-
Podatek VAT: usługi gastronomiczne a cateringowe
... oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów lub żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której ...
-
Prognozy dla polskiej gospodarki V 2013
... poprawa sytuacji w globalnej gospodarce, a także wzrost dynamiki inwestycji. POPYT KRAJOWY Spożycie ogółem Na niskie dynamiki wzrostu spożycia w I i II kwartale 2013 r. wpływać ... który wzmocni presję popytową. Czynnikiem spowalniającym inflację będą ceny żywności. Indeks cen żywności FAO od ponad roku znajduje się na stabilnym poziomie (w okolicy ...
-
10 zaskakujących trendów w polskiej gastronomii
... odbierają restauracje korzystające z produktów od lokalnych dostawców (74 proc.), ograniczające marnowanie żywności (72 proc.), redukujące użycie plastiku (66 proc.), korzystające z ekologicznych ... wegan czy wegetarian. Niemniej jednak należy pamiętać, że wiele osób ogranicza spożycie mięsa – 15 proc. badanych je mięso tylko okazjonalnie, a 60 proc. ...
-
Budżet domowy 2005
... - około 4,7-krotna). Spożycie ilościowe żywności Poziom spożycia niektórych podstawowych artykułów żywnościowych w kolejnym roku uległ obniżeniu, w tym zwłaszcza spożycia pieczywa i produktów zbożowych, mleka, cukru, tłuszczów zwierzęcych (szczególnie masła), owoców (poza owocami jagodowymi i cytrusowymi). Wzrosło spożycie drobiu - o około ...
-
Wyłączenia przedmiotowe z odliczenia podatku VAT
... usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów albo żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której ...
-
Koniunktura gospodarcza w Polsce I kw. 2013
... pierwszym kwartale odznaczało się spożycie indywidualne, czyli konsumpcja. Jej tempo wzrostu IBnGR szacuje na 0,5 proc. Spożycie ogółem wzrosło w tym czasie ... pierwszym kwartale, w porównaniu z sytuacją sprzed roku, najbardziej wzrosły ceny żywności, napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz wyrobów tytoniowych (o 2,7 proc.), wydatków edukacyjnych ( ...
-
Koniunktura gospodarcza w Polsce II kw. 2015
... szybciej niż w pierwszym kwartale wzrastało spożycie ogółem oraz jego największa składowa – spożycie indywidualne, czyli konsumpcja. Tempo wzrostu tych ... .), w tym paliwa do prywatnych środków transportu (o 13,9 proc.), odzieży i obuwia (o 5,1 proc.) oraz żywności (o 3,2 proc.). Tempo wzrostu produktu krajowego brutto w 2015 roku wyniesie w Polsce 3,7 ...
-
Producenci wódki i wina zmniejszają zadłużenie
... w porównaniu z 2019 r., wynika z danych GUS przytoczonych w 2. edycji raportu „Alkohol w Polsce”[2]. Choć spożycie nieznacznie spadło, to zdaniem ekspertów OECD czas ... 2. edycja raportu Alkohol w Polsce”, Warszawa 2023 r. [3] Stosunek Polaków do wydatków i marnowania żywności, Badanie Quality Watch zrealizowane w dn. 15-18 lipca 2022 metodą CAWI ...
-
Budka z lodami nie musi mieć kasy fiskalnej
... restauracyjne i cateringowe oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie” (art. 6 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) Nr 282/2011 z dnia 15 ...
-
Czy pandemia to dobry czas na zdrowe odżywianie?
... i telewizja – to właśnie z tych źródeł Polacy korzystają najczęściej, kiedy szukają informacji i porad o zdrowej żywności. Największym autorytetem z dziedziny zdrowej żywności cieszą się wciąż lekarze, dietetycy oraz Instytut Żywności i Żywienia, jednak znaczny wpływ na kształtowanie postaw Polaków mają także znani celebryci – m.in. Katarzyna ...
-
Przemysł rolno-spożywczy: Ustawa o funduszach promocji
... . Jego zdaniem, czeka nas też dyskusja o strategii promocji polskiej żywności jako całości. Posiadanie takiej strategii w kraju pozwoli nam na większą skuteczność w ... granicą. A także informować o jakości i cechach, w tym zaletach produktów, promować spożycie poszczególnych produktów, wspierać udział w wystawach i targach oraz częściowo finansować ...
-
Zmiany klimatu: jak wpływają na konsumentów i pracowników?
... proc.), niemarnowanie żywności (62 proc.) ograniczenie zużycia wody (61 proc.). Takie aktywności najczęściej deklarują kobiety, osoby po 50. roku życia oraz osoby z wyższym wykształceniem. Niemal połowa z ankietowanych kobiet w ostatnim roku ograniczała liczbę kupowanych ubrań, a blisko 30 proc. zredukowała spożycie mięsa. Dodatkowo 33 ...
-
Rośnie rynek mrożonek w Polsce
... początku obecnej dekady spożycie mrożonych warzyw wzrosło ponad dwukrotnie (o 123 proc.), a ich produkcja o 60 proc. Tego rodzaju wyroby są też najbardziej popularne spośród wszystkich przetworów warzywnych (27 proc. spożycia). Mrożonki warzywne i owocowe to jedna z największych pozycji w polskim eksporcie żywności i trzy czwarte eksportu ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 31/2010
... pierwszych 6 miesiącach tego roku wzrost gospodarczy był na poziomie 3,1 proc., spożycie ogółem wzrosło o 2,2 proc., spożycie indywidualne o 2,2 proc. oraz akumulacja o 2,5 proc. Jedynie zredukowaniu o 10 proc ... poziomem zadłużenia. Mówi się też, że chronione przed podwyżką będą ceny żywności. Mówi się, że ta decyzja ma dać ok. 5-5,5 mld zł ...
-
Jabłka ulubionym owocem Polaków
... też spożycie jabłek w Polsce z roku na rok spada, choć nadal są one popularne. Reakcja Polaków na embargo Rosji na polskie jabłka wpisuje się w trend doceniania rodzimej żywności, ... że owoc ten ponownie stanie się owocem narodowym Polaków i zwiększy się jego spożycie – mówi dr Adam Czarnecki z ARC Rynek i Opinia – Ciekawy jest wynik badania dotyczący ...
-
Koniunktura gospodarcza w Polsce I kw. 2016
... tym paliwa do prywatnych środków transportu (o 11,5 proc.), odzieży i obuwia (o 4,2 proc.) oraz żywności (o 0,9 proc.). Prognoza na lata 2016 – 2017 Tempo wzrostu produktu krajowego brutto ... wyniesie 3,4 proc., czyli tyle samo co w roku 2015. Według prognozy Instytutu, spożycie indywidualne wzrośnie w tym czasie o 3,4 proc., między innymi za sprawą ...
-
Szokujące prognozy Saxo Banku na 2024 rok
... ale łatwość zażywania pigułek sprawia, że ludzie przestają ćwiczyć i zwiększają spożycie fast foodów. Ponieważ podaż GLP-1 nie zaspokoi popytu w 2024 r., na świecie ... chorobowych sprawia, że globalna produktywność spada. Wpływ na rynek: Branża żywności przetworzonej odnotowuje znaczny wzrost popytu, a ceny akcji McDonalds i Coca-Cola przewyższają ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 51/2017
... rolę cukru w zbilansowanej diecie. Tymczasem większość cukrów prostych naturalnie występuje w żywności. Przykładowo, owoce zawierają fruktozę, mleko – laktozę, a winogrona są źródłem ... maksymalnie 10 proc. energii, którą spożywamy w ciągu dnia, stanowiły cukry proste. Dzienne spożycie około 200 kcal pochodzących z cukrów prostych, czyli około 50 g, ...
-
Producenci słodyczy coraz bardziej zadłużeni
... proc.) i lody (29,5 proc). Czekolada stanowi 5,2 proc. rodzimego rynku słodyczy, a jej spożycie stale rośnie. Obecnie zjadamy jej średnio 5,8 kg rocznie, ale już w 2028 ... droższe lub… mniejsze, albo jedno i drugie. Badanie „Wydatki na żywność i marnowanie żywności”, Quality Watch dla BIG InfoMonitor Skaner sektora MŚP. Badanie omnibusowe, ilościowe ...
-
Zwyczaje żywieniowe Polaków 2005
... znajdują się zwolennicy polskich produktów Dietetycy (21 proc.) – osoby stosujące dietę, ograniczające spożycie mięsa i produktów wysokokalorycznych Prozdrowotni (20 proc.) – osoby wyczulone na zdrowy skład produktów, poszukujący zdrowej żywności Informacje o badaniu Wyniki pochodzą z ostatniej fali cyklicznego badania „Zwyczaje żywieniowe Polaków ...
-
MFW: tempo wzrostu PKB spadnie w 2008?
... średnio o 5,0 proc. w roku 2008. Fakt ten w pozytywny sposób będzie oddziaływał na spożycie indywidualne, które podobnie jak wynagrodzenia ma również w tym roku wzrosnąć o 5,0 proc. – ... banku centralnego, tj. 2,5 proc. – jest możliwe m.in. za sprawą rosnących cen żywności, paliw oraz użytkowania mieszkań. Dodatkowo procesy inflacyjne w 2008 roku mogą ...
-
Kurs USD niższy przez dane makro
... 0,6 (prognoza 0,7) US: Deflator – miernik inflacji – drugie przybliżenie 2,6 proc. US: PCE bazowy – wskaźnik wydatków konsumpcyjnych bez paliw i żywności – drugie przybliżenie 2,7 proc (prognoza 2,7) PL: Spożycie indywidualne w IV kwartale 2007r. wyniosło 3,8% UK: Podaż pieniądza M4 wzrosła w styczniu o 1,4% w ujęciu miesiąc do miesiąca i 13 ...
-
Tydzień 20/2008 (12-18.05.2008)
... wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych (zdrożały w ciągu roku średnio o 6,6%), kosztów użytkowania mieszkań (6,4%) oraz paliw (wzrost o 6 %). GUS poinformował, że wzrost PKB w 2007 roku wyniósł 6,6%, a PKB w 2007 roku wyniósł 1.167.795,6 mln zł. Według szacunków popyt krajowy w 2007 roku wzrósł o 8,3% r/r, a spożycie ogółem wzrosło ...
-
Polki i odżywianie w ciąży
... nie wykluczają zajścia w ciążę w przyszłości sądzi, że pojawią się zmiany w ich sposobie odżywiania w tym okresie. Najczęściej wskazują na większe spożycie owoców/warzyw (25%), spożywanie żywności ekologicznej (20%). 12% tych, które nie wyklucza ciąży w przyszłości, wskazuje, że zrezygnuje z alkoholu. Spośród kobiet, które były lub ...
-
Spowolnienie w strefie euro na horyzoncie
... , ponieważ jak wiadomo opiera się ona na popycie konsumpcyjnym gospodarstw domowych (spożycie indywidualne odpowiada za ponad 60 proc. amerykańskiego PKB). Obecnie ... od górnej granicy celu inflacyjnego NBP) jest złamanie schematu sezonowości przez ceny żywności, które przez ponad dekadę zawsze spadały w miesiącach letnich, natomiast w tym roku ...
-
Przetargi - raport X 2012
... wpływ na kształtowanie się inflacji w październiku miał wzrost cen odzieży i obuwia oraz cen żywności. Obok nieznacznego obniżenia cen paliw doszło do spadku cen w rekreacji i ... dynamika spożycia. Według prognozy Instytutu, w pierwszym kwartale przyszłego roku spożycie indywidualne wzrośnie o 1,7 proc. Barierą dla szybszego wzrostu spożycia będą ...
-
GUS: rośnie sprzedaż detaliczna
... gospodarki – komentuje dr Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek, główna ekonomistka Konfederacji Lewiatan. Wzrosła sprzedaż żywności, napojów i wyrobów alkoholowych. Większa była sprzedaż w hiper i supermarketach, na skutek zarówno wzrostu ... powinna być wyższa niż w lipcu i sierpniu. W trzecim kwartale wzrost gospodarczy powinno mocno wspierać spożycie ...
-
Czy preferujemy zdrowy styl życia?
... ale nie zmieniają swoich nawyków: Mały procent palaczy Rzadko piją alkohol Nie jedzą żywności zawierającej dużo w tłuszczu Są na ciągłej diecie/ Są nieustannie na diecie Nie ... stresem są kawa i papierosy Mają kłopoty ze snem (ze względu na wysokie spożycie kawy) Odrzucają to, co media mówią na temat zdrowia Świadomi Indywidualiści: Ogólnie zdrowi i ...
-
Polski eksport będzie hamować
... rosyjski, białoruski i ukraiński może okazać się opłacalna dla producentów m.in. żywności, kosmetyków i artykułów gospodarstwa domowego. Ostatnie kwartały pokazują, że sytuacja przedsiębiorstw ... , co może określać rozmiar rynku wewnętrznego i popyt, czyli na przykład spożycie indywidualne. W ostatnich kilku kwartałach obserwujemy, że wobec wyczerpania ...
-
Upadłości firm IX 2014
... , rekordowo niskie ceny mleka, a także jego nadprodukcja, czy spadające spożycie pieczywa, czyli czynniki rynkowe, mają nie mniejsze znaczenie niż ... Upadłości te w połowie dotknęły zarówno producentów wyrobów na rynek konsumencki (oprócz wspomnianej żywności – także nie notowana od dłuższego czasu w statystyce upadłości grupa firm z branży meblowej ...
-
Polska branża spożywcza najlepsza?
... pl. Zdaniem Tomasza Starzyka, analityka Bisnode, firmy z Europy Centralnej z sektora produkcji żywności zdały egzamin ze zdolności adaptacyjnych w trudnym czasie dla światowej gospodarki. – ... rozwoju zależeć jednak będzie od segmentu, w którym działa dana firma. – Obecnie spożycie piwa w Polsce wynosi ok. 97 litrów per capita rocznie, co plasuje ...
-
Koniunktura gospodarcza w Polsce III kw. 2015
... do prywatnych środków transportu (o 13,5 proc.), odzieży i obuwia (o 4,8 proc.) oraz żywności (o 2,4 proc.). Tempo wzrostu produktu krajowego brutto w 2015 roku wyniesie w Polsce ... proc., czyli wyraźnie mniej niż w roku po-przednim. Według prognozy Instytutu, spożycie indywidualne wzrośnie w tym czasie także o 3,1 proc., natomiast wartość nakładów ...
-
Koniunktura gospodarcza w Polsce IV kw. 2015
... paliwa do prywatnych środków transportu (o 13,5 proc.), odzieży i obuwia (o 4,8 proc.) oraz żywności (o 1,8 proc.). Tempo wzrostu produktu krajowego brutto w 2016 roku wyniesie w Polsce ... 3,4 proc., czyli tyle samo co w roku 2015. We-dług prognozy Instytutu, spożycie indywidualne wzrośnie w tym czasie o 3,0 proc., natomiast wartość nakładów brutto ...
-
EUR/PLN na podwyższonych pułapach
... najmniej od 2013 roku. Po uwzględnieniu inflacji spożycie indywidulane również nie imponuje siłą. Co więcej, część modeli może przeszacowywać pozytywny wpływ eksportu netto na tempo wzrostu. Należy to wiązać z bardzo wysoką dynamiką eksportu płodów rolnych i żywności. Wiążemy to z faktem, że za pasem ...
-
Wakacje w duchu zero waste
... już białka zwierzęcego. Są one łatwo dostępne, a biznes z większą uwagą przygląda się grupie konsumentów ograniczających spożycie mięsa. Skala wege konsumpcji jest na tyle duża, że nawet producenci żywności znani do tej pory z oferty mięsnej weszli na rynek z produktami wegetariańskimi i wegańskimi. Warto również ...