eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plZasoby serwisuOowoce i warzywa

Znajdź w serwisie

Szukana fraza: owoce i warzywa
Liczba wyników: 327
Dział: wszystkie

  • Inflacja III 2014

    Inflacja III 2014

    ... cen żywności (o 0,4% wobec 0,1% w lutym br.). Najbardziej potaniał cukier (o 3,5%) i warzywa (o 1,8%). Tańsze niż w lutym br. było mięso (przeciętnie o 0,8%, w tym mięso wieprzowe – ... – o 0,4% oraz jaj – o 0,2%). Droższe niż w lutym br. były natomiast owoce (o 3,1%), czekolada (o 0,3%), ryż (o 0,2%), a także wyroby cukiernicze (o 0,1%). W marcu ...

  • Inflacja IX 2015

    Inflacja IX 2015

    ... miesiącem o 0,7%, wobec spadku o 0,8% w sierpniu br. Najbardziej podrożały warzywa (o 6,6%) i cukier (o 4,2%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ... wołowego i cielęcego). Droższa niż w sierpniu br. była mąka (o 0,2%), a także ryby i owoce morza (o 0,1%). Artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” pozostały na poziomie notowanym w poprzednim ...

  • Wielkanoc 2017 droższa niż rok temu

    Wielkanoc 2017 droższa niż rok temu

    ... wieprzowinę zapłacą ponad 10 proc. więcej. Alternatywą zakupową może być więc drób, który będzie o kilka procent tańszy niż rok temu. Warzywa i owoce mogą być o ponad 4 proc. droższe niż przed rokiem, przede wszystkim z uwagi na wyższe ceny produktów importowanych. Pewnym pocieszeniem może być ...

  • Polska: wydarzenia tygodnia 37/2019

    Polska: wydarzenia tygodnia 37/2019

    ... proc.), transportu (o 0,5 proc.), restauracji i hoteli (o 0,5 proc.), łączności (o 0,8 proc.). Niższe były ceny żywności (o 0,3 proc.) oraz odzieży i obuwia (o 1,5 proc.). W grupie warzywa i owoce: jabłka i ziemniaki wzrosły ceny, natomiast dotąd bardzo droga pietruszka mocno staniała. Sugeruję uważną obserwację cen towarów i usług w najbliższych ...

  • Czy inflacja i wysokie ceny powstrzymują przed marnowaniem żywności?

    Czy inflacja i wysokie ceny powstrzymują przed marnowaniem żywności?

    ... . respondentów. W przypadku podstawowych produktów żywieniowych, takich jak mięso, wędliny, owoce, warzywa, pieczywo i nabiał – ograniczenie w zakupach deklaruje mniej niż 15 proc. badanych ( ... że w ciągu ostatniego roku najmocniej zdrożały: cukier (63,4 proc.) jaja (24,9 proc.), warzywa (24,7 proc.) czy mleko (23,4 proc.). Warto zauważyć, że ...

  • Przemysł spożywczy zagrożony WZW typu A

    Przemysł spożywczy zagrożony WZW typu A

    ... jest wysoką śmiertelnością, sięgającą 50 proc. przypadków. Zagrożony przemysł spożywczy Choroba szerzy się drogą pokarmową poprzez zakażone produkty spożywcze (głównie owoce, warzywa, mleko, owoce morza, które nie zostały poddane wystarczającej obróbce cieplnej) oraz wodę zakażoną przez osoby wydalające wirus z kałem, jak również produkty ...

  • Ceny żywności wzrosną przed świętami

    Ceny żywności wzrosną przed świętami

    ... Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. O 20 procent więcej niż rok temu trzeba będzie zapłacić w grudniu za owoce. Jabłka już są droższe o jedną trzecią. Nieurodzaj dotknął też owoce cytrusowe oraz warzywa, za które trzeba zapłacić 15-20 procent więcej w porównaniu do roku ubiegłego Zdaniem Krystyny Świetlik, cukier ...

  • Polska żywność podbija rynki zagraniczne: eksport za 20 mld euro

    Polska żywność podbija rynki zagraniczne: eksport za 20 mld euro

    ... rzepak, konserwy i przetwory rybne, wyroby piekarnicze (ciastka) oraz mrożone owoce. W przypadku Wielkiej Brytanii w ubiegłym roku roczna dynamika eksportu rolno-spożywczego ... rok wcześniej. Do Rosji wysyłamy głównie jabłka, sery, wieprzowinę, pomidory i inne warzywa. W porównaniu z rokiem 2012, w roku 2013 najbardziej - bo ponad dwukrotnie ...

  • Maj 2014: bardzo niska inflacja

    Maj 2014: bardzo niska inflacja

    ... i usług związanych ze zdrowiem oraz ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych. W ciągu miesiąca najbardziej potaniały warzywa, ryż, jogurty, ryby i owoce morza oraz mleko, a także sery i twarogi. Podrożały za to owoce, mąka, oleje i tłuszcze, napoje i inne produkty mleczne. W górę poszły również ceny mięsa, wędlin i pieczywa ...

  • Inflacja w czerwcu: ceny stanęły w miejscu

    Inflacja w czerwcu: ceny stanęły w miejscu

    ... . Ceny żywności obniżyły się w czerwcu w porównaniu z majem o 0,3 proc. Potaniał cukier, owoce, tłuszcze zwierzęce, sery i twarogi czy warzywa. W czerwcu tańsze niż miesiąc wcześniej było też pieczywo, jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne oraz ryby i owoce morza. Podrożało mięso oraz mleko. W czerwcu w relacji miesięcznej obniżyły się ...

  • Inflacja VI 2014

    Inflacja VI 2014

    ... cukier (o 3,7%), owoce (o 2,9%), tłuszcze zwierzęce (o 1,6%) a także ryż (o 1,1%). Mniej niż przed miesiącem płacono za sery i twarogi (o 0,8%), warzywa (o 0,6%), tłuszcze roślinne oraz makarony i produkty makaronowe (po 0,4%). Tańsze niż w maju br. było pieczywo (o 0,3%), jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne oraz ryby i owoce morza (po ...

  • Inflacja IV 2015

    Inflacja IV 2015

    ... nt. inflacji w naszym kraju. Ceny żywności wzrosły w kwietniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,6%, wobec spadku o 0,1% w marcu br. Najbardziej podrożały owoce (o 5,8%), warzywa (o 2,2%) oraz cukier (o 1,2%). Więcej niż w marcu br. konsumenci płacili za makarony i produkty makaronowe (o 0,3%) oraz mięso (przeciętnie o 0,1%, w tym za mięso ...

  • Inflacja VI 2015

    Inflacja VI 2015

    ... . Ceny żywności wzrosły w czerwcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,1%, wobec spadku o 0,1% w maju br. Najbardziej podrożały warzywa (o 1,7%). Więcej niż w maju br. konsumenci płacili za owoce (o 0,4%), czekoladę (o 0,3%) oraz mięso (przeciętnie o 0,2%, w tym za mięso drobiowe – o 2,4%, cielęce – o 0,3%, przy spadku cen mięsa wieprzowego ...

  • Inflacja X 2015

    Inflacja X 2015

    ... z poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 0,7% we wrześniu br. Najbardziej podrożały warzywa (o 5,7%), cukier (o 1,6%) i czekolada (o 1,0%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryż (o 0,5%), makarony i produkty makaronowe (o 0,4%), a także ryby i owoce morza oraz tłuszcze zwierzęce (po 0,2%). Odnotowano wzrost cen pieczywa i mąki ...

  • Inflacja XI 2015

    Inflacja XI 2015

    ... poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 0,4% w październiku br. Najbardziej potaniały owoce (o 2,7%), mąka (o 0,8%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym mięso drobiowe – o 1,3%, wieprzowe ... poprzednim miesiącu. Więcej niż przed miesiącem płacono natomiast za warzywa i czekoladę (po 0,7%) oraz tłuszcze zwierzęce i ryż (po 0,5%). Odnotowano także ...

  • Inflacja II 2016

    Inflacja II 2016

    ... w lutym br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 1,0% w styczniu br. Najbardziej podrożały cukier (o 4,6%), owoce (o 4,3%) oraz warzywa (o 1,7%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryby i owoce morza (o 0,6%), tłuszcze roślinne (o 0,2%) oraz pieczywo (o 0,1%). Tańsze niż w styczniu br. było mięso (przeciętnie ...

  • Inflacja III 2016

    Inflacja III 2016

    ... w marcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem, podobnie jak w lutym br., wzrosły o 0,4%. Najbardziej podrożały cukier (o 4,3%), owoce (o 2,3%) oraz warzywa (o 1,6%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryby i owoce morza (o 1,0%) oraz makarony i produkty makaronowe (o 0,6%). Droższe niż w lutym br. było także mięso (przeciętnie ...

  • Inflacja IV 2016

    Inflacja IV 2016

    ... miesiącem, podobnie jak w marcu br., wzrosły o 0,4%. Najbardziej podrożały warzywa (o 2,6%), cukier (o 1,5%) oraz mąka (o 1,3%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 0,8%) i owoce (o 0,2%). Droższe niż w marcu br. były także pieczywo, ryby i owoce morza oraz ryż (po 0,1%). Ceny tłuszczów zwierzęcych pozostały na ...

  • Marka globalna czy lokalna? Kraj pochodzenia produktu ma znaczenie

    Marka globalna czy lokalna? Kraj pochodzenia produktu ma znaczenie

    ... produktów. Większość globalnych respondentów, kupujących produkty z danej kategorii, częściej wybiera marki lokalne nabywając warzywa (68% marki lokalne vs 22% marki globalne), mięso (66% vs 13%), owoce (64% vs 12%), owoce morza (57% vs 18%) oraz jogurty (52% vs 22%). W każdym z badanych regionów respondenci ...

  • Za co kochamy dyskonty?

    Za co kochamy dyskonty?

    ... convenience, czy placówkami z asortymentem specjalistycznym. Jak tłumaczy Małgorzata Głos: „W dyskontach można kupić pieczywo wypiekane na miejscu, wyciskane soki, świeże owoce, warzywa oraz mięso. To wszystko w cenach często bardziej atrakcyjnych niż w sklepach specjalistycznych. Coraz szerszy asortyment oraz atrakcyjna oferta promocyjna odbierają ...

  • Inflacja VII 2016

    Inflacja VII 2016

    ... wzroście cen usług – o 0,5%). Ceny żywności obniżyły się w lipcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 1,1%, wobec wzrostu o 0,2% w czerwcu br. Najbardziej potaniały warzywa (o 11,6%) i owoce (o 1,7%). Mniej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za mąkę (o 0,4%) oraz pieczywo (o 0,1%). Ceny artykułów w grupie „mleko, sery, jaja” utrzymały się na ...

  • Inflacja VIII 2016

    Inflacja VIII 2016

    ... ceny żywności i transportu. Ceny żywności obniżyły się w sierpniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,6% wobec spadku o 1,1% w lipcu br. Najbardziej potaniały warzywa (o 7,8%) i owoce (o 3,2%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za makarony i produkty makaronowe (o 0,5%) oraz ryż (o 0,2%). W sierpniu br. ceny pieczywa ...

  • Inflacja X 2016

    Inflacja X 2016

    ... były również warzywa (o 3,9%), cukier (o 1,4%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,8%, w tym sery i twarogi – o 1,1%, mleko – o 0,7%, jogurty, śmietany, napoje i desery mleczne – o 0,5%, a jaja – o 0,3%). Więcej niż we wrześniu br. przyszło zapłacić również za makarony i produkty makaronowe (o 0,7%), ryby i owoce morza ...

  • Inflacja XII 2016

    Inflacja XII 2016

    ... niż rok wcześniej, kiedy to obserwowano spadek na poziomie 1,8%. Największe podwyżki (o 26,9%) objęły cukier. Droższe niż w 2015 r. były również owoce (o 5,5%), ryby i owoce morza (o 3,6%), a także warzywa (o 2,8%). Nie obyło się bez podwyżek cen pieczywa (o 0,6%) oraz makaronów i produktów makaronowych (o 0,5%). Ceny mięsa pozostały takie same jak ...

  • Inflacja II 2017

    Inflacja II 2017

    ... styczniowe wzrosty cen żywności doczekały się kontynuacji. W lutym podskoczyły one o 1,1%. Najbardziej podrożały warzywa (o 6,4%), owoce (o 2,5%) oraz ryż (o 1,0%). Kosztowniejsze niż przed miesiącem okazały się tłuszcze roślinne (o 0,9%), ryby i owoce morza (o 0,7%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery, jaja”. Więcej niż w styczniu płacili również ...

  • Inflacja IV 2017

    Inflacja IV 2017

    ... za ryż (o 0,4%), pieczywo (o 0,3%) oraz warzywa (o 0,1%). Ceny makaronów i produktów makaronowych pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. W kwietniu br. niższe były natomiast ceny mąki (o 3,0%), tłuszczów zwierzęcych (o 2,1%) i roślinnych (o 1,8%). Tańsze niż w marcu br. były owoce (o 0,9%) oraz ryby i owoce morza, a także cukier (po ...

  • Inflacja V 2017

    Inflacja V 2017

    ... ryby i owoce morza (o 0,4%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,3%, w tym mleko – o 0,6%, jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – o 0,5%, sery i twarogi – o 0,4%, przy spadku cen jaj – o 0,9%). W maju br. więcej należało zapłacić za cukier (o 0,2%) oraz pieczywo (o 0,1%). Mniej niż w kwietniu br. płacono za warzywa ...

  • Inflacja VII 2017

    Inflacja VII 2017

    ... , delikatne wzrosty cen żywności (o 0,1%) nie doczekały się w lipcu kontynuacji - siódmy miesiąc przyniósł w tym zakresie spadki rzędu 0,2%. Najbardziej potaniały warzywa (o 7,5%) i owoce (o 0,9%). Mniej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za cukier (o 0,6%) oraz ryż (o 0,1%). W lipcu br. podrożało natomiast masło (o 7,8%), mąka (o 1,6%), mięso ...

  • Inflacja VIII 2017

    Inflacja VIII 2017

    ... doczekały się w sierpniu kontynuacji - w ósmym miesiącu br. ceny pikowały o 0,7%. Najbardziej potaniały warzywa (o 8,1%), owoce (o 4,0%) i cukier (o 2,2%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za ryż (o 0,7%) oraz ryby i owoce morza (o 0,1%). W sierpniu br. podrożało natomiast masło (o 8,7%) i tłuszcze roślinne (o 1,2%). Wzrosły ceny ...

  • Komu najbardziej szkodzą rosnące ceny żywności?

    Komu najbardziej szkodzą rosnące ceny żywności?

    ... wyższe wydatki dla zwolenników zdrowszych produktów. W porównaniu z wrześniem ub.r. świeże owoce podrożały o 9,7 proc., a warzywa o 5,8 proc. Niewielkim pocieszeniem dla większości konsumentów może być fakt, że w analogicznym okresie staniały o 0,7 proc. owoce morza czy napoje gazowane - o 0,4 proc. Emeryci i renciści najbardziej poszkodowani ...

  • Inflacja XII 2017

    Inflacja XII 2017

    ... tym mięsa wieprzowego – o 8,6%, wędlin – o 4,5%, mięsa wołowego – o 2,9%, mięsa drobiowego – o 2,1% oraz mięsa cielęcego – o 1,9%). Droższe były również ryby i owoce morza (o 3,4%), warzywa i tłuszcze roślinne (po 2,9%) oraz pieczywo (o 2,7%). Więcej niż w 2016 r. płacono także za makarony i produkty makaronowe (o 2,0%), czekoladę (o 1,8%) oraz ryż ...

  • Tydzień 13/2003 (24-30.03.2003)

    Tydzień 13/2003 (24-30.03.2003)

    ... zera spadną stawki celne np. na konie, muły, owce i kozy żywe oraz mięso, podroby i przetwory jagnięce, baranie i kozie, na niektóre warzywa i owoce, pszenicę twardą, ryż, niektóre rodzaje mąki i kasz, przetwory z owoców tropikalnych, migdały itp. PKB w Wielkiej Brytanii w IV kwartale osiągnął wzrost o 0.4% w stosunku ...

    Tematy:
  • Tydzień 13/2004 (22-28.03.2004)

    Tydzień 13/2004 (22-28.03.2004)

    ... , niż przewidywano (spodziewano się wzrostu o 0,5%), chociaż po wyłączeniu owoców i warzyw żywność w tym okresie zdrożała o 0,6%. W pierwszych 15 dniach marca najsilniej drożały owoce (1,6% m/m) i warzywa (2,1% m/m), a potaniały jaja (o 1,6% m/m). W poprzednich trzech latach w tym samym okresie roku mieliśmy głównie spadki cen. Co prawda po 1 maja ...

    Tematy:
  • Inflacja I 2005

    Inflacja I 2005

    ... obniżyły się o 0,3%. Tańszy niż w poprzednim miesiącu był drób. Potaniały również owoce. Mniej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za mięso wieprzowe, cukier, wędliny, mąkę oraz tłuszcze zwierzęce. Więcej należało natomiast zapłacić za warzywa. Podniesiono również ceny artykułów w grupie "mleko, sery i jaja" oraz ...

  • Inflacja III 2005

    Inflacja III 2005

    ... niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (wzrost o 3,4%, wobec 3,6%). Ceny żywności były wyższe niż w lutym br. o 0,2%. Warzywa podrożały o 4,3%, a owoce - o 2,2%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za mięso wołowe - o 0,6% i drób - o 0,4%. Utrzymał się natomiast spadek cen cukru (o 3,7%). Potaniały również ...

poprzednia  

1 ... 4 5 6 ... 10

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: