IJHARS - wiadomości i porady tematyczne
-
Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010
12:40 09.02.2011
W IV kwartale 2010 roku, w terminie od 6 do 22 grudnia 2010 roku, wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Białymstoku, Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Kielcach, Lublinie, Łodzi, Olsztynie, Opolu, Rzeszowie, Szczecinie i w Warszawie przeprowadziły kontrolę doraźną w zakresie jakości handlowej tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne. CEL ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010
00:10 07.02.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na 2010 rok, w IV kwartale 2010 roku, wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Białymstoku, Bydgoszczy, Kielcach, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Olsztynie, Opolu, Poznaniu, Rzeszowie, Szczecinie i Wrocławiu, przeprowadziły kontrolę doraźną jakości handlowej ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010
00:10 17.01.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok w III kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie i Rzeszowie przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Jej celem było sprawdzenie jakości handlowej produktów (ryb wędzonych ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: przetwory mleczne w III kw. 2010
00:16 16.01.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS, przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych. Celem kontroli było sprawdzenie ich jakości handlowej, z uwzględnieniem mleka, śmietanki, śmietany, tłuszczów mlecznych (w tym masła), ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe
12:11 30.11.2010
W terminie od 9 do 31 sierpnia 2010 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w Białymstoku, Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Kielcach, Krakowie, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu, Warszawie i we Wrocławiu przeprowadziły kontrolę doraźną w zakresie jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych. Celem działań kontrolnych było sprawdzenie jakości handlowej ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, IJHARS -
Jak czytać etykiety produktów spożywczych?
11:35 05.11.2010
... rocznie. W trakcie działań kontrolnych inspektorzy IJHARS sprawdzają m.in. prawidłowość znakowania żywności. Zdarza się, że producenci umieszczają informacje ... 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.)]. Ponadto IJHARS zwraca uwagę na następujące oznaczenia: 1. znakowanie „ECO” lub „BIO” umieszczenie na ...
Tematy: IJHARS, jakość produktów spożywczych, artykuły rolno-spożywcze, oznakowanie opakowań -
Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.
09:54 26.10.2010
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w II kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w Bydgoszczy, Gdańsku, Kielcach, Krakowie, Katowicach, Łodzi, Poznaniu, Szczecinie i Warszawie przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej soków i nektarów z uwzględnieniem artykułów pochodzących z przetwórni ekologicznych. ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, IJHARS -
Jakość piwa w II kw. 2010 r.
00:15 20.09.2010
... ." zamiast „Objętość netto" lub „Zawartość netto" oraz stosowanie niewłaściwej wysokości cyfr i liter do określania ilości nominalnej towaru. SANKCJE Inspektorzy IJHARS w trakcie kontroli wydali 7 decyzji nakazujących poddanie kontrolowanych partii piwa zabiegom mającym na celu doprowadzenie znakowania do wymogów określonych w przepisach. Ponadto ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, piwo, jakość piwa, IJHARS -
IJHARS: jakość żywności nie jest zła
10:02 08.09.2010
... Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych polega przede wszystkim na kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i w obrocie. Kontrole przeprowadzane są przez organy IJHARS w sposób planowy i w oparciu analizę ryzyka. Kryteriami wyboru podmiotów do kontroli są między innymi: wielkość danego przedsiębiorcy, znaczenie na rynku ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, IJHARS -
Znakowanie produktów rolno-spożywczych w I kw. 2010
00:11 04.07.2010
... w zakresie prawidłowości znakowania, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje: wydano 40 decyzji administracyjnych na podstawie art. 29 ustawy o ijhars, w tym: 5 zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów niewłaściwie oznakowanych (1 decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych, 3 decyzje dotyczyły herbat i herbatek owocowych ...
Tematy: IJHARS, jakość produktów spożywczych, artykuły rolno-spożywcze, oznakowanie opakowań
Podobne tematy:
- kontrola jakości
- piwo
- żywność
- odpady komunalne
- jakość produktów spożywczych
- jakość produktów żywnościowych
- certyfikaty UE
- kontrola produktów
- artykuły rolno-spożywcze
- jakość handlowa
- oznakowanie towarów
- soki
- produkty regionalne
- oznakowanie żywności
- mrożonki
- oznakowanie opakowań
- polskie produkty regionalne
- oliwa z oliwek
- przetwory mleczne
- nektary