rynek żywności - wiadomości i porady tematyczne
-
Dania gotowe: sprzedaż wyhamowała
11:32 03.09.2010
... rynek mrożonek, które notują wzrosty w ujęciu wartościowym na poziomie odpowiednio 26,5 procent i 25,5 procent. Mając to na uwadze, przetwórcy rozpoczynają gorącą walkę o nabywców żywności ... - największa polska firma, zajmująca się logistyką mrożonek oraz dystrybucją żywności mrożonej i lodów. Eksperci nie wykluczają też pojawienia się na warszawskim ...
Tematy: dania gotowe, dania w słoikach, wyroby gotowe, rynek dań gotowych -
Podwyżki: najpierw wzrośnie cena chleba
12:58 13.08.2010
... grają zwyżką cen wykorzystując susze i pożary w krajach, które są głównymi producentami żywności. Uspokaja także GUS, który oszacował, że tegoroczne zbiory zbóż wyniosą 25,1-26,1 ... wyliczenia publikuje Krajowa Federacja Producentów Zbóż oraz Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Rynek zdaje się jednak być głuchy na te dane, bo cena ...
Tematy: ceny żywności, rynek żywności, żywność, cena zboża -
Jakość owoców i warzyw I kw. 2010
00:23 13.08.2010
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wybranych gatunków świeżych owoców i warzyw, głównie: jabłek, owoców cytrusowych, owoców kiwi, ...
Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce -
Pszczelarze zbiorą więcej miodu
12:35 10.08.2010
Polski Związek Pszczelarstwa szacuje, że w tym roku pszczelarze uzyskają ok. 18 tys. ton miodu, czyli o ok. 2 tys. ton więcej niż w 2009 r. - Ten rok nie będzie taki zły, jak się wydawało na wiosnę. Wtedy z powodu zimnej i deszczowej pogody pszczoły nie latały, teraz nadrabiają i pszczelarze nie mogą narzekać, że miodu nie ma - powiedział PAP ...
Tematy: miód, pszczelarstwo, rynek żywności, ceny żywności -
Niższe ceny warzyw i owoców dopiero na jesieni?
10:45 05.08.2010
... więc owocami z Hiszpanii. Są droższe, ale smaczniejsze – opinie sprzedawców cytuje „Dziennik Wschodni”. Więcej z importu Z punktu widzenia konsumentów i sprzedawców detalicznych rynek ratują owoce i warzywa z zagranicy. Import się opłaca, choć według Instytutu Ekonomii Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wahający się kurs złotówki oraz susza, ...
Tematy: rynek owocowo-warzywny, rynek żywności, owoce, rynek owoców -
Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH
10:22 16.07.2010
... w przepisach lub deklarowanej przez producenta. Prawa konsumentów Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina konsumentom o określonych terminach reklamacji nieświeżej czy przeterminowanej żywności: paczkowanej – w terminie 3 dni od chwili otwarcia, sprzedawanej luzem – 3 dni od momentu zakupu. Warto dodać, że towary kupione w promocji ...
Tematy: IH, UOKiK, jakość handlowa, rynek żywności -
Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
00:15 17.05.2010
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok, w IV kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Białymstoku, Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Lublinie, Olsztynie, Poznaniu, Rzeszowie, Szczecinie, Warszawie, Wrocławiu oraz Zielonej Górze przeprowadziły kontrolę, której celem było sprawdzenie jakości handlowej ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych -
Jakość owoców i warzyw w IV kw. 2009
09:39 14.05.2010
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok, w IV kwartale 2009 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę, której celem było sprawdzenie jakości handlowej wybranych gatunków świeżych owoców i warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem: jabłek (objętych szczegółowymi normami handlowymi), marchwi, cykorii, ...
Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce -
Przetwory mleczne: kontrola IV kw. 2009
00:30 13.05.2010
... ). IJHARS podaje, iż nieprawidłowe znakowanie polegało na: podaniu niepełnej informacji dotyczącej wartości odżywczej produktu, niezgodnie z rozporządzeniem w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą; braku lub podaniu nieprawidłowych danych identyfikujących producenta (np. braku adresu, podaniu nazwy producenta niezgodnej z wpisem w KRS-ie ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych -
Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
10:42 12.05.2010
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok w IV kwartale, wojewódzkie inspektoraty JHARS (z wyjątkiem tych w Opolu i Wrocławiu) przeprowadziły kontrolę, której celem było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych, takich jak: marynaty rybne, ryby mrożone, konserwy rybne, ryby solone i wędzone oraz surowce ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych