przetwórstwo mięsne - wiadomości i porady tematyczne
-
Kolejne ognisko ASF u świń
13:14 09.08.2014
Pojawiło się kolejne ognisko afrykańskiego pomoru świń - poinformował Główny Lekarz Weterynarii. Tym razem zachorowanie znów wystąpiło u zwierzęcia hodowlanego, w gospodarstwie oddalonym o 13 kilometrów od miejsca wystąpienia poprzedniego przypadku tej choroby u zwierząt hodowlanych. Epidemia afrykańskiego pomoru świń (ASF) rozwija się powoli, ale ...
Tematy: rolnictwo, wieprzowina, ASF, eksport -
ASF postępuje. Zarażone świnie pod Białymstokiem
18:17 23.07.2014
Epidemia afrykańskiego pomoru świń się rozszerza. Przekroczyła dość ważną psychologiczną barierę, bowiem padły na nią już nie tylko żyjące na wolności dziki, ale zwierzęta hodowlane. Pierwszy przypadek w hodowlanym stadzie świń wystąpił w małym gospodarstwie rolnym pod Białymstokiem. Świnię chorą na afrykański pomór świń (ASF) wykryto w małym ...
Tematy: rolnictwo, wieprzowina, ASF, eksport -
ASF znów powraca. To już epidemia?
17:22 18.07.2014
Wykryto kolejne przypadki afrykańskiego pomoru świń. Tym razem padło całe stado dzików, liczące sześć sztuk. Martwe dziki wykryto w powiecie białostockim, nieopodal miejsca, w którym znaleziono jedno z wcześniej padłych na tę chorobę zwierząt. To już trzeci w lipcu przypadek tej choroby, poprzednie zwierzęta znaleziono niespełna tydzień oraz ...
Tematy: rolnictwo, wieprzowina, ASF, eksport -
Kolejne przypadki afrykańskiego pomoru świń
13:32 08.07.2014
W Polsce pojawiły się kolejne przypadki afrykańskiego pomoru świń, śmiertelnej choroby zwierząt - informuje Główny Lekarz Weterynarii. Tak samo jak we wcześniejszych przypadkach, chorobę wykryto u padłych dzików, w województwie podlaskim. Ujawnione padłe dziki to piąty i szósty przypadek wystąpienia afrykańskiego pomoru świń u dzików na terytorium ...
Tematy: rolnictwo, wieprzowina, ASF, eksport -
Afrykański pomór świń w Polsce. Duży problem hodowców i eksporterów wieprzowiny
22:31 17.02.2014
Afrykański pomór świń dotarł już do Polski. Dzika padłego na tę wirusową chorobą znaleziono w gminie Szudziałowo na Białostocczyźnie - poinformował Główny Lekarz Weterynarii. Po koniec stycznia przypadek tej choroby, wykryty na Litwie, był przyczyną wstrzymania przez Rosję importu wieprzowiny z całej Unii Europejskiej. Pojawienie się pomoru w ...
Tematy: handel, prawo, rolnictwo, wieprzowina -
Rosja wstrzymała import unijnej wieprzowiny
21:40 30.01.2014
Rosja zażądała od krajów Unii Europejskiej, by - zgodnie z umową pomiędzy UE a Unią Celną (Rosja, Kazachstan, Białoruś) - nie wystawiały certyfikatów umożliwiających wywóz wieprzowiny do Rosji - podaje Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego. W praktyce oznacza to wstrzymanie eksportu mięsa wieprzowego do Rosji. Transporty ...
Tematy: handel, prawo, rolnictwo, wieprzowina -
Jakość mięsa drobiowego w IV kw. 2011
12:40 08.05.2012
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym kontrolę wody wchłoniętej oraz przetworów drobiowych. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej mięsa drobiowego i ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna -
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
10:26 06.04.2012
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. I. CEL KONTROLI Sprawdzono jakość handlową kiełbas, pasztetów, konserw mięsnych sterylizowanych, wędlin surowych i dojrzewających, ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna -
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011
10:19 04.11.2011
... jest produkcja, określone w normach zakładowych. Punktem odniesienia do tych wartości były wielkości parametrów określone w Polskiej Normie PN-A-82007:1996 Przetwory mięsne. Wędliny. Wyniki przeprowadzonej kontroli dowodzą, iż rozpiętość deklarowanych parametrów przy produkcji asortymentu oferowanego do sprzedaży, pod tą samą nazwą handlową ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna -
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2010
11:29 08.04.2011
... jest produkcja, określone w normach zakładowych. Punktem odniesienia do tych wartości były wielkości parametrów określone w Polskiej Normie PN-A-82007:1996 Przetwory mięsne. Wędliny. Wyniki przeprowadzonej kontroli dowodzą, iż rozpiętość deklarowanych parametrów przy produkcji asortymentu oferowanego do sprzedaży, pod tą samą nazwą handlową ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna