-
Inflacja w ryzach. Zmiana koszyka
... proc., wobec wzrostu o 1,6 procent w styczniu. Najbardziej potaniał cukier i jaja oraz warzywa, kasze i ziarna zbóż. Potaniało również mięso, w tym najmocniej wieprzowina (w ciągu ... , które Rosja może objąć embargiem, czyli warzywa, produkty mleczne, a w lecie także owoce. Kryzys rosyjsko-ukraiński gwarantuje nam więc niską inflację, szczególnie ...
-
Inflacja III 2014
... cen żywności (o 0,4% wobec 0,1% w lutym br.). Najbardziej potaniał cukier (o 3,5%) i warzywa (o 1,8%). Tańsze niż w lutym br. było mięso (przeciętnie o 0,8%, w tym mięso wieprzowe – ... – o 0,4% oraz jaj – o 0,2%). Droższe niż w lutym br. były natomiast owoce (o 3,1%), czekolada (o 0,3%), ryż (o 0,2%), a także wyroby cukiernicze (o 0,1%). W marcu ...
-
Karta podatkowa: stawki podatku na rok 2015
... (PKWiU ex 02.40.10), 2) objętych grupowaniem "Pozostałe owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane" (PKWiU ex 10.39), związanych wyłącznie z łatwo psującymi się gotowymi potrawami z warzyw i owoców (takimi jak: sałatki, pakowane mieszanki sałatek, obrane lub pocięte warzywa, tofu (ser sojowy)), 3) mieszania alkoholi destylowanych (PKWiU ex ...
-
Inflacja IX 2015
... miesiącem o 0,7%, wobec spadku o 0,8% w sierpniu br. Najbardziej podrożały warzywa (o 6,6%) i cukier (o 4,2%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ... wołowego i cielęcego). Droższa niż w sierpniu br. była mąka (o 0,2%), a także ryby i owoce morza (o 0,1%). Artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” pozostały na poziomie notowanym w poprzednim ...
-
Karta podatkowa - stawki podatku na rok 2016
... (PKWiU ex 02.40.10), 2) objętych grupowaniem "Pozostałe owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane" (PKWiU ex 10.39), związanych wyłącznie z łatwo psującymi się gotowymi potrawami z warzyw i owoców (takimi jak: sałatki, pakowane mieszanki sałatek, obrane lub pocięte warzywa, tofu (ser sojowy)), 3) mieszania alkoholi destylowanych (PKWiU ex ...
-
Wielkanoc 2017 droższa niż rok temu
... wieprzowinę zapłacą ponad 10 proc. więcej. Alternatywą zakupową może być więc drób, który będzie o kilka procent tańszy niż rok temu. Warzywa i owoce mogą być o ponad 4 proc. droższe niż przed rokiem, przede wszystkim z uwagi na wyższe ceny produktów importowanych. Pewnym pocieszeniem może być ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 37/2019
... proc.), transportu (o 0,5 proc.), restauracji i hoteli (o 0,5 proc.), łączności (o 0,8 proc.). Niższe były ceny żywności (o 0,3 proc.) oraz odzieży i obuwia (o 1,5 proc.). W grupie warzywa i owoce: jabłka i ziemniaki wzrosły ceny, natomiast dotąd bardzo droga pietruszka mocno staniała. Sugeruję uważną obserwację cen towarów i usług w najbliższych ...
-
Osoby po 50 roku życia - atrakcyjna grupa docelowa
... , zamiast tym, na co miał akurat ochotę. Jego koszyk zakupowy jest zatem bardzo standardowy i nie wykracza poza takie produkty, jak owoce i warzywa, sery, lekarstwa. Jest to również spowodowane ograniczonymi środkami, pochodzącymi głównie z ZUS-u. Stadium Nowoczesne To osoby pięćdziesięciopięcioletnie, a nawet sześćdziesięciolatkowie, którzy mieli ...
-
Sektor spożywczy a łączenie produktów
... , takich jak na przykład mleko i herbata, soja i soki, owoce i warzywa, a także stosunkowo egzotycznych składników, jak mleczko kokosowe i zupy - mówią Diana Bechtold ... takich jak truskawka i owoc passiflory z wanilią, jabłko i gruszka z cynamonem oraz owoce tropikalne z kokosem. Te napoje owocowe dostępne są na rynku holenderskim. Produkty ...
-
Targ żywności ekologicznej w Warszawie
... jest lepsza! Rozmawiamy też z instytucjami związanymi z rolnictwem, no i oczywiście z mediami. Gorąco zachęcamy wszystkich do współpracy. Na BioBazarze dostępne będą świeże owoce i warzywa, przetwory, wędliny, drób i mięso, nabiał i pieczywo. Wszyscy odwiedzający, którzy nie wiedzą jeszcze, co oznaczają certyfikaty ekologiczne, będą mieli szansę ...
-
Ceny żywności wzrosną przed świętami
... Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. O 20 procent więcej niż rok temu trzeba będzie zapłacić w grudniu za owoce. Jabłka już są droższe o jedną trzecią. Nieurodzaj dotknął też owoce cytrusowe oraz warzywa, za które trzeba zapłacić 15-20 procent więcej w porównaniu do roku ubiegłego Zdaniem Krystyny Świetlik, cukier ...
-
Polska żywność podbija rynki zagraniczne: eksport za 20 mld euro
... rzepak, konserwy i przetwory rybne, wyroby piekarnicze (ciastka) oraz mrożone owoce. W przypadku Wielkiej Brytanii w ubiegłym roku roczna dynamika eksportu rolno-spożywczego ... rok wcześniej. Do Rosji wysyłamy głównie jabłka, sery, wieprzowinę, pomidory i inne warzywa. W porównaniu z rokiem 2012, w roku 2013 najbardziej - bo ponad dwukrotnie ...
-
Maj 2014: bardzo niska inflacja
... i usług związanych ze zdrowiem oraz ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych. W ciągu miesiąca najbardziej potaniały warzywa, ryż, jogurty, ryby i owoce morza oraz mleko, a także sery i twarogi. Podrożały za to owoce, mąka, oleje i tłuszcze, napoje i inne produkty mleczne. W górę poszły również ceny mięsa, wędlin i pieczywa ...
-
Inflacja w czerwcu: ceny stanęły w miejscu
... . Ceny żywności obniżyły się w czerwcu w porównaniu z majem o 0,3 proc. Potaniał cukier, owoce, tłuszcze zwierzęce, sery i twarogi czy warzywa. W czerwcu tańsze niż miesiąc wcześniej było też pieczywo, jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne oraz ryby i owoce morza. Podrożało mięso oraz mleko. W czerwcu w relacji miesięcznej obniżyły się ...
-
Inflacja VI 2014
... cukier (o 3,7%), owoce (o 2,9%), tłuszcze zwierzęce (o 1,6%) a także ryż (o 1,1%). Mniej niż przed miesiącem płacono za sery i twarogi (o 0,8%), warzywa (o 0,6%), tłuszcze roślinne oraz makarony i produkty makaronowe (po 0,4%). Tańsze niż w maju br. było pieczywo (o 0,3%), jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne oraz ryby i owoce morza (po ...
-
Inflacja IV 2015
... nt. inflacji w naszym kraju. Ceny żywności wzrosły w kwietniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,6%, wobec spadku o 0,1% w marcu br. Najbardziej podrożały owoce (o 5,8%), warzywa (o 2,2%) oraz cukier (o 1,2%). Więcej niż w marcu br. konsumenci płacili za makarony i produkty makaronowe (o 0,3%) oraz mięso (przeciętnie o 0,1%, w tym za mięso ...
-
Inflacja VI 2015
... . Ceny żywności wzrosły w czerwcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,1%, wobec spadku o 0,1% w maju br. Najbardziej podrożały warzywa (o 1,7%). Więcej niż w maju br. konsumenci płacili za owoce (o 0,4%), czekoladę (o 0,3%) oraz mięso (przeciętnie o 0,2%, w tym za mięso drobiowe – o 2,4%, cielęce – o 0,3%, przy spadku cen mięsa wieprzowego ...
-
Inflacja X 2015
... z poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 0,7% we wrześniu br. Najbardziej podrożały warzywa (o 5,7%), cukier (o 1,6%) i czekolada (o 1,0%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryż (o 0,5%), makarony i produkty makaronowe (o 0,4%), a także ryby i owoce morza oraz tłuszcze zwierzęce (po 0,2%). Odnotowano wzrost cen pieczywa i mąki ...
-
Inflacja XI 2015
... poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 0,4% w październiku br. Najbardziej potaniały owoce (o 2,7%), mąka (o 0,8%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym mięso drobiowe – o 1,3%, wieprzowe ... poprzednim miesiącu. Więcej niż przed miesiącem płacono natomiast za warzywa i czekoladę (po 0,7%) oraz tłuszcze zwierzęce i ryż (po 0,5%). Odnotowano także ...
-
Inflacja II 2016
... w lutym br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 1,0% w styczniu br. Najbardziej podrożały cukier (o 4,6%), owoce (o 4,3%) oraz warzywa (o 1,7%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryby i owoce morza (o 0,6%), tłuszcze roślinne (o 0,2%) oraz pieczywo (o 0,1%). Tańsze niż w styczniu br. było mięso (przeciętnie ...
-
Inflacja III 2016
... w marcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem, podobnie jak w lutym br., wzrosły o 0,4%. Najbardziej podrożały cukier (o 4,3%), owoce (o 2,3%) oraz warzywa (o 1,6%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryby i owoce morza (o 1,0%) oraz makarony i produkty makaronowe (o 0,6%). Droższe niż w lutym br. było także mięso (przeciętnie ...
-
Inflacja IV 2016
... miesiącem, podobnie jak w marcu br., wzrosły o 0,4%. Najbardziej podrożały warzywa (o 2,6%), cukier (o 1,5%) oraz mąka (o 1,3%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 0,8%) i owoce (o 0,2%). Droższe niż w marcu br. były także pieczywo, ryby i owoce morza oraz ryż (po 0,1%). Ceny tłuszczów zwierzęcych pozostały na ...
-
Marka globalna czy lokalna? Kraj pochodzenia produktu ma znaczenie
... produktów. Większość globalnych respondentów, kupujących produkty z danej kategorii, częściej wybiera marki lokalne nabywając warzywa (68% marki lokalne vs 22% marki globalne), mięso (66% vs 13%), owoce (64% vs 12%), owoce morza (57% vs 18%) oraz jogurty (52% vs 22%). W każdym z badanych regionów respondenci ...
-
Inflacja VII 2016
... wzroście cen usług – o 0,5%). Ceny żywności obniżyły się w lipcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 1,1%, wobec wzrostu o 0,2% w czerwcu br. Najbardziej potaniały warzywa (o 11,6%) i owoce (o 1,7%). Mniej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za mąkę (o 0,4%) oraz pieczywo (o 0,1%). Ceny artykułów w grupie „mleko, sery, jaja” utrzymały się na ...
-
Inflacja VIII 2016
... ceny żywności i transportu. Ceny żywności obniżyły się w sierpniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,6% wobec spadku o 1,1% w lipcu br. Najbardziej potaniały warzywa (o 7,8%) i owoce (o 3,2%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za makarony i produkty makaronowe (o 0,5%) oraz ryż (o 0,2%). W sierpniu br. ceny pieczywa ...
-
Inflacja X 2016
... były również warzywa (o 3,9%), cukier (o 1,4%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,8%, w tym sery i twarogi – o 1,1%, mleko – o 0,7%, jogurty, śmietany, napoje i desery mleczne – o 0,5%, a jaja – o 0,3%). Więcej niż we wrześniu br. przyszło zapłacić również za makarony i produkty makaronowe (o 0,7%), ryby i owoce morza ...
-
Inflacja XII 2016
... niż rok wcześniej, kiedy to obserwowano spadek na poziomie 1,8%. Największe podwyżki (o 26,9%) objęły cukier. Droższe niż w 2015 r. były również owoce (o 5,5%), ryby i owoce morza (o 3,6%), a także warzywa (o 2,8%). Nie obyło się bez podwyżek cen pieczywa (o 0,6%) oraz makaronów i produktów makaronowych (o 0,5%). Ceny mięsa pozostały takie same jak ...
-
Inflacja II 2017
... styczniowe wzrosty cen żywności doczekały się kontynuacji. W lutym podskoczyły one o 1,1%. Najbardziej podrożały warzywa (o 6,4%), owoce (o 2,5%) oraz ryż (o 1,0%). Kosztowniejsze niż przed miesiącem okazały się tłuszcze roślinne (o 0,9%), ryby i owoce morza (o 0,7%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery, jaja”. Więcej niż w styczniu płacili również ...
-
Inflacja IV 2017
... za ryż (o 0,4%), pieczywo (o 0,3%) oraz warzywa (o 0,1%). Ceny makaronów i produktów makaronowych pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. W kwietniu br. niższe były natomiast ceny mąki (o 3,0%), tłuszczów zwierzęcych (o 2,1%) i roślinnych (o 1,8%). Tańsze niż w marcu br. były owoce (o 0,9%) oraz ryby i owoce morza, a także cukier (po ...
-
Inflacja V 2017
... ryby i owoce morza (o 0,4%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,3%, w tym mleko – o 0,6%, jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – o 0,5%, sery i twarogi – o 0,4%, przy spadku cen jaj – o 0,9%). W maju br. więcej należało zapłacić za cukier (o 0,2%) oraz pieczywo (o 0,1%). Mniej niż w kwietniu br. płacono za warzywa ...
-
Inflacja VII 2017
... , delikatne wzrosty cen żywności (o 0,1%) nie doczekały się w lipcu kontynuacji - siódmy miesiąc przyniósł w tym zakresie spadki rzędu 0,2%. Najbardziej potaniały warzywa (o 7,5%) i owoce (o 0,9%). Mniej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za cukier (o 0,6%) oraz ryż (o 0,1%). W lipcu br. podrożało natomiast masło (o 7,8%), mąka (o 1,6%), mięso ...
-
Inflacja VIII 2017
... doczekały się w sierpniu kontynuacji - w ósmym miesiącu br. ceny pikowały o 0,7%. Najbardziej potaniały warzywa (o 8,1%), owoce (o 4,0%) i cukier (o 2,2%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za ryż (o 0,7%) oraz ryby i owoce morza (o 0,1%). W sierpniu br. podrożało natomiast masło (o 8,7%) i tłuszcze roślinne (o 1,2%). Wzrosły ceny ...
-
Komu najbardziej szkodzą rosnące ceny żywności?
... wyższe wydatki dla zwolenników zdrowszych produktów. W porównaniu z wrześniem ub.r. świeże owoce podrożały o 9,7 proc., a warzywa o 5,8 proc. Niewielkim pocieszeniem dla większości konsumentów może być fakt, że w analogicznym okresie staniały o 0,7 proc. owoce morza czy napoje gazowane - o 0,4 proc. Emeryci i renciści najbardziej poszkodowani ...
-
Nasza droga żywność
... prawie o 90 proc., ale więcej też płacimy za pieczywo, mięso, cukier, owoce i warzywa. Potwierdzają to dane GUS. Z danych za sierpień wynika, że ceny towarów i usług w ... zawiniły wiosenne przymrozki, które zniszczyły zawiązki jabłek, gruszek, wiśni i czereśni (owoce zdrożały średnio o 35-40 proc.). Ale przy okazji wzrosły też ceny pomidorów ...
-
Inflacja XII 2017
... tym mięsa wieprzowego – o 8,6%, wędlin – o 4,5%, mięsa wołowego – o 2,9%, mięsa drobiowego – o 2,1% oraz mięsa cielęcego – o 1,9%). Droższe były również ryby i owoce morza (o 3,4%), warzywa i tłuszcze roślinne (po 2,9%) oraz pieczywo (o 2,7%). Więcej niż w 2016 r. płacono także za makarony i produkty makaronowe (o 2,0%), czekoladę (o 1,8%) oraz ryż ...