-
Kwarantanna pracowników z Ukrainy szansą polskich pracodawców?
... . Najwyższy, czerwony stopień oznacza identyczne restrykcje, z jakimi Ukraińcy musieli mierzyć się na początku pandemii - zawieszony zostaje transport, zamknięte są punkty gastronomiczne, centra handlowe, sklepy czy placówki oświatowe. Krzysztof Inglot, prezes Personnel Service i ekspert ds. rynku pracy, przyznaje, że z punktu widzenia polskich ...
-
Co 2. Polak chce, aby wróciły niedziele handlowe
... , których biznesplany zakładają pracę 7 dni w tygodniu. Ucieszą się też centra outletowe, które największą odwiedzalność mają w sobotę i niedzielę oraz punkty gastronomiczne w centrach handlowych. Nie należy też zapominać o pracownikach, głównie studentach, którzy właśnie w niedzielę mają możliwość sobie dorobić. Są jednak tacy, którzy ...
-
Bankowość mobilna dla firm - wszystko co należy wiedzieć
... medyczne oparte o system tzw. "e-medycyny" lub "tele-medycyny"; branża finansowa; instytucje ubezpieczeniowe; wszelkiego rodzaju małe i średnie przedsiębiorstwa - kwiaciarnie, lokale gastronomiczne, firmy eventowe. Na podstawie powyższych informacji można być pewnym, iż niezależnie od rodzaju prowadzonego przedsiębiorstwa bankowość mobilna dla firm ...
Tematy: -
GUS: koniunktura gospodarcza lepsza, ale ciągle pod kreską
... minus 19,3 wobec minus 22,7 w lipcu. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 31,8) niż jednostki gastronomiczne (minus 8,7). Informacja i komunikacja W sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 5,4 czyli wyższym niż przed miesiącem ...
-
Jak wdrożyć w małej firmie kasę fiskalną online
... 2020 r. do korzystania z kas rejestrujących (fiskalnych) online zobowiązani są podatnicy świadczący usługi związane z wyżywieniem wyłącznie świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz usług w zakresie krótkotrwałego zakwaterowania oraz usługi związane ze sprzedażą węgla, brykietu i podobnych paliw stałych ...
-
Finanse domowe: beneficjenci 500 plus narzekają najmniej
... doprowadził wielu młodych ludzi do czasowej bądź stałej utraty dochodów w związku z zamknięciem miejsc zatrudnienia takich jak galerie handlowe czy lokale gastronomiczne. Ogólnopolskie badanie, na potrzeby raportu “Polaków portfel własny – czas zmian” przeprowadzone zostało na zlecenie Santander Consumer Banku - banku od kredytów ...
Tematy: budżet domowy, finanse domowe -
Ile zarabia kucharz, kelner i menedżer restauracji w 2020 roku?
... ostatnie miesiące były dla tej branży szczególnie trudne. Ograniczenia gospodarcze spowodowane koronawirusem zminimalizowały możliwości zarobkowe. Przez blisko trzy miesiące usługi gastronomiczne ograniczały się do dostarczenia posiłków na wynos. Postanowiliśmy sprawdzić, jak przedstawiają się w 2020 roku zarobki na najpopularniejszych stanowiskach ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza daleka od ideału, najgorzej w zakwaterowaniu
... minus 21,2 wobec minus 19,3 w sierpniu. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 31,3) niż jednostki gastronomiczne (minus 12,6). Informacja i komunikacja We wrześniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 9,5 czyli wyższym niż przed ...
-
GUS: w danych widać wyraźne pogorszenie koniunktury
... wobec minus 21,2 we wrześniu. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 35,1) niż jednostki gastronomiczne (minus 27,6), choć te ostatnie odnotowują większe pogorszenie koniunktury w skali miesiąca. Informacja i komunikacja W październiku wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury ...
-
Gastronomia: rosnące kłopoty i 700 mln zł do oddania
18 maja br. polska gastronomia nieco odetchnęła. Po dwóch miesiącach zamrożenia swoje drzwi dla klientów mogły otworzyć restauracje, bary, puby itp. Nadzieje na poprawę dawał również okres letni i dość spory ruch turystyczny/ Radość nie trwała jednak długo. Jesienią, wraz z narastającą liczbą zakażeń koronawirusem, rządzący zadecydowali o ponownym ...
-
Handlowe ulice w Warszawie: stracą czy zyskają na pandemii?
W I połowie br. zasoby wolnej powierzchni zlokalizowanej przy handlowych ulicach w Warszawie skurczyły się o 2 p.p. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można założyć, że tendencja ta utrzyma się również w nadchodzących miesiącach. W wyniku pandemii klienci poszukują bowiem takich miejsc na zakupy i spotkania, które zagwarantują im bezpieczeństwo i ...
-
Brak chętnych na działalność gospodarczą to mniej miejsc pracy
II i III kwartał bieżącego roku przyniosły spadki w zakresie ilości rejestrowanych działalności gospodarczych. Biorąc pod uwagę bieżące realia, taki obrót spraw nie jest dużym zaskoczeniem. Eksperci Personnel Service podkreślają jednak, że sytuacja ta nie pozostaje bez wpływu na rynek pracy. Podobnie zresztą jak rosnąca liczba upadłości, która ...
-
Zachowania konsumentów: Polacy przestraszeni pandemią jak nigdy wcześniej?
... , którzy czują się komfortowo w barach i restauracjach, najnowsza ankieta pokazuje spadek aż o 11 pp. (30 proc.). Trzeba jednak zaznaczyć, że lokale gastronomiczne od 24 października mogą serwować jedzenie jedynie na wynos. Tylko nieco ponad jedna czwarta z nas czuje się dziś bezpiecznie podczas ...
-
GUS: dobra koniunktura gospodarcza już tylko w 1 sektorze
... 61,1 wobec minus 29,0 w październiku. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 69,6) niż jednostki gastronomiczne (minus 56,4). Informacja i komunikacja W listopadzie wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 3,9 – niższym niż przed miesiącem ...
-
Zachowania konsumentów: obawy na rekordowym poziomie, tniemy wydatki
... o 11 pp. spadła liczba konsumentów, którzy w barach i restauracjach czują się bezpiecznie, ale także z tym, że na skutek wprowadzonych obostrzeń usługi gastronomiczne działają obecnie w bardzo ograniczonym zakresie – mówi Kamil Kucharczyk, Wicedyrektor w dziale Doradztwa Finansowego, Deloitte. Na podobnym jak miesiąc temu poziomie utrzymują ...
-
Zawieszona działalność: ewidencjonowanie zaliczek na kasie fiskalnej
... w poz. 28 załącznika do rozporządzenia, h. doradztwa podatkowego, i. związanych z wyżywieniem (PKWiU 56), wyłącznie: a. świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz b. usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering), j. fryzjerskich, kosmetycznych i kosmetologicznych, k. kulturalnych ...
-
Pandemia COVID-19 nie budzi już naszego niepokoju?
... o 6 pp. dotyczy barów i restauracji. Dziś 36 proc. z nas czuje się w takich miejscach komfortowo, choć grudzień to kolejny miesiąc kiedy lokale gastronomiczne mogą serwować jedzenie jedynie na wynos. Mimo, że ograniczenia w przyjmowaniu gości dotyczą także hoteli, aż o 8 pp. wzrosła liczba Polaków, którzy ...
-
Dla kogo kasy fiskalne on-line w 2021 r.?
... być ewidencjonowana następująca sprzedaż: od 1 stycznia 2021 r. – w odniesieniu do: świadczenia usług związanych z wyżywieniem wyłącznie świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo oraz usług w zakresie krótkotrwałego zakwaterowania, sprzedaży węgla, brykietu i podobnych paliw stałych wytwarzanych z węgla, węgla ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza na minusie, najgorzej m.in. w gastronomii
... 56,9 wobec minus 61,1 w listopadzie. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 69,6) niż jednostki gastronomiczne (minus 49,2). Informacja i komunikacja W grudniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 5,8 – wyższym niż przed miesiącem ...
-
Rynek mieszkaniowy. 10 prognoz, które mogą szokować
... Mokotów. W budynku ma być 1000 jednostek mieszkalnych (nie mieszkań, bo musiałyby mieć co najmniej 25 m kw.) oraz lokale usługowe, punkty gastronomiczne i siłownia. Deweloper przewiduje też strefę relaksacyjną, czytelnię, a na dachu - plenerową siłownię oraz boisko do gry w piłkę. Ponieważ Polacy są najszybciej ...
-
Zadłużenie HoReCa w 2020 wzrosło o 1/3
... miesiąc. Tak dużego przyrostu próżno szukać w poprzednich latach. Natomiast w końcówce roku sytuacja nieco się ustabilizowała i wzrost zadłużenia wyhamował. W grudniu firmy gastronomiczne mogły liczyć chociażby na świąteczne zamówienia. Jednak początek nowego roku nie przyniósł większej poprawy. Ferie właśnie się skończyły, więc hotele ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza na minusie, wciąż najgorzej w gastronomii
... 52,1 wobec minus 56,9 w grudniu ub.r. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 64,5) niż jednostki gastronomiczne (minus 44,9). Informacja i komunikacja W styczniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 7,4 – wyższym niż przed ...
-
Co deweloperzy mieszkaniowi planują na 2021 rok?
... rozpoczniemy bardzo ciekawy projekt w Ursusie. Na 2,5 ha działce przy ulicy Dyrekcyjnej w Warszawie planujemy wybudować około 800 mieszkań, a także lokale handlowe, gastronomiczne i usługowe.
-
Nauka języków obcych bez kasy fiskalnej
... (PKWiU ex 56.10, PKWiU 52.21, PKWiU 56.29, PKWiU ex 56.30), wyłącznie: świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering), j. fryzjerskich, kosmetycznych i kosmetologicznych, k. kulturalnych i rozrywkowych – wyłącznie w zakresie wstępu ...
-
Nowe inwestycje mieszkaniowe: co zaplanowali deweloperzy na 2021 rok?
... , bardzo ciekawy projekt w Warszawie. Na 2,5 ha działce przy ulicy Dyrekcyjnej w Ursusie planujemy wybudować około 800 mieszkań, ale także lokale handlowe, gastronomiczne i usługowe. Budynki mieszkalne będą miały 6-7 kondygnacji, a mieszkania od 35 mkw. do 100 mkw. Cenowo projekt wpisywał się będzie w ekonomiczny ...
-
ManpowerGroup: rekrutację pracowników planuje 10% firm
... jest to poprawa o 5 punktów procentowych, jednak utrzymujący się na ujemnym poziomie wskaźnik pokazuje, że właściciele hoteli oraz przedsiębiorcy oferujący usługi gastronomiczne nadal są niepewni jutra i przewidują konieczność zmniejszenia zatrudnienia. Jak polski rynek pracy wypada na tle innych krajów EMEA? Jeśli chodzi ...
-
Branża piekarnicza czeka na odbicie w HoReCa
Jak COVID-19 wpłynął na branżę piekarniczą? Z jednej strony spadła ilość zamówień z branży hotelarsko-gastronomicznej, z powodu lockdownu tego sektora, z drugiej - wzrosła sprzedaż pieczywa w kanale handlu detalicznego. Niestety to nie wystarczyło, aby producenci pieczywa wyszli z kryzysu obronną ręką - zauważa Santander Bank Polska. Jak podaje ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza w marcu 2021 wciąż na minusie
... minus 34,4 wobec minus 40,6 w lutym. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 42,0) niż jednostki gastronomiczne (minus 28,6). Informacja i komunikacja W marcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 12,5 – wyższym niż przed miesiącem ...
-
HoReCa, czyli zwolnienia i przebranżowienie
... pozbawiają szansy na jej otrzymanie. Co więcej, wsparcia nie udzielono także firmom ściśle związanym z sektorem HoReCa jak np. wyposażenie, hurtownie gastronomiczne itp. – podkreśla Rafał Krzycki, Wydawca Horeca Business Club oraz Wiceprzewodniczący i Sekretarz Rady w Izbie Gospodarczej Gastronomii Polskiej. – Skutki obostrzeń i niewystarczającej ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza nieco lepsza w kwietniu 2021
... minus 39,2 wobec minus 34,4 w marcu. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 52,9) niż jednostki gastronomiczne (minus 30,6). Informacja i komunikacja W kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 11,7 – zbliżonym do odnotowanego ...
-
Restauratorzy wrócili do pracy
15 maja otworzyły się wreszcie ogródki restauracyjne, co jest pierwszym etapem odmrażania branży gastronomicznej. 28 maja restauracje mają zostać otwarte dla klientów także wewnątrz, choć z ograniczeniem ilości zajętych miejsc. Czy to pomoże branży, której zaległości wg danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i BIK sięgają już prawie 728 mln zł? ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza lepsza niż w kwietniu
... minus 12,9 wobec minus 39,2 w kwietniu. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 13,4) niż jednostki gastronomiczne (minus 10,9). Informacja i komunikacja W maju wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 13,0 – zbliżonym do odnotowanego przed ...
-
Jak pandemia zmieniła plany inwestycji mieszkaniowych?
... sąsiadów. Troszczymy się też o lepsze, wygodne życie naszych klientów budując w ramach naszych inwestycji żłobki, przedszkola, lokalne sklepy i punkty usługowe oraz gastronomiczne. W wybranych lokalizacjach instalujemy również bezpłatne Wi-Fi w częściach wspólnych osiedli po to, by mieszkańcy mogli wyjść ze swoją codziennością poza mury ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza lepsza niż w maju
... 3,1 wobec minus 12,9 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują nieco bardziej korzystne oceny koniunktury (plus 4,2) niż jednostki gastronomiczne (plus 2,7). Informacja i komunikacja W czerwcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 14,2 – zbliżonym do odnotowanego przed ...
-
Czy fast food rządzi? Gdzie Polacy zamawiają gotowe posiłki?
... i barów z kolei najczęściej korzystają osoby w wieku 25-34 lata. Widoczne są istotne zmiany w sposobie zamawiania jedzenia teraz względem czasu, kiedy punkty gastronomiczne były jeszcze zamknięte i serwowały tylko jedzenie na wynos, a podróże ograniczone. O ile w kwietniu tego roku tylko 22% respondentów zamawiało jedzenie na ...