-
Inflacja cen żywności w Europie - jakie przyczyny?
... konsumpcji generalnie odnotowują ponadprzeciętną inflację. W Europie spożycie przetworzonej żywności jest stosunkowo niższe we Francji, Włoszech czy Hiszpanii w porównaniu ze Zjednoczonym Królestwem, Niemcami i krajami skandynawskimi. Uzależnienia od importu żywności z Ukrainy: najbardziej ucierpiały kraje Europy Wschodniej. Nadmierne ...
-
Czy inflacja i wysokie ceny powstrzymują przed marnowaniem żywności?
... żywności? Z tego tekstu dowiesz się m.in.: Czy inflacja ogranicza marnowanie żywności? Jakie działania podejmują Polacy, aby ograniczyć wydatki i zredukować następstwa wysokich cen żywności? Jak wzrost cen żywności przekłada się na budżety domowe Polaków? BIG InfoMonitor już po raz kolejny zapytał Polaków o kwestie związane z marnowaniem żywności ...
-
Ceny żywności najwyższe od 5 lat
... cen towarów i usług konsumpcyjnych był wyższy niż przed rokiem o 1,9 proc. Jednocześnie ceny żywności i napojów bezalkoholowych były wyższe w czerwcu o 3,9 proc. niż w 2016 r., a podobnie wysoka dynamika ... martwić i wpływać znacząco na wzrost cen żywności, biorąc pod uwagę, że jego średnie spożycie w Polsce nieznacznie przekracza 4 kg na osobę, ...
-
Dlaczego ceny żywności rosną?
... Koło się zamyka. Na wzrost cen zbóż ma też wpływ coraz większe spożycie mięsa, m.in. w bogacących się Chinach. Dla przykładu, aby wyhodować zwierzęta, które ... i problemy z rosnącymi cenami rządy sięgnęły po najprostsze rozwiązanie: narzuciły ograniczenia na eksport żywności. Tego lata na taki krok zdecydowały się Rosja i Ukraina. Wcześniej mniejsze ...
-
TSUE: stawka VAT na usługę gastronomiczną a sprzedaż żywności
... bądź w formie mrożonej z przeznaczeniem do późniejszego spożycia. Bez znaczenia było spożycie na miejscu bądź na wynos czy kwestie związane z infrastrukturą gastronomiczną ... , że definicja usług restauracyjnych i cateringowych obejmuje dostarczanie żywności łącznie z usługami wspomagającymi, umożliwiającymi konsumpcję posiłków na miejscu w lokalu ...
-
Budżet domowy 2008
... wędlin wysokogatunkowych, jogurtów o 0,17 kg, owoców o 0,22 kg, napojów bezalkoholowych o 2,22 l. Spożycie żywności zależne jest od wielkości i składu rodziny. W gospodarstwach domowych o nielicznym składzie osobowym, bez dzieci na utrzymaniu, spożycie podstawowych produktów żywnościowych jest bardziej obfite i zróżnicowane w przeliczeniu na osobę ...
-
Budżet domowy 2011
... w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach (I grupa kwintylowa) spożywano nieco więcej pieczywa, ziemniaków oraz margaryny i innych tłuszczów roślinnych. Spożycie żywności jest silnie powiązane z miejscem zamieszkania. Gospodarstwa domowe zamieszkujące tereny wiejskie w porównaniu z gospodarstwami domowymi w miastach charakteryzują się nieco ...
-
Budżet domowy 2012
... . Natomiast w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach (I grupa kwintylowa) spożywano więcej pieczywa, ziemniaków oraz margaryny i innych tłuszczów roślinnych. Spożycie żywności jest silnie powiązane z miejscem zamieszkania. Gospodarstwa domowe zamieszkujące tereny wiejskie w porównaniu z gospodarstwami domowymi w miastach charakteryzują się ...
-
Budżet domowy 2010
... ciastkarskich oraz warzyw. Natomiast w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach (I grupa kwintylowa) spożywano więcej pieczywa, mąki, ziemniaków i cukru. Spożycie żywności jest silnie powiązane z miejscem zamieszkania. Gospodarstwa domowe zamieszkujące tereny wiejskie w porównaniu z gospodarstwami domowymi w miastach charakteryzują się nieco ...
-
Budżet domowy 2009
... w woj. wielkopolskim (różnica 0,39 kg/osobę). Najwyższe spożycie owoców odnotowano w woj. mazowieckim, a najniższe w woj. śląskim (różnica 0,93 kg/osobę), natomiast warzyw – najwięcej w woj. świętokrzyskim, a najmniej w woj. śląskim (różnica 2,86 kg/osobę). Spożycie żywności jest silnie skorelowane z miejscem zamieszkania. Gospodarstwa domowe ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 41/2017
... trzecią. Jednak mimo mniejszych zakupów cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie wzrasta, szczególnie w formie wyrobów bardziej przetworzonych. - Największym spożyciem cukru, wśród ... relatywnie potanieje wobec innych substancji słodzących wykorzystywanych przy produkcji żywności, i bilansowe spożycie cukru białego w Polsce wzrośnie. P. ...
-
Ipsos Food Trends: zdrowe odżywianie coraz bardziej w modzie
... Żywności (World Food Day). Najświeższe badanie, podobnie zresztą jak jego poprzednie wydania, przynosi szereg informacji istotnych z punktu widzenia producentów żywności i napojów ... lata temu. Mniej przekąsek i mięsa Dobrą wiadomością jest, że zaczynamy ograniczać spożycie produktów, które z punkty widzenia zdrowego odżywiania są niewskazane. W ciągu ...
-
Przemysł spożywczy zagrożony WZW typu A
... szerzeniu się WZW A poprzez sieć dystrybucji żywności. Podaje się dwie dawki szczepionki (uzupełniającą po ... żywności, do swoich przełożonych. Ponadto firmy muszą przygotować plany działania na wypadek, gdyby okazało się, że osoba, która była w obszarze produkcji (pracownik lub gość) cierpi na chorobę, która może przenosić się przez spożycie żywności ...
-
Nasza droga żywność
... Żywnościowej prognozują, że już w czwartym kwartale tego roku nastąpi wyhamowanie wzrostu cen żywności. Będzie to efektem m.in. większych zbiorów zbóż, odtworzenia hodowali trzody chlewnej, ... 2-3 latach spadła tam konsumpcja pszenicy i ryżu. Rośnie za to spożycie wieprzowiny, masła, mleka i czekolady. Ale ile może zjeść statystyczny Chińczyk? Po ...
-
Firmy spożywcze czeka ciężki rok?
... , ryb i cukru. Producenci żywności uważają, że będzie raczej coraz lepiej, niż gorzej. Eksperci IERiGŻ przewidują, że przede wszystkim ... IERiGŻ przewidują, że przede wszystkim obniży się produkcja i podaż mleka. Zmniejszy się spożycie artykułów mleczarskich. Spada też spożycie cukru i ta tendencja się utrzyma, ale z innych przyczyn. W przypadku cukru ...
-
Napoje energetyzujące. Dlaczego nie są polecane dzieciom i młodzieży?
... są one polecane dzieciom i młodzieży? Wyjaśnia to dr Alicji Ponder z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Napoje energetyzujące są ... edukacja osób w różnych grupach wiekowych na temat spożycia tego typu napojów. Spożycie napojów energetyzujących w Polsce z roku na rok stale rosło. Od 2012 roku możemy ...
Tematy: napoje energetyzujące, napoje energetyczne, energetyki, dzieci, młodzież, zdrowie, cukier, kofeina, napoje -
Podatek VAT: usługa restauracyjna czy dostawa towarów spożywczych?
... do zagwarantowania komfortu i bezpieczeństwa natychmiastowego spożycia tej żywności na miejscu. (…) pojęcie „środków spożywczych” obejmuje dostarczanie żywności celem jej natychmiastowego spożycia poza udostępnionym przez podatnika miejscem zapewniającym usługi wspomagające umożliwiające spożycie tej żywności na miejscu” (opinia z 12 listopada 2020 ...
-
Obiad w restauracji z kawą z 23% a z sokiem z 8% stawką podatku VAT?
... oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów lub żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której ...
-
Budżet domowy 2004
... a u emerytów i rencistów - ok. 5-krotna). SPOŻYCIE ILOŚCIOWE ŻYWNOŚCI Z badań budżetów gospodarstw domowych wynika, że w 2004 r. nastąpił spadek, w porównaniu z rokiem poprzednim, spożycia większości podstawowych grup artykułów żywnościowych. Fakt ten pozostaje w ścisłej korelacji z wyraźnym wzrostem cen żywności obserwowanym od maja 2004 r. Nie we ...
-
Sytuacja gospodarcza w Europie Środkowej i Wschodniej 2010
... o charakterze podażowym. Szczególnie znaczący okazał się wzrost cen żywności, zwłaszcza żywności nieprzetworzonej, aczkolwiek rosnące ceny surowców energetycznych również działały w ... natomiast wkład eksportu netto będzie się obniżał. Już w 2011 r. spożycie indywidualne powinno wzrastać we wszystkich krajach regionu, najsilniej w Polsce, na ...
-
Prognozy dla polskiej gospodarki XI 2013
... również korzystnie wpłynąć na wzrost dynamiki inwestycji. POPYT KRAJOWY Spożycie ogółem Prognozujemy, ze spożycie ogółem stanie się w najblizszych okresach głównym motorem ... podaż większości produktów rolnych powinna doprowadzić do stabilizacji lub spadku cen żywności w przyszłym roku. W przypadku cen surowców energetycznych ceny zależą od ...
-
Gospodarstwa domowe w 2015 roku
... poziom wykształcenia (gimnazjalne, podstawowe lub bez wykształcenia). Spożycie ilościowe żywności W 2015 r. utrzymała się tendencja systematycznego spadku przeciętnego miesięcznego spożycia na osobę większości podstawowych artykułów żywnościowych. W 2015 r. najbardziej spadło spożycie margaryny i innych twardych tłuszczy roślinnych (o 11,9%), cukru ...
-
Gospodarstwa domowe w 2016 roku
... gospodarstw domowych z osobami niepełnosprawnymi były również niższe od przeciętnych miesięcznych wydatków w gospodarstwach ogółem – o 14,1% (w 2015 r. o 13,3%). Spożycie ilościowe żywności W 2016 r., tak jak i w latach poprzednich, utrzymała się tendencja spadkowa spożycia niektórych artykułów żywnościowych, zwłaszcza cukru (o 7,3%), margaryny ...
-
Czy VAT od usług cateringowych podlega odliczeniu?
... natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów albo też żywności i napojów stanowić ma przy tym jedynie element większej całości, w której przeważać powinny usługi. Czym są „usługi cateringowe”? Usługami cateringowymi są to natomiast usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów ...
-
Budżet domowy 2007
... u pracujących na własny rachunek – około 5,5-krotna). SPOŻYCIE ILOŚCIOWE ŻYWNOŚCI Rok 2007 był kolejnym, w którym poziom spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych uległ obniżeniu. Najbardziej spadło spożycie mąki (o 10%). Ponadto obniżyło się m. in. spożycie mleka (o 6,8%), cukru i tłuszczy zwierzęcych (o 6%), drobiu (o 5,3%), jaj ...
-
Zachowania konsumentów: tania czy zdrowa żywność?
... żywności i artykułów produkowanych lokalnie. Spośród wszystkich osób biorących udział w badaniu 72 proc. (tak samo w Polsce) jest gotowych zapłacić więcej za żywność pochodzącą ze zrównoważonych upraw i hodowli oraz produkty fair-trade. Wybory konsumenckie na nowo W ostatnim roku zwiększyło się spożycie ... organicznej żywności – mówi Kamil Kucharczyk, ...
-
Budżet domowy 2006
... około 5,4-krotna, a u emerytów i rencistów – około 4,4-krotna). Spożycie ilościowe żywności Rok 2006 był kolejnym, w którym poziom spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych uległ obniżeniu –głównie spożycie warzyw (o 11%), w tym ziemniaków (o 14,4%). Ponadto obniżyło się spożycie pieczywa i produktów zbożowych (poza makaronem), mleka ...
-
Inwestowanie w żywność? Ryzykowny rynek z potencjałem
... temat zmian preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności, powody do optymizmu mają zwłaszcza producenci żywności wysokogatunkowej i ekologicznej. Jak przewidują ekonomiści BGŻ ... banku spodziewają się w przypadku mąki i mleka. Rosło będzie natomiast spożycie mięsa, gatunkowych wędlin i czekolady. Konsumpcja mięsa i wędlin ma się zwiększyć do ...
-
Polacy i zdrowe odżywianie: dlaczego nie zawsze się udaje?
... % dorosłych Polaków to także ograniczanie spożywania cukru oraz żywności przetworzonej. Codzienna praktyka jest zgodna z postrzeganiem zdrowego odżywiania. Przede wszystkim właśnie jemy warzywa i owoce (38%), pijemy duże ilości płynów, a co trzeci dorosły Polak ogranicza spożycie cukru. W mniejszej skali stosujemy również szereg innych zachowań ...
-
Jak powinna być oznakowana żywność?
... ), podając w kolejności dzień, miesiąc i, jeżeli to możliwe, rok. Zabrania się spożywania żywności, której termin przydatności przekroczył już datę następującą po “należy spożyć do …”, nawet jeśli wygląda i pachnie właściwie. Spożycie takiej żywności może narazić konsumenta na problemy zdrowotne. Jeżeli żywność oznakowana „należy spożyć do ...
-
Środki spożywcze z CBD: czy obrót nimi jest w Polsce legalny?
... ; przeznaczenie żywności nie wprowadza konsumenta w błąd, w szczególności jeżeli dana żywność przeznaczona jest do zastąpienia innej żywności, a nastąpiła znacząca zmiana wartości odżywczej; w przypadku gdy żywność przeznaczona jest do zastąpienia innej żywności, nie różni się od tej żywności w taki sposób, by jej zwykłe spożycie było niekorzystne ...
-
Śniadanie do pokoju jako usługa cateringowa z odliczeniem VAT?
... oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów lub żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której ...
-
Dodatki do wędlin coraz popularniejsze
... Chr. Hansen Poland, firmy, która produkuje dodatki dla przemysłu spożywczego, farmacji, żywności funkcjonalnej oraz rolnictwa, najbardziej popularnym dodatkiem jest peklosól, która utrwala ... co sprawia, że Polacy będą szukać produktów tańszych, a ograniczać spożycie produktów z tzw. górnej półki. To z pewnością będzie miało wpływ na obniżenie ...
-
Polacy doceniają płatki śniadaniowe
... płatków rocznie (czyli około dwóch porcji). W ciągu dwóch dekad średnie spożycie śniadaniowych przetworów zbożowych wzrosło dziesięciokrotnie. Produkowane z różnych rodzajów ziarna, z dodatkiem ... na rynku artykułów ekologicznych. Klientów do wyboru droższej, ale zdrowszej żywności bio przekonuje fakt, że jej producenci mają obowiązek oznaczania ...
-
Koniunktura gospodarcza w Polsce I kw. 2011
... oszacował na poziomie 3,0 proc. Nieco szybciej, w tempie 3,1 proc., wzrastało spożycie indywidualne. Najszybciej rozwijającą się częścią gospodarki w pierwszym kwartale było budownictwo. ... żywności, a także podniesienia stawki VAT. Najszybciej rosnącymi kategoriami wydatków w pierwszym kwartale były koszty transportu (o 7,1 proc.) oraz żywności, ...