rynek żywności - wiadomości i porady tematyczne
-
Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009
11:15 08.04.2010
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok, w IV kwartale 2009 roku wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę, której celem było sprawdzenie jakości handlowej przetworów zbożowych: mąki pszennej i żytniej, kaszy manny, kaszy jęczmiennej oraz kaszy gryczanej, w zakresie zgodności z deklaracją ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych -
Sprzedaż detaliczna w Polsce wzrośnie nieznacznie
09:40 02.04.2010
... banku Millennium uważa, że szansę na największe zwyżki ma sprzedaż żywności i paliw. W ubiegłym roku kryzys najmniej odczuwalny był m.in. w branży handlu ... obawiano się na początku - komentuje Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności. - Jednocześnie jednak obserwujemy trend przechodzenia konsumentów do tańszych produktów, na ...
Tematy: sprzedaż detaliczna w Polsce, sprzedaż detaliczna, branża FMCG, rynek FMCG -
Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009
09:45 01.03.2010
Zgodnie z "Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok", w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej głównie pierogów i gotowych drugich dań w zakresie zgodności z obowiązującymi ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych -
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2009
11:41 25.02.2010
Zgodnie z "Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok", w III kwartale 2009 roku, wszystkie wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziły kontrolę świeżych owoców i warzyw. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w obrocie detalicznym (w tym przede wszystkim w odniesieniu do owoców i warzyw ...
Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce -
Firmy spożywcze czeka ciężki rok?
12:54 15.02.2010
Rynkowi eksperci przewidują w 2010 r. spadek spożycia nabiału, ryb i cukru. Producenci żywności uważają, że będzie raczej coraz lepiej, niż gorzej. Eksperci IERiGŻ przewidują, że przede wszystkim obniży się produkcja i podaż mleka. Instytut ...
Tematy: firmy spożywcze, rynek spożywczy, popyt na żywność, rynek żywności -
IJHARS: kontrola produktów regionalnych
12:46 01.02.2010
Wojewódzkie Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziły kontrole u producentów 9 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanych jako ChNP, ChOG lub GTS. Wg stanu na dzień 31 grudnia 2009 roku, Komisja Europejska zarejestrowała łącznie 15 nazw polskich produktów rolnych i środków spożywczych jako chronione ...
Tematy: świadectwa jakości, świadectwo jakości, jakość produktów spożywczych, ChNP -
Marki własne produktów sprzedają się lepiej
12:46 28.01.2010
... żywności pod markami własnymi był trzy razy większy niż średnia dla całego rynku. W 2009 r. wartość sprzedaży produktów chemicznych pod markami własnymi wzrosła o 28 proc. w stosunku do 2008 r. Cały rynek ... roku marki własne były siłą napędową także rynku mrożonej żywności. Z danych firmy MEMRB wynika, w 2009 r. ich udział w segmencie mrożonek ...
Tematy: marki własne, rynek żywności, produkty spożywcze, sprzedaż żywności -
Jakość handlowa mrożonek: kontrola IJHARS
00:14 03.01.2010
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok, w III kwartale 2009 roku wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (z wyjątkiem WIJHARS w: Katowicach i Kielcach) przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, ze szczególnym uwzględnieniem mrożonek owocowych i warzywnych. Celem kontroli ...
Tematy: mrożonki, produkty mrożone, rynek owocowo-warzywny, rynek żywności -
Jakość handlowa ryb: kontrola IJHARS
01:22 30.12.2009
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli jakości handlowej ryb. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych, takich jak: ryby wędzone i solone w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów. Kontrolę przeprowadzono w 29 podmiotach (tj. 21,6% ...
Tematy: rynek żywności, rynek spożywczy, jakość żywności, jakość produktów spożywczych -
Jakość pieczywa: złe wyniki kontroli
11:20 05.10.2009
Inspektoraty jakości handlowej artykułów spożywczych skontrolowały 73 piekarnie, czyli 8,7 proc. tego typu podmiotów znajdujących się w ewidencji inspekcji handlowej. Jakość bułki tartej sprawdzono w 27 podmiotach, czyli w prawie co trzeciej piekarni wytwarzającej ten produkt. Celem kontroli było sprawdzenie oznakowania pieczywa oraz jakości ...
Tematy: jakość żywności, jakość produktów spożywczych, produkty spożywcze, pieczywo