branża gastronomiczna - wiadomości i porady tematyczne
-
HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?
00:10 14.03.2021
... z ZUS, dotacje do pensji w ramach tarcz antykryzysowych, obniżki czynszów i opłat) współpraca z instytucjami finansowymi (odroczenie spłat kredytów, niskooprocentowane kredyty pomostowe) Branża eventowa praktycznie polega wyłącznie na dotacjach i ulgach państwowych. Wśród przedstawicieli lokali opinie nt. pomocy ze strony państwa są podzielone ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
Jedzenie na wynos ratuje gastronomię?
11:24 27.01.2021
Niespodziewany wybuch pandemii postawił wiele biznesów pod przysłowiową ścianą. W szczególnie trudnym położeniu znalazła się m.in. gastronomia, którą obejmowały kolejne lockdowny. Obecnie, co najmniej do końca stycznia br., bary, restauracje, kawiarnie itp. muszą pozostać zamknięte. Jedyne, co mogą robić, to świadczyć usługi na wynos. Niewątpliwie ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
Zadłużenie HoReCa w 2020 wzrosło o 1/3
12:32 22.01.2021
... wielu sektorów gospodarki. Szczególnie ucierpiała branża HoReCa, której zadłużenie wzrosło w 2020 roku do niemal 280 mln zł - tak wynika z ... należności w sektorze mierzy się rynek województwa mazowieckiego. Blisko co piąta zadłużona firma hotelarska lub gastronomiczna działa w tym regionie. Dalej plasuje się Śląsk i Dolny Śląsk. Najmniejsze długi, ...
Tematy: HoReCa, branża HoReCa, branża gastronomiczna, gastronomia -
Akcja #OtwieraMY. O czym powinni pamiętać przedsiębiorcy i co im grozi?
11:39 18.01.2021
Adw. Rafał Olejnik, ekspert z Kancelarii Dowlegal Adwokaci zwraca uwagę na szereg niejasności, które towarzyszą istniejącym regulacjom prawnym, wynikającym głównie z obecnych rozporządzeń. Punktem wyjścia do rozważań na temat bezprawności działania rządzących jest art. 22 Konstytucji. Nie możemy zapominać, że jest to naczelny akt prawny, z którego ...
Tematy: lockdown, koronawirus, COVID-19, biznes -
Kasy fiskalne on-line w działalności gastronomicznej
13:22 05.08.2020
... detalicznej i automatów sprzedażowych. Z kolei punktem gastronomicznym jest placówka gastronomiczna prowadząca ograniczoną działalność gastronomiczną, taką jak: smażalnia, pijalnia, lodziarnia, bufet w kinie, na stadionie, itp. Jednocześnie stała placówka gastronomiczna to placówka czynna w ciągu całego roku kalendarzowego, ewentualnie pracująca ...
Tematy: księgi podatkowe, ustawa o VAT, obowiązek podatkowy VAT, rok 2020 -
KRD: długi w HoReCa to 242 mln zł. I to bez "pomocy" koronawirusa
12:52 17.04.2020
... było ich 6813 wobec 10 742 teraz. Giełda pomysłów, czyli jak przetrwać pandemię Obecnie najwięcej zaległości, bo 103,5 mln zł, branża HoReCa ma wobec instytucji finansowych – banków, firm leasingowych i ubezpieczycieli. Niewiele mniej jest winna firmom zarządzającym wierzytelnościami: funduszom sekurytyzacyjnym i firmom windykacyjnym ...
Tematy: branża gastronomiczna, HoReCa, zadłużenie firm, długi -
HoReCa liczy straty i apeluje o pomoc. Zobacz postulaty
13:28 24.03.2020
... bez pomocy: ani firm, ani pracowników - komentuje Tomasz Szczęśniak, współzałożyciel i prezes Briefly, serwisu ułatwiającego organizację imprez okolicznościowych i firmowych. Branża HoReCa jedną z najbardziej dotkniętych przez restrykcje Przypomnijmy decyzje, które obowiązują bezterminowo na mocy tzw. specustawy tj. ustawy dotyczącej szczególnych ...
Tematy: branża gastronomiczna, HoReCa, branża eventowa, wsparcie dla firm
Podobne tematy:
- rynek pracy
- zachowania konsumentów
- tendencje na rynku pracy
- działalność gospodarcza
- długi
- podatek VAT
- dłużnicy
- rozliczenie VAT
- e-commerce
- rejestr dłużników
- obowiązek podatkowy VAT
- koronawirus
- zadłużenie firm
- zatrudnienie
- rok 2020
- zakupy przez internet
- rok 2021
- kasy fiskalne
- COVID-19
- kontrola podatkowa