eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematyżywność

żywność - wiadomości i porady tematyczne

  • Polscy konsumenci a żywność funkcjonalna

    Polscy konsumenci a żywność funkcjonalna

    13:48 30.01.2012

    ... Dla 14% badanych żywność funkcjonalna oznacza produkty modyfikowane genetycznie (GMO). Żywność funkcjonalna jest także kojarzona z produktami specjalistycznymi dla niemowląt i małych dzieci (14% badanych) lub dla osób chorych i starszych (11% osób). Jaką żywność funkcjonalną kupują Polacy? Brak znajomości terminu „żywność funkcjonalna” nie oznacza ...

    Tematy: konsumenci, zwyczaje zakupowe, żywność, żywność funkcjonalna
  • Rynek spożywczy w Polsce 2012-2014

    Rynek spożywczy w Polsce 2012-2014

    00:20 24.12.2011

    ... sprzedaż i zasięg już działających e-sklepów, pomimo że jak pokazują najnowsze badania PMR Research, tylko 5% robiących zakupy w sieci nabywa tą drogą żywność. Nowi gracze, przywiązujący dużą wagę do utrzymywania niskich cen, powinni przyspieszyć rozwój spożywczego handlu online. Dyskonty i supermarkety rosną w siłę Umacnia ...

    Tematy: branża spożywcza, handel, sieci handlowe, żywność
  • Dlaczego ceny żywności rosną?

    Dlaczego ceny żywności rosną?

    12:22 15.04.2011

    ... wzrostowy odpowiedzialne są trwałe zmiany podaży i popytu na żywność. Wbrew pozorom rekordowe notowania zbóż nie przekładają się automatycznie na koszt codziennych ... więcej żywności przetworzonej, powinien być ograniczony. Dla przykładu w Stanach Zjednoczonych, gdzie żywność stanowi zaledwie 20-25 proc. średnich wydatków mieszkańców (w Polsce spadł w ...

    Tematy: ceny żywności, inflacja, wzrost cen, żywność
  • Zmiana ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

    Zmiana ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

    14:00 21.02.2011

    ... . o gospodarstwa agroturystyczne, apteki, punkty apteczne, hurtownie farmaceutyczne, sklepy zielarskie, przedsiębiorców prowadzących sprzedaż produktów innych niż żywność oraz wprowadzających do obrotu żywność opakowaną trwałą mikrobiologicznie, zakłady produkujące lub wprowadzające do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością ...

    Tematy: ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia, żywność, produkty żywnościowe, środki aromatyzujące
  • Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe

    Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe

    12:11 30.11.2010

    W terminie od 9 do 31 sierpnia 2010 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w Białymstoku, Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Kielcach, Krakowie, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu, Warszawie i we Wrocławiu przeprowadziły kontrolę doraźną w zakresie jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych. Celem działań kontrolnych było sprawdzenie jakości handlowej ...

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, IJHARS
  • Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.

    Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.

    09:54 26.10.2010

    Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w II kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w Bydgoszczy, Gdańsku, Kielcach, Krakowie, Katowicach, Łodzi, Poznaniu, Szczecinie i Warszawie przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej soków i nektarów z uwzględnieniem artykułów pochodzących z przetwórni ekologicznych. ...

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, IJHARS
  • IJHARS: jakość żywności nie jest zła

    IJHARS: jakość żywności nie jest zła

    10:02 08.09.2010

    W nawiązaniu do ostatnich informacji prasowych dotyczących jakości handlowej żywności w Polsce, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) poinformowała, iż nie można mówić o powszechnym fałszowaniu żywności lub masowym wprowadzaniu do obrotu żywności niespełniającej wymagań określonych w przepisach prawa lub zadeklarowanych ...

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, IJHARS
  • Dania gotowe: sprzedaż wyhamowała

    Dania gotowe: sprzedaż wyhamowała

    11:32 03.09.2010

    Przez kilka ostatnich lat rynek sprzedaży dań gotowych odnotowywał stały dwucyfrowy wzrost. Nic dziwnego, że 1-procentowa dynamika w 2009 r. rozczarowała producentów i handlowców. Reakcją branży na stagnację jest dywersyfikacja działalności, np. produkcja karmy dla zwierząt lub działalność cateringowa. Polscy konsumenci to tradycjonaliści, z ...

    Tematy: dania gotowe, dania w słoikach, wyroby gotowe, rynek dań gotowych
  • Podwyżki: najpierw wzrośnie cena chleba

    Podwyżki: najpierw wzrośnie cena chleba

    12:58 13.08.2010

    Do naszych portfeli chytrze zagląda rząd, aby przy pomocy wyższego VAT-u załatać dziurę budżetową. Jakby tego było, mało głębiej do kieszeni przyjdzie także sięgnąć klientom sklepów spożywczych, czyli nam wszystkim. Na początek zdrożeje chleb, nawet o 30 procent. Informacje o nieurodzaju na rynku zbóż od kilku tygodni elektryzują nie tylko ...

    Tematy: ceny żywności, rynek żywności, żywność, cena zboża
  • Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH

    Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH

    10:22 16.07.2010

    Ile czekolady w czekoladzie? Z czego może zrobione być wino? 13,3 proc. wyrobów czekoladowych oraz 6,2 proc. wyrobów winiarskich wzbudziło zastrzeżenia Inspekcji Handlowej w trakcie kontroli prowadzonych na zlecenie UOKiK. Statystyczny Polak wypija rocznie 2 litry wina i zjada 1,2 kg czekolady. Przepisy unijne w szczegółowy sposób regulują kwestie ...

    Tematy: IH, UOKiK, jakość handlowa, rynek żywności

poprzednia  

1 ... 4 5 6 ... 10

następna



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: