oznakowanie żywności - wiadomości i porady tematyczne
-
Nowa ustawa o braku metkowania towarów
16:35 15.08.2014 PORADA
Witam, prowadzę mały sklepik osiedlowy. Weszła nowa ustawa o braku oznaczania towarów indywidualnie. Znajoma powiedziała mi, iż każdy towar ma być policzony jako kg lub litr na metce dla inspekcji handlowej. Czy to prawda, bo nie mogę się tego nigdzie doczytać? Proszę o pomoc ...
Tematy: metka, metkowanie, sklep, oznakowanie towarów -
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
11:19 22.09.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w II kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Kielcach, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie i we Wrocławiu, przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej wyrobów czekoladowych. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
12:27 18.08.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w II kwartale 2011 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Katowicach, Krakowie i Warszawie przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
11:45 29.07.2011
... sprawdzającą realizację zaleceń pokontrolnych wydanych podczas wcześniejszych kontroli planowych i doraźnych. W wyniku kontroli można stwierdzić, że większość skontrolowanych producentów żywności, tj. 85,9%, biorąc pod uwagę wady towarów wyszczególnione w zaleceniach pokontrolnych, dokonało zmian przede wszystkim w zakresie technologii produkcji ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011
13:04 26.07.2011
W I półroczu 2011 roku IJHARS przeprowadziła 39 kontroli produktów, których nazwy zostały zarejestrowane jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczanie geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS), przed wprowadzeniem do obrotu podlegają kontroli sprawdzającej zgodność procesu produkcji ze specyfikacją. ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, ChOG, ChNP, świadectwa jakości -
Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011
00:31 12.07.2011
... . Parametry fizykochemiczne przetworów rybnych z grupy Premium zakwestionowano w przypadku 4,0% partii ryb wędzonych poddanych kontroli. W grupie produktów Premium nieprawidłowe oznakowanie posiadało 3,3% partii konserw rybnych i 1,8% partii ryb wędzonych poddanych kontroli w przedmiotowym zakresie. Wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011
00:15 11.07.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (oprócz WIJHARS w Kielcach) przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów mlecznych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów mlecznych: masła, serów podpuszczkowych, mleka, śmietanki, śmietany, ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Produkty tradycyjne i regionalne - ochrona nazwy
14:00 19.04.2011
W związku ze zwiększonym zainteresowaniem opinii publicznej działalnością Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w zakresie kontroli produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających chronione nazwy, m.in. oscypek, bryndza podhalańska czy redykołka, Główny Inspektor JHARS przedstawił komunikat w tej sprawie. Jak wyjaśnia, unijny ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, oznakowanie żywności, IJHARS -
Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010
12:40 09.02.2011
... opakowań w przypadku 11 partii tłuszczów do smarowania (55,0% skontrolowanych partii tłuszczów do smarowania). Stwierdzono m.in. następujące nieprawidłowości w znakowaniu: oznakowanie wprowadzające konsumenta w błąd co do charakterystyki środka spożywczego, w tym: jego składu [m.in. poprzez nie podanie wszystkich składników wykorzystanych do ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010
00:10 07.02.2011
... enzymatyczna jest wynikiem nieprawidłowego procesu blanszowania. Blanszowanie polega na szybkim ogrzaniu żywności do ustalonej temperatury, utrzymaniu tej temperatury przez określony czas, ... w zakresie parametrów fizykochemicznych nie spełniało 27% partii. Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 32% partii. Brak zgodności jakości produktu ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010
00:10 17.01.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok w III kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie i Rzeszowie przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Jej celem było sprawdzenie jakości handlowej produktów (ryb wędzonych ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności
Podobne tematy:
- kontrola jakości
- żywność
- produkty spożywcze
- zdrowa żywność
- żywność ekologiczna
- jakość produktów spożywczych
- jakość produktów żywnościowych
- IJHARS
- certyfikaty UE
- kontrola produktów
- oznakowanie towarów
- artykuły rolno-spożywcze
- produkty regionalne
- mrożonki
- oznakowanie opakowań
- polskie produkty regionalne
- oliwa z oliwek
- przetwory mleczne
- przetwory rybne
- świadectwa jakości