przetwórstwo mięsne - wiadomości i porady tematyczne
-
Jakość mięsa drobiowego w I kw. 2010
11:24 27.07.2010
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 r., w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym kontroli wody wchłoniętej oraz kontroli znakowania przetworów drobiowych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej mięsa drobiowego ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna -
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009
10:53 30.06.2010
... , w oparciu o które prowadzona jest produkcja, określonych w normach zakładowych. Jako punkt odniesienia zastosowano wartości określone w Polskiej Normie PN-A-82007:1996 Przetwory mięsne. Wędliny. Wyniki przeprowadzonej kontroli dowodzą, iż rozpiętość deklarowanych parametrów przy produkcji asortymentu oferowanego do sprzedaży, pod tą samą nazwą ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna -
Stare szwedzkie mięso wycofane z Polski
11:30 30.09.2009
O wycofaniu mięsa poinformował zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski. Powodem takiej decyzji były problemy z dokumentacją produktu. "Produkt nie powinien znaleźć się na rynku, gdyż są problemy z udokumentowaniem drogi, jaką przebyło mięso ze Szwecji do Polski" - powiedział Jażdżewski na antenie TVN24. Mięso zostało sprowadzone ...
Tematy: konserwy, karma dla zwierząt, mięso, przetwórstwo mięsne -
Szwedzki Urząd Rolnictwa skontroluje sprzedaż konserw
12:14 28.09.2009
Szwedzki Urząd Rolnictwa przyznaje, że dopuścił się niedopatrzenia, nie śledząc losów konserw sprzedanych w latach 1999-2000. Karin Ahl, szefowa wydziału zdrowia w szwedzkim Urzędzie Rolnictwa, przyznała że Urząd zaniedbał obowiązek sprawdzenia dokąd trafiały sprzedane przez niego konserwy. Ahl tłumaczy, że szwedzki pośrednik nie przesłał Urzędowi ...
Tematy: rynek żywności, karma dla zwierząt, konserwy, przetwórstwo mięsne -
Branża mięsna inwestuje w nowe technologie
02:05 12.09.2009
Inwestycyjny boom w sektorze mięsnym związany był z wejściem Polski do UE. Firmy, by utrzymać się na konkurencyjnym rynku i spełnić wyśrubowane normy unijne, musiały zainwestować w nowoczesne linie technologiczne. Właśnie w tym okresie wzrosło zapotrzebowanie na nowe technologie, a co za tym idzie, wiele firm produkujących maszyny dla branży ...
Tematy: przetwórstwo mięsne, produkty mięsne, przemysł mięsny, branża mięsna -
Branża mięsna i rozwiązania IT
00:40 10.09.2009
... produkcji mięsnej, używane są dwie równoległe jednostki miary - sztuki i jednostka ciężaru. W związku z tym systemy informatyczne stosowane przez przedsiębiorstwa mięsne, w tym systemy wspomagające zarządzanie klasy ERP, muszą być zintegrowane z urządzeniami automatyki przemysłowej odpowiadającymi np. za automatyczne ważenie i wczytywanie wyników ...
Tematy: branża mięsna, produkty mięsne, przemysł mięsny, przetwórstwo mięsne -
Silna pozycja branży mięsnej
14:03 19.08.2009
... przedsiębiorstw jest przywiązanie ich klientów. Tego rodzaju firmy rosnąc, umacniają swoją obecność w lokalnych, a później regionalnych społecznościach. Dobrym przykładem są Zakłady Mięsne Nowak. Najpierw produkowaliśmy 1,5 tony wędlin i znajdowaliśmy na nie klientów. Z czasem produkcja rosła. Dzisiaj wytwarzamy 60 ton wyrobów - 30 ton wędlin ...
Tematy: branża mięsna, produkty mięsne, przemysł mięsny, przetwórstwo mięsne -
Branża mięsna w trudnej sytuacji
13:34 27.07.2009
... . Kryzys ma zawsze dwa oblicza i choć wywołuje panikę, jest też impulsem do działania. Wydaje się prawdopodobne, że mądrze zarządzane zakłady mięsne wyj dą z niego jeszcze bardziej umocnione. Poza tym, w porównaniu z innymi gałęziami gospodarki dotkniętymi spowolnieniem gospodarczym, przemysł spożywczy nie wypada najgorzej ...
Tematy: przemysł mięsny, branża mięsna, przetwórstwo mięsne, produkty mięsne -
Branża mięsna: trudna sytuacja małych firm
14:12 17.03.2009
... małych i średnich zakładów niż w obfitującym w bankructwa roku poprzednim. Duże koncerny mięsne powoli szykują się do przejęć. Sytuacja makroekonomiczna nie jest korzystna dla branży ... w bankach. Firmy te nie znalazły nabywców, bo duże koncerny mięsne chciały raczej zwiększyć potencjał produkcyjny i efektywność. Najwięksi gracze postawili na ...
Tematy: przetwórstwo mięsne, przemysł mięsny, branża mięsna -
Branża mięsna w 2008r.
11:37 30.12.2008
... przewyższył eksport. Pomimo to problemy na rynku i utrudnienia w eksporcie sprawiły, że w bieżącym roku "polała się krew". Zbankrutowały liczące się zakłady mięsne w Brodnicy i Bydgoszczy, nie wspominając o wielu mniejszych firmach. Dekoniunktura sprawiła więc, że rynek zaczął się klarować i można się spodziewać, że wypadną ...
Tematy: mięso, produkty mięsne, przetwórstwo mięsne, branża mięsna