jakość produktów żywnościowych - wiadomości i porady tematyczne
-
Jakość masła: drogie, ale czy dobre?
13:12 13.12.2017
... Warto podkreślić, że postępowania prowadzone są w sprawie, a nie przeciwko przeciwko przedsiębiorcom. Jakość masła We wrześniu i październiku 2017 r. UOKiK przeprowadził również kontrolę, której ... być podana cena za kilogram. Pamiętaj o dacie ważności. Nie kupuj produktów, które lada dzień będą przeterminowane, jeśli nie zamierzasz szybko ich zużyć. ...
Tematy: jakość żywności, jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości -
Kontrole Sanepidu wzmożone w czasie EURO 2012
00:20 12.06.2012
... innymi, następujące działania: inspekcję instalacji przedsiębiorstw żywnościowych, łącznie z ich otoczeniem, pomieszczeniami, biurami, wyposażeniem, instalacjami oraz maszynami, transportem, inspekcję surowców, składników, pomocy technologicznej oraz innych produktów wykorzystanych do przygotowania i produkcji żywności; inspekcję półproduktów ...
Tematy: sanepid, kontrola sanepidu, ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia, EURO 2012 -
Jakość mięsa drobiowego w IV kw. 2011
12:40 08.05.2012
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym kontrolę wody wchłoniętej oraz przetworów drobiowych. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej mięsa drobiowego i ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna -
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
10:26 06.04.2012
... przetworów z mięsa czerwonego. I. CEL KONTROLI Sprawdzono jakość handlową kiełbas, pasztetów, konserw mięsnych sterylizowanych, wędlin surowych i dojrzewających, produktów blokowych i wędzonek, uwzględniając wyroby należące do grupy Premium, tj. posiadające znak PDŻ, wyróżnienia, np.: Najwyższa jakość 2010, Produkt najwyższej jakości Jesień 2009 ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna -
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
10:40 25.01.2012
... o kraju pochodzenia oraz brak informacji o klasie jakości produktu - w przypadku produktów objętych normami szczegółowymi. Partie kwestionowano także ze względu na całkowity ... . Porównując wyniki kontroli prowadzonych w I i III kwartale 2011 roku można stwierdzić, iż jakość handlowa świeżych owoców i warzyw kontrolowanych w drugiej połowie roku była ...
Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce -
Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.
12:31 12.01.2012
... tej grupy wyrobów piekarskich stale się rozwija, o czym świadczy szeroki asortyment pieczywa półcukierniczego. Zweryfikowanie jakości handlowej, dostępnych na naszym rynku produktów, które można zaliczyć do kategorii pieczywa półcukierniczego jest utrudnione z powodu krótkiego terminu przydatności do spożycia (do 24 godzin od dnia ...
Tematy: rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych -
Jakość żywności: przyprawy
00:15 20.12.2011
... poprawę w zakresie parametrów fizykochemicznych produkowanych przypraw w porównaniu z jakością produktów kontrolowanych w latach poprzednich. Zanotowano spadek zarówno liczby ... receptur oraz o błędach popełnionych podczas procesu technologicznego, które miały wpływ na jakość produktu gotowego lub były wynikiem celowego działania producenta (dodawanie ...
Tematy: rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych -
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011
10:19 04.11.2011
... inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. I. CEL KONTROLI Sprawdzono jakość handlową wyrobów z grupy Premium, tj. wędzonek, kiełbas suszonych i podsuszanych oraz produktów posiadających przyznane znaki jakości, nagrody lub wyróżnienia itp., tj. znak PDŻ, wyróżnienia, np.: Produkt ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna -
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
11:19 22.09.2011
... Premium wszystkie partie spełniały wymagania w zakresie parametrów fizykochemicznych, natomiast 31,8 % partii tych wyrobów było nieprawidłowo oznakowanych. Poprzednia kontrola tej grupy produktów odbyła się w IV kwartale 2009 roku i była nakierowana na wyroby czekoladowe ale skontrolowano także wyroby ciastkarskie oraz cukierki. Porównując wyniki ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
12:27 18.08.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w II kwartale 2011 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Katowicach, Krakowie i Warszawie przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności
Podobne tematy:
- kontrola jakości
- alkohol
- żywność
- jakość żywności
- EURO 2012
- produkty żywnościowe
- rynek żywności
- jakość produktów spożywczych
- rynek spożywczy
- przetwórstwo mięsne
- ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- branża mleczarska
- ryby
- masło
- warzywa i owoce
- branża mięsna
- IJHARS
- certyfikaty UE
- kontrola produktów
- soki