eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematybranża gastronomiczna

branża gastronomiczna - wiadomości i porady tematyczne

  • HoReCa już po kryzysie, dużo ofert pracy w gastronomii i hotelarstwie

    HoReCa już po kryzysie, dużo ofert pracy w gastronomii i hotelarstwie

    13:39 25.05.2022

    ... usługi noclegowe i gastronomiczne oferowały ponad 14 tys. miejsc pracy. Z tego tekstu dowiesz się m.in.: Ile miejsc pracy oferuje przed sezonem branża HoReCa? Czy w hotelarstwie i gastronomii są etaty dla kadry zarządzającej? Jak sytuacja rynkowa wpłynęła na podejście do zawieranych z pracownikiem umów? W 2021 ...

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Sprzedaż przez Internet skutecznym lekiem na kryzys?

    Sprzedaż przez Internet skutecznym lekiem na kryzys?

    00:15 16.04.2022

    ... na temat tego, jak pandemia wymusiła transformację cyfrową. Jedną z branż, które w ciągu ostatnich dwóch lat bardzo rozwinęły działalność w Internecie, jest branża spożywcza. Według analizy KRS od Dun & Bradstreet to właśnie sklepy spożywcze najczęściej dodawały do swojej podstawowej działalności kod PKD oznaczający ...

    Tematy: sprzedaż przez Internet, e-commerce, branża gastronomiczna, sprzedaż detaliczna
  • Pieczony kurczak to usługa gastronomiczna?

    Pieczony kurczak to usługa gastronomiczna?

    13:25 06.08.2021

    ... detalicznej i automatów sprzedażowych. Z kolei punktem gastronomicznym jest placówka gastronomiczna prowadząca ograniczoną działalność gastronomiczną, taką jak: smażalnia, pijalnia, lodziarnia, bufet w kinie, na stadionie, itp. Jednocześnie stała placówka gastronomiczna to placówka czynna w ciągu całego roku kalendarzowego, ewentualnie pracująca ...

    Tematy: księgi podatkowe, ustawa o VAT, obowiązek podatkowy VAT, podatek VAT
  • HoReCa: czy 4. fala pandemii przerwie odbicie w gastronomii?

    HoReCa: czy 4. fala pandemii przerwie odbicie w gastronomii?

    10:04 04.08.2021

    Wprawdzie branża HoReCa to jeden z sektorów, który w największym stopniu odczuł negatywne skutki pandemii, to jednak okazuje się, że dość szybko też staje ...

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Restauracje przed nowymi wyzwaniami. Czego chcą konsumenci?

    Restauracje przed nowymi wyzwaniami. Czego chcą konsumenci?

    12:33 09.07.2021

    Gastronomia to jeden z sektorów, który dość dotkliwie odczuł negatywne skutki pandemii. I wprawdzie spora część komplikujących jej życie obostrzeń już została zniesiona, to jednak teraz nadszedł dla niej czas wyzwań. To jeden z wniosków, do których prowadzi zrealizowana przez Deloitte ankieta "Global State of Consumer Tracker". Mowa jest m.in. o ...

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Restauratorzy wrócili do pracy

    Restauratorzy wrócili do pracy

    09:50 17.05.2021

    ... i nos. Obsługa kelnerska przez cały czas ma pracować w maseczkach. Nowe regulacje, tym razem pozwalające na działanie ogródków restauracyjnych, spowodowały, że branża liczy na odrobienie strat i walczy o swoje. Na razie lokale muszą co prawda dostosować się do wymogów prawnych i zainwestować w odpowiednie wyposażenie ...

    Tematy: gastronomia, branża gastronomiczna, lokale gastronomiczne, restauracje
  • HoReCa, czyli zwolnienia i przebranżowienie

    HoReCa, czyli zwolnienia i przebranżowienie

    10:01 13.04.2021

    Branża HoReCa to jeden z sektorów, który najboleśniej odczuwa negatywne skutki pandemii. Potwierdzeniem tego są chociażby statystyki dotyczące etatów - okazuje się, że w ...

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Bon gastronomiczny, obniżka VAT. Jakie pomysły na pomoc restauratorom?

    Bon gastronomiczny, obniżka VAT. Jakie pomysły na pomoc restauratorom?

    10:15 09.04.2021

    ... rozwiązuje problemu. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej (IGGP) szacuje, że w ubiegłym roku branża gastronomiczna mogła stracić nawet 30 mld zł. 15 tys. restauratorów jest na ... również zapowiedzi otwarcia ogródków – mówi Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor. – Branża, która nigdy nie była prymusem, jeśli chodzi o jakość rozliczeń z dostawcami ...

    Tematy: gastronomia, branża gastronomiczna, lokale gastronomiczne, restauracje
  • Sprzedaż pieczonych kurczaków wymaga kasy fiskalnej on-line

    Sprzedaż pieczonych kurczaków wymaga kasy fiskalnej on-line

    13:34 29.03.2021

    ... detalicznej i automatów sprzedażowych. Z kolei punktem gastronomicznym jest placówka gastronomiczna prowadząca ograniczoną działalność gastronomiczną, taką jak: smażalnia, pijalnia, lodziarnia, bufet w kinie, na stadionie, itp. Jednocześnie stała placówka gastronomiczna to placówka czynna w ciągu całego roku kalendarzowego, ewentualnie pracująca ...

    Tematy: księgi podatkowe, ustawa o VAT, obowiązek podatkowy VAT, podatek VAT
  • HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?

    HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?

    00:10 14.03.2021

    ... z ZUS, dotacje do pensji w ramach tarcz antykryzysowych, obniżki czynszów i opłat) współpraca z instytucjami finansowymi (odroczenie spłat kredytów, niskooprocentowane kredyty pomostowe) Branża eventowa praktycznie polega wyłącznie na dotacjach i ulgach państwowych. Wśród przedstawicieli lokali opinie nt. pomocy ze strony państwa są podzielone ...

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa


Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: