-
Tydzień 13/2003 (24-30.03.2003)
... zera spadną stawki celne np. na konie, muły, owce i kozy żywe oraz mięso, podroby i przetwory jagnięce, baranie i kozie, na niektóre warzywa i owoce, pszenicę twardą, ryż, niektóre rodzaje mąki i kasz, przetwory z owoców tropikalnych, migdały itp. PKB w Wielkiej Brytanii w IV kwartale osiągnął wzrost o 0.4% w stosunku ...
Tematy: -
Tydzień 13/2004 (22-28.03.2004)
... , niż przewidywano (spodziewano się wzrostu o 0,5%), chociaż po wyłączeniu owoców i warzyw żywność w tym okresie zdrożała o 0,6%. W pierwszych 15 dniach marca najsilniej drożały owoce (1,6% m/m) i warzywa (2,1% m/m), a potaniały jaja (o 1,6% m/m). W poprzednich trzech latach w tym samym okresie roku mieliśmy głównie spadki cen. Co prawda po 1 maja ...
Tematy: -
Tydzień 29/2004 (12-18.07.2004)
... roku ceny paliw wzrosły o 18%. Ceny żywności rosną pod wpływem utrzymującego się zagranicznego popytu na polskie produkty takie jak mięso, owoce i warzywa. Rośnie napięcie w sprawie wywiązywania się LM z umowy offsetowej podpisanej razem z kontraktem na dostawę F-16. W roku 2003 planowano wykonanie projektów o wartości ...
-
Inflacja I 2005
... obniżyły się o 0,3%. Tańszy niż w poprzednim miesiącu był drób. Potaniały również owoce. Mniej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za mięso wieprzowe, cukier, wędliny, mąkę oraz tłuszcze zwierzęce. Więcej należało natomiast zapłacić za warzywa. Podniesiono również ceny artykułów w grupie "mleko, sery i jaja" oraz ...
-
Inflacja III 2005
... niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (wzrost o 3,4%, wobec 3,6%). Ceny żywności były wyższe niż w lutym br. o 0,2%. Warzywa podrożały o 4,3%, a owoce - o 2,2%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za mięso wołowe - o 0,6% i drób - o 0,4%. Utrzymał się natomiast spadek cen cukru (o 3,7%). Potaniały również ...
-
Inflacja IV 2005
... Niższa niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (wzrost o 3,0%, wobec 3,4%). Ceny żywności były wyższe niż w marcu br. o 0,5%. Owoce podrożały o 7,0%, a warzywa - o 2,9%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób - o 1,0% i za mięso wołowe - o 0,6%. Ryby były droższe o 0,3%. Utrzymał się natomiast spadek ...
-
Inflacja V 2005
... Niższa niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (wzrost o 2,5%, wobec 3,0%). Ceny żywności były wyższe niż w kwietniu br. o 1,0%. Owoce podrożały o 7,8%, a warzywa - o 6,0%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób - o 5,8% i za mięso wołowe - o 0,3%. Ryby były droższe o 0,2%. Ceny cukru utrzymały się na ...
-
Niższe cła na Ukrainie kuszą polskie firmy
... ceł na wiele produktów spożywczych, przede wszystkim mięso czerwone, nabiał i owoce. Nowe stawki na drób wejdą w życie po przystąpieniu Ukrainy do Światowej Organizacji Handlu. Natomiast w grudniu zaczną obowiązywać nowe stawki celne na warzywa i przetwory z pomidorów. Wiele polskich firm jest zainteresowanych eksportowaniem na ...
-
W grudniu 2005 deflacja
... do grudnia ub. roku o 0,6%. Nieznacznie tańsze były artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,1%). Droższe niż rok wcześniej były natomiast warzywa (o 7,7%) i owoce (o 5,6%). Podrożało również mięso wołowe (o 4,1%) i ryby (o 2,3%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe niż w grudniu 2004 r. o 0,7%, w tym kawy - o 2,3%, wód mineralnych lub ...
-
Inflacja I 2006
... niż przed rokiem - podał Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,4%. Więcej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za warzywa i owoce. Podrożały również tłuszcze roślinne, mięso wołowe, artykuły w grupie "mleko sery i jaja" oraz ryby. Mniej niż przed miesiącem należało natomiast zapłacić ...
-
Deflacja III 2006
... Potaniały również tłuszcze zwierzęce (o 0,9%). Mniej niż w lutym br. konsumenci płacili za cukier (o 0,2%). Nastąpił niewielki spadek cen mąki (o 0,1%). Podrożały natomiast warzywa (o 2,0%) i owoce (o 1,6%). Więcej niż przed miesiącem należało również zapłacić za mięso wołowe (o 0,7%). Nieco droższe niż w lutym br. były artykuły w grupie "mleko ...
-
Inflacja IV 2006
... Większa niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (0,7%, wobec 0,4%). Ceny żywności były wyższe niż w marcu br. o 0,7%. Podrożały warzywa (o 5,2%) i owoce (o 4,1%). Wzrosły również ceny drobiu (o 1,5%), cukru (o 0,5%) oraz mięsa wołowego (o 0,2%). Nieznacznie droższe niż przed miesiącem było pieczywo, ryby oraz przetwory ...
-
Inflacja V 2006
... cen konsumpcyjnych w skali roku (0,9%, wobec 0,7%). Ceny żywności były wyższe niż w kwietniu br. o 1,4%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za owoce (o 9,6%), drób (o 7,9%) oraz warzywa (o 4,1%). Podrożał cukier oraz mięso wołowe (po 0,9%). Wzrosły również ceny mąki (o 0,4%) oraz masła (o 0,3%). Wyższe niż przed miesiącem były ceny ...
-
Inflacja VIII 2006
... również ceny wędlin (o 1,3%) oraz mięsa wołowego (o 0,9%). Podrożały warzywa i tłuszcze zwierzęce (po 0,5%) oraz mąka (o 0,3%). Nieznacznie droższe niż przed miesiącem były ryby i tłuszcze roślinne (po 0,1%). Ceny pieczywa utrzymały się na poziomie zanotowanym w lipcu br. Potaniały natomiast owoce (o 5,1%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja ...
-
Inflacja IX 2006
... w sierpniu br. o 0,7%. Podrożała mąka (o 5,6%), warzywa (o 4,7%) oraz pieczywo (o 4,2%). Wzrosły również ceny cukru (o 2,5%), mięsa wieprzowego (o 2,2%), wędlin (o 1,1%) ... Podrożały tłuszcze roślinne (o 0,3%). Tańsze niż w sierpniu br. były natomiast owoce (o 10,5%) oraz drób (o 4,1%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe przeciętnie niż w ...
-
Inflacja X 2006
... dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (1,2%, wobec 1,6%). Ceny żywności wzrosły w październiku br. o 0,8%. Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za warzywa (o 8,3%) i owoce (o 2,5%). Podrożała mąka (o 4,2%) oraz pieczywo (o 1,6%). Wzrosły również ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”, tłuszczów roślinnych, a także cukru (po ...
-
Inflacja XI 2006
... był ich wzrost w skali roku (1,4%, wobec 1,2%). Ceny żywności wzrosły w listopadzie br. o 0,2%. Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za warzywa (o 2,9%) i owoce (o 2,2%). Podrożała mąka (o 2,4%) oraz pieczywo (o 0,4%). Wzrosły również ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”, a także olejów roślinnych (po 0,3%). Droższe niż ...
-
Akcje banków potaniały
... od wzrostu sprzedaży w tamtejszych sieciach detalicznych (kampania promująca zdrowsze odżywianie przekłada się na kupno droższych produktów oraz zwiększony popyt na owoce i warzywa). Amerykańskie indeksy po początkowej słabości zdołały wyjść na zero, zachęcone brakiem ostrego tonu wypowiedzi członków władz monetarnych. Po sesji lepsze ...
-
Polki dbają o zdrowie
... mężczyzn odsetek ten wynosi 48%. Kobiety częściej też korzystają z regularnych badań okresowych (39% kobiet i 27% mężczyzn), a ich dieta jest bogatsza w owoce i warzywa (70% kobiet i tylko 37% mężczyzn). Polki znacznie częściej poszukują także informacji na temat zdrowia i medycyny. Kobiety (56%) dwukrotnie częściej niż ...
-
Inflacja III 2007
... 1,9%). Ceny żywności były wyższe niż w lutym br. o 0,9%. Nastąpił dalszy wzrost cen drobiu (o 6,6%). Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za warzywa (o 3,0%) i owoce (o 2,1%). Wzrosły ceny mąki (o 1,9%) oraz pieczywa (o 0,4%). Za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” konsumenci płacili o 0,2% więcej niż w ub. miesiącu. W tej samej ...
-
Inflacja IV 2007
... dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (2,3%, wobec 2,5%). Ceny żywności wzrosły w kwietniu br. o 1,0%. Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za warzywa (o 7,2%) i owoce (o 5,0%). Podrożała mąka (o 1,0%)oraz mięso wołowe (o 0,4%). Za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” konsumenci płacili o 0,2% więcej niż w ub. miesiącu. W tej ...
-
Zryczałtowany zwrot podatku VAT
... ), 4) ziół suszonych sortowanych całych 2. ex 01.12 Warzywa, specjalne rośliny ogrodnicze; produkty szkółkarskie, z wyłączeniem podłoży do uprawy grzybów zawierających grzybnie (PKWiU ex 01.12.21-00.49) 3. 01.13.1 Winogrona 4. ex 01. 13.23 Owoce pozostałe; ziarna chleba świętojańskiego - z wyłączeniem ziarna chleba świętojańskiego ...
-
Inflacja V 2007
... skali roku utrzymał się na poziomie zanotowanym przed miesiącem. Ceny żywności były wyższe niż w kwietniu br. o 1,3%, w tym najbardziej podrożały owoce (o 12,5%) i warzywa (o 3,8%). Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za przetwory makaronowe (o 0,9%) oraz mąkę i ryż (po 0,5%). Podrożały tłuszcze roślinne (o 0,4%). Zanotowano również ...
-
Jakość obsługi klienta w marketach
... również obsługa działu dbająca o czystość i pełne półki." Pozytywne, ale wskazujące pole do poprawy: - "Na dziale warzywnym moją szczególną uwagę zwróciły warzywa i owoce, które były przepięknie ułożone i wyeksponowane. Wszystkie produkty wyglądały świeżo z wyjątkiem mandarynek luzem, które były poobijane, wyschnięte i pognite. (…) Produkty miały ...
-
Inflacja IX 2006-IX 2007
... odmiennie: owoce były droższe niż przed rokiem przeciętnie o 26,1%, przy czym niekorzystne warunki agrometeorologiczne na wiosnę br. (przymrozki w maju) i niskie zbiory spowodowały wzrost cen m. in. jabłek o 46,9%, a śliwek o 67,5%. Szacuje się, ze zbiory owoców z drzew będą ponad dwukrotnie mniejsze. Warzywa były tańsze ...
-
Wysokie ceny żywności w małych miastach
... . Takie różnice w przypadku codziennych zakupów mają duże znaczenie. Za koszyk podstawowych produktów (chleb, mąka, mięso, wędliny, masło, ser, jaja, cukier, warzywa i owoce) w woj. pomorskim zapłacimy 79 zł, a w mazowieckim - 4,5 zł mniej. Eksperci zjawisko to tłumaczą prawami rynku - w rejonach rolniczych znaczna część żywności trafia ...
-
Inflacja XII 2007
... masło - o 26,4%). Więcej niż w grudniu 2006 r. konsumenci płacili za owoce (o 20,0%), artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 14,4%, w tym sery – o 18,5%), pieczywo ... 2,4%), mięsa wieprzowego i ryb (po 2,1%). Potaniał natomiast cukier (o 6,8%), a także warzywa (o 2,6%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe niż w grudniu 2006 r. o 5,1%, w tym ...
-
Inflacja I 2008
... w grudniu ub. roku konsumenci płacili za owoce, mięso wieprzowe oraz ryż. Podrożał również drób, tłuszcze roślinne, mięso wołowe, a także artykuły w grupie „mleko, sery i jaja”. Wzrosły ceny napojów bezalkoholowych, wędlin oraz pieczywa. Droższe niż przed miesiącem były warzywa, ryby oraz mąka. Potaniały natomiast ...
-
Faktury VAT RR: kiedy podatek to koszty podatkowe?
... .2008 r. nr IP-PB3-423-59/08-2/GJ. Jakie wątpliwości wyjaśnił organ podatkowy? W zapytaniu wyjaśniono, że w ramach prowadzonej działalności gospodarczej spółka kupuje od rolników ryczałtowych owoce i warzywa na faktury VAT RR. Zakupy te związane są z dostawą opodatkowaną. Płatności za te faktury spółka dokonuje na rachunek bankowy rolnika ...
-
Inflacja III 2008
... - podał Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności wzrosły w marcu br. o 0,4%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób (o 2,6%) i owoce (o 2,5%). Podrożały warzywa i tłuszcze roślinne (po 1,6%) - w tym oleje roślinne o 2,6%. Droższe niż przed miesiącem były przetwory makaronowe (o 1,3%) i ryż (o 0,8%). Zanotowano również wzrost ...
-
Inflacja IV 2008
... 4,1%) - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Ceny żywności wzrosły w kwietniu br. o 0,8%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa i owoce (po 3,7%). Podrożał ryż (o 2,7%) i tłuszcze roślinne (o 1,7%) - w tym oleje roślinne o 3,0%. Droższe niż przed miesiącem były przetwory makaronowe (o 1,2%), jogurty, śmietana ...
-
Inflacja V 2008
... Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności wzrosły w maju br. o 1,2%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za ryż (o 5,6%), owoce (o 4,8%) i warzywa (o 4,7%). Podrożały tłuszcze roślinne (o 1,5%), w tym oleje roślinne – o 3,2%. Droższe niż przed miesiącem było pieczywo (o 1,1%) i przetwory makaronowe (o 1,0%). Zanotowano również ...
-
Kurs EUR/USD - duże wahania
... cen napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych, a także cen paliw. Odnotowano natomiast spadek cen żywności i napojów bezalkoholowych na poziomie 1,2% m/m. Najbardziej potaniały owoce i warzywa, co jest efektem sezonowym. Zdaniem Pani Minister szacunek czerwcowej inflacji pozostaje bez wpływu na poziom średniorocznej inflacji, którą MF szacuje ...
-
Tydzień 36/2008 (01-07.09.2008)
... potrzeby. Ceny niektórych artykułów spożywczych takich jak ryż, makaron, kurczaki i szynka wzrosły nawet ponad 40%. Mięso i ryby podrożały o 23%, warzywa i owoce o 15%, pieczywo o 6%. Produkt Krajowy Brutto Szwajcarii wzrósł w II kwartale 2008 roku o 0,4% kw/kw (w I kw. o 0,3%) i o 2,3% r/r.(w I kw. wzrost o 3%). Ceny konsumpcyjne w Szwajcarii ...
-
Unia Europejska: inflacja VIII 2008
... z pełną obsługą oraz mięso (po +0.03), podczas gdy największy spadek przyniosły: paliwa dla transportu (-0.28), olej grzewczy (-0.10), warzywa i owoce (po -0.05).