HoReCa - wiadomości i porady tematyczne
-
Gastronomia: rosnące kłopoty i 700 mln zł do oddania
13:45 27.10.2020
18 maja br. polska gastronomia nieco odetchnęła. Po dwóch miesiącach zamrożenia swoje drzwi dla klientów mogły otworzyć restauracje, bary, puby itp. Nadzieje na poprawę dawał również okres letni i dość spory ruch turystyczny/ Radość nie trwała jednak długo. Jesienią, wraz z narastającą liczbą zakażeń koronawirusem, rządzący zadecydowali o ponownym ...
Tematy: usługi gastronomiczne, gastronomia, zadłużenie firm, rejestr dłużników -
KRD: HoReCa walczy o przetrwanie z długami na 281 mln zł
12:20 07.10.2020
... zł. To oznacza, że w czasie pandemii zadłużenie wzrosło o 68 mln zł. HoReCa znajduje się zatem w dość trudnym położeniu, tym bardziej, że bieżąca sytuacja epidemiczna ... korzystanie z noclegów, ale i z posiłków. Niestety, nie uchroniło to gastronomii przed kryzysem. Segment HoReCa to w dużej mierze system naczyń połączonych – mówi Adam Łącki, prezes ...
Tematy: usługi gastronomiczne, restauracje, gastronomia, zadłużenie firm -
BIG InfoMonitor: restauracje z długami na 647 mln zł, a klienci nie pomagają
12:56 29.07.2020
18 maja br., po dwóch miesiącach zamrożenia, swoje drzwi dla klientów otworzyły restauracje, bary, puby itp. Gastronomia stanęła przed koniecznością dostosowania się do obostrzeń, ale również przed szansą na odrobienie strat. Jak się jej to udaje? Na odpowiedź na to pytanie jest jeszcze za wcześnie, tym bardziej, że wywołane pandemią straty są ...
Tematy: usługi gastronomiczne, restauracje, gastronomia, zadłużenie firm -
Odmrożenie gastronomii: szansa na mniejsze straty, ale nie koniec problemów
09:29 19.05.2020
Od poniedziałku Polacy znowu mogą wypić poranną kawę w swojej ulubionej kawiarni, mogą również wybrać się na rodzinny, niedzielny obiad. Po dwóch miesiącach zamrożenia gastronomia może w końcu zacząć zarabiać, choć poziom jej zysków, ze względu chociażby na wzmożony reżim sanitarny, jeszcze długo nie wróci do poziomu sprzed pandemii. ...
Tematy: usługi gastronomiczne, gastronomia, zadłużenie firm, rejestr dłużników -
Gastronomia odmrożona. Na "dzień dobry" ma 647 mln zł długów
12:52 18.05.2020
... 70 tys. stałych i sezonowych placówek, z czego: 38,2 proc. to punkty gastronomiczne, 28,2 proc. – restauracje, 27,6 proc. bary. Raport PMR Rynek HoReCa w Polsce 2020 szacuje wartość polskiego rynku gastronomicznego w 2019 r. na 32,6 mld zł i przed pandemią przewidywał, że w 2020 osiągnie on 34 ...
Tematy: usługi gastronomiczne, gastronomia, zadłużenie firm, rejestr dłużników -
KRD: długi w HoReCa to 242 mln zł. I to bez "pomocy" koronawirusa
12:52 17.04.2020
... przetrwać pandemię Obecnie najwięcej zaległości, bo 103,5 mln zł, branża HoReCa ma wobec instytucji finansowych – banków, firm leasingowych i ubezpieczycieli. Niewiele mniej jest ... przedsiębiorstwu z branży spożywczej oraz firmie świadczącej usługi finansowe. Branża HoReCa sama też jest wierzycielem. Według danych KRD dłużnicy zalegają jej z zapłatą ...
Tematy: branża gastronomiczna, HoReCa, zadłużenie firm, długi -
HoReCa liczy straty i apeluje o pomoc. Zobacz postulaty
13:28 24.03.2020
... pomocy to może udałoby się zachować płynność finansową - mówią przedstawiciele branży HoReCa. Pojawiły się głosy, że w walce z następstwami koronawirusa pomocne byłyby kredyty ... czwarte przedsiębiorców życzyłoby sobie, żeby pomoc dla firm z branży HoReCa była bezwarunkowa. 31% ankietowanych uważa utrzymanie poziomu zatrudnienia w firmie przez ...
Tematy: branża gastronomiczna, HoReCa, branża eventowa, wsparcie dla firm -
Zakaz handlu w niedziele. Protestują punkty gastronomiczne
11:26 19.06.2017
Zdaniem Polskiej Rady Centrów Handlowych, zakaz handlu w niedziele uderzy m.in. w outlety, sklepy odzieżowe oraz handel przygraniczny. Teraz w dyskusji na temat plusów i minusów wynikających z ograniczenia handlu pojawia się nowy głos: Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu wskazuje, że gwarancją stabilności branży gastronomicznej jest prowadzenie ...
Tematy: punkty gastronomiczne, HoReCa, zakaz handlu w niedziele, zakaz handlu -
Gastronomia w Polsce: coraz więcej placówek i klientów
11:14 17.01.2017
Gastronomia w Polsce ma się całkiem nieźle. Z badania zrealizowanego przez Gfk Polonia wynika, że w minionym roku wartość rynku wzrosła o przeszło 9 pp., osiągając niemal 32,7 mld zł. Badanie dowodzi, że liczba aktywnych, całorocznych placówek gastronomicznych wzrosła o 4 pp. Z wyjątkiem lokali zaliczanych do klubów nocnych wzrost widać w każdym z ...
Tematy: gastronomia, usługi gastronomiczne, HoReCa, restauracje -
500 zł na dziecko pomoże gastronomii?
11:46 14.04.2016
... również są optymistyczne - prognozy na najbliższe trzy lata mówią, że rynek HoReCa będzie rósł w siłę, a szczyt dynamiki jest przewidywany na najbliższe trzy lata. ... gospodarstw, to można przyjąć, że nawet około 3% z tych pieniędzy zostanie wydanych w sektorze HoReCa, czyli przynajmniej 500 mln zł. Z całą pewnością duży odsetek tych pieniędzy ...
Tematy: 500 zł na dziecko, rynek HoReCa, HoReCa, gastronomia
Podobne tematy:
- rynek pracy
- zachowania konsumentów
- wynagrodzenia
- tendencje na rynku pracy
- długi
- wysokość wynagrodzenia
- cyberataki
- oferty pracy
- rejestr dłużników
- złośliwe oprogramowanie
- urządzenia mobilne
- zadłużenie firm
- zatrudnienie
- zakupy przez internet
- zaległe płatności
- kradzież danych
- cyberprzestępczość
- pandemia
- zmiana pracy
- hotele