IJHARS - wiadomości i porady tematyczne
-
JHARS: jakość żywności się poprawia
09:55 12.03.2012
W ostatnich tygodniach media donoszą o przypadkach fałszowania polskiej żywności lub dodawania składników nie przeznaczonych do jej produkcji. Może to wywoływać zaniepokojenie u konsumentów o jakość i bezpieczeństwo produktów nabywanych przecież każdego dnia. Jaka jest zatem jakość polskiej żywności? Przedstawiamy to na przykładzie kontroli ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, IJHARS, kontrola produktów, kontrola jakości -
Jakość piwa w III kw. 2011 r.
00:05 19.12.2011
... żywności, ale także o nieodpowiednim nadzorze nad procesem produkcyjnym, zapewniającym właściwą jakość wyrobów gotowych Kontrola jakości handlowej piwa została przeprowadzona przez IJHARS po raz piąty. Wcześniejsze kontrole miały miejsce w latach 2004 – 2006 (kontrola w 2006 roku obejmowała tylko znakowanie piwa) oraz w 2010 roku ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, piwo, jakość piwa, IJHARS -
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
11:19 22.09.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w II kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Kielcach, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie i we Wrocławiu, przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej wyrobów czekoladowych. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Kontrola JHARS: komposty z odpadów komunalnych
09:52 13.09.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w II kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie prawidłowości wprowadzania do obrotu kompostów wytworzonych z odpadów komunalnych. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie prawidłowości wprowadzania do obrotu kompostów wytworzonych z ...
Tematy: IJHARS, kontrola jakości, komposty, odpady komunalne -
Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
12:27 18.08.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w II kwartale 2011 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Katowicach, Krakowie i Warszawie przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
11:45 29.07.2011
... zawartość tłuszczu, natomiast podczas wcześniejszej kontroli zakwestionowano zaniżoną zawartość tłuszczu. SANKCJE W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali ogółem 27 decyzji administracyjnych, w tym: 10 decyzji administracyjnych na podstawie art. 29 ustawy o jakości handlowej artykułów ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011
13:04 26.07.2011
... Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza również kontrole urzędowe, których celem jest ochrona zarejestrowanych nazw. W I półroczu 2011 roku organy IJHARS we współpracy z UOKiK przeprowadziły doraźne kontrole urzędowe pod kątem bezprawnego wykorzystywania nazwy kiełbasa lisiecka. W wyniku podjętych działań, skierowano do ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, ChOG, ChNP, świadectwa jakości -
Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011
00:31 12.07.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (oprócz WIJHARS w Opolu i Wrocławiu) przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych: ryb wędzonych, solonych i mrożonych, konserw, prezerw i ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011
00:15 11.07.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (oprócz WIJHARS w Kielcach) przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów mlecznych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów mlecznych: masła, serów podpuszczkowych, mleka, śmietanki, śmietany, ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Produkty tradycyjne i regionalne - ochrona nazwy
14:00 19.04.2011
W związku ze zwiększonym zainteresowaniem opinii publicznej działalnością Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w zakresie kontroli produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających chronione nazwy, m.in. oscypek, bryndza podhalańska czy redykołka, Główny Inspektor JHARS przedstawił komunikat w tej sprawie. Jak wyjaśnia, unijny ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, oznakowanie żywności, IJHARS
Podobne tematy:
- kontrola jakości
- piwo
- żywność
- odpady komunalne
- jakość produktów spożywczych
- jakość produktów żywnościowych
- certyfikaty UE
- kontrola produktów
- artykuły rolno-spożywcze
- jakość handlowa
- oznakowanie towarów
- soki
- produkty regionalne
- oznakowanie żywności
- mrożonki
- oznakowanie opakowań
- polskie produkty regionalne
- oliwa z oliwek
- przetwory mleczne
- nektary