
Udział liczby partii wyrobów czekoladowych, ciastkarskich i cukierniczych o nieprawidłowej jakości h
Udział liczby partii wyrobów czekoladowych, ciastkarskich i cukierniczych o nieprawidłowej jakości handlowej stwierdzonej podczas kontroli planowych przeprowadzonych w II kw. 2011 r. oraz IV kw. 2009 r. (w %)
![Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011 [© christian42 - Fotolia.com] Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011](https://s3.egospodarka.pl/grafika/jakosc-produktow-spozywczych/Kontrola-zywnosci-wykonanie-zalecen-IJHARS-I-kw-2011-zaGbha.jpg)
1 2
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl