jakość produktów żywnościowych - wiadomości i porady tematyczne
-
Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
11:45 29.07.2011
... p.p. – 1 partia wyrobu garmażeryjnego. W przypadku 4 z 10 zakwestionowanych artykułów, badania laboratoryjne wykazały niewłaściwą jakość handlową w stosunku do deklaracji producenta ze względu na tę ... produkcji kwestionowanych wyrobów lub braku na stanie magazynowym tych produktów, jak również asortymentów podobnych zawierających na opakowaniach te ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011
13:04 26.07.2011
... błąd co do prawdziwego pochodzenia produktu. Kontrole zgodności procesu produkcji produktów posiadających ChNP, ChOG lub będących GTS realizowane przez wojewódzkie inspektoraty JHARS gwarantują, że produkty te posiadają specyficzną i wysoką jakość. Natomiast, kontrole urzędowe, przeprowadzane z inicjatywy IJHARS, stanowią narzędzie służące ochronie ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, ChOG, ChNP, świadectwa jakości -
Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011
00:31 12.07.2011
... rybnych z uwzględnieniem produktów z grupy Premium na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów. ZAKRES KONTROLI Kontrolę przeprowadzono w 62 podmiotach (tj. 31,3% podmiotów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa ryb na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w I kwartale 2011 roku). Jakość handlową przetworów ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011
00:15 11.07.2011
... z uwzględnieniem produktów z grupy Premium na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów. ZAKRES KONTROLI Kontrolę przeprowadzono w 81 podmiotach (tj. 34,6% podmiotów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa mleka na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w I kwartale 2011 roku). Jakość handlową przetworów ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
11:10 08.07.2011
... informacje o klasie jakości, mimo, że zgodnie z przepisami określonymi w aktach prawnych Unii Europejskiej, norma ogólna nie zawiera wymagań odnośnie klasyfikacji produktów. Kontrola dokumentacji towarzyszącej partiom wykazała, iż ponad połowa podmiotów dysponowała dokumentami, w których nie umieszczono podstawowych wymaganych prawem informacji, tj ...
Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce -
Produkty tradycyjne i regionalne - ochrona nazwy
14:00 19.04.2011
... strony gwarantują one konsumentom, że produkty są oryginalne i posiadają specyficzną jakość, a z drugiej, zapewniają producentom uczciwą konkurencję i dają możliwości czerpania wymiernych korzyści wynikających z włączenia się do systemu. Nazwy produktów regionalnych i tradycyjnych, które Komisja Europejska wpisała do rejestrów chronionych nazw ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, oznakowanie żywności, IJHARS -
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2010
11:29 08.04.2011
... inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej produktów, takich jak: wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, kiełbasy homogenizowane i drobno rozdrobnione w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Kontrolą jakości handlowej ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna -
Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010
12:40 09.02.2011
... handlowej tłuszczów do smarowania, zawarte w niniejszej informacji, z wynikami kontroli planowej przeprowadzonej w III kwartale 2006 roku zaobserwowano, iż udział liczby partii produktów nieprawidłowo oznakowanych wzrósł o 37,3 p.p. (z 17,7% w III kwartale 2006 roku do 55,0% w IV kwartale 2010 roku). W odniesieniu do III kwartału 2006 ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010
00:10 07.02.2011
... dalszemu przerobowi. Proces ten ma na celu inaktywację enzymów, które mogą spowodować niekorzystne zmiany barwy, zapachu i smaku podczas przerobu i przechowywania produktów. Nieprawidłowości w zakresie znakowania ujawniono w przypadku 29 partii (co stanowiło 32% partii), w tym: 12 partii mieszanek warzywnych wieloskładnikowych, 8 partii zup ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010
00:10 17.01.2011
... jakości handlowej przetworów rybnych. Jej celem było sprawdzenie jakości handlowej produktów (ryb wędzonych i solonych oraz konserw i marynat rybnych) na zgodność ... 17% skontrolowanych partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności
Podobne tematy:
- kontrola jakości
- alkohol
- żywność
- jakość żywności
- EURO 2012
- produkty żywnościowe
- rynek żywności
- jakość produktów spożywczych
- rynek spożywczy
- przetwórstwo mięsne
- ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- branża mleczarska
- ryby
- masło
- warzywa i owoce
- branża mięsna
- IJHARS
- certyfikaty UE
- kontrola produktów
- soki