Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011
2011-11-04 10:19
Udział zakwestionowanej liczby partii przetworów z mięsa czerwonego ogółem oraz należących do grupy © fot. mat. prasowe
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w II kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego.
Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2010
I. CEL KONTROLISprawdzono jakość handlową wyrobów z grupy Premium, tj. wędzonek, kiełbas suszonych i podsuszanych oraz produktów posiadających przyznane znaki jakości, nagrody lub wyróżnienia itp., tj. znak PDŻ, wyróżnienia, np.: Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym i Hit roku, wytwarzanych w oparciu o receptury opracowane 25 lat temu, wpisanych do katalogu produktów tradycyjnych i regionalnych Urzędu Marszałkowskiego oraz produkowanych pod ogólnopolskimi znanymi markami, w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Oprócz w/w wyrobów kontrolą jakości handlowej objęto: wyroby podrobowe i blokowe, wędzonki wysokowydajne oraz kiełbasy homogenizowane, drobno, średnio i grubo rozdrobnione. Wśród tych wyrobów również uwzględniono te posiadające wyróżnienia
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 108 zakładach przetwórstwa mięsnego co stanowi około 10,4% zakładów przetwórstwa mięsnego, prowadzących działalność na terenie kraju, znajdujących się w ewidencji WIJHARS.
Kontrolą objęto:
W zakresie oceny organoleptycznej – 375 partii przetworów z mięsa czerwonego (w tym 239 partii należało do grupy wyrobów Premium) o łącznej masie 75,5 t, tj.:
- 225 partii kiełbas o łącznej masie 38,9 t,
- 146 partii wędzonek o łącznej masie 35,1 t,
- 2 partie wyrobów blokowych o łącznej masie 1,3 t,
- 2 partie wyrobów podrobowych o łącznej masie 0,2 t.
W zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych – 374 partie przetworów z mięsa czerwonego (w tym 235 partii należało do grupy wyrobów Premium) o łącznej masie 76,1 t, tj:
- 227 partii kiełbas o łącznej masie 39,7 t,
- 143 partie wędzonek o łącznej masie 34,9 t,
- 2 partie wyrobów blokowych o łącznej masie 1,3 t,
- 2 partie wyrobów podrobowych o łącznej masie 0,2 t.
W zależności od rodzaju deklaracji podczas badań laboratoryjnych wykonano oznaczenie zawartości: białka, wody, tłuszczu, soli i skrobi lub innych wielocukrów.
Badania laboratoryjne obejmowały również identyfikację surowców mięsnych techniką PCR, w celu stwierdzenia ewentualnego fałszowania wędlin z mięsa czerwonego niedeklarowanym rodzajem mięsa, np. mięsem drobiowym.
W zakresie znakowania – 394 partie przetworów z mięsa czerwonego (w tym 239 partii należało do grupy wyrobów Premium) o łącznej masie 73,6 t, tj:
- 234 partie kiełbas o łącznej masie 37,6 t,
- 144 partie wędzonek o łącznej masie 33,6 t,
- 12 partii wyrobów podrobowych o łącznej masie 0,7 t.
- 4 partie wyrobów blokowych o łącznej masie 1,7 t,
Wśród wszystkich partii poddanych kontroli w zakresie cech organoleptycznych, parametrów fizykochemicznych oraz prawidłowości oznakowania 30 partii przetworów z mięsa czerwonego o łącznej masie 10,8 t należało do grupy produktów posiadających nagrody, wyróżnienia oraz znaki jakości.
Przeczytaj także:
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl