żywność - wiadomości i porady tematyczne
-
Czy żywność ekologiczna różni się od zwykłej?
14:14 11.08.2009
... rolno-spożywczego. Wielu konsumentów uwierzyło pod wpływem kampanii reklamowych, że żywność ekologiczna, czyli produkowana tradycyjnymi metodami, bez użycia nawozów sztucznych, jest ... naukowych i artykułów na ten temat z ostatnich 50 lat okazało się, że żywność ekologiczna wcale nie jest bogatsza pod względem wartości odżywczych od konwencjonalnej. ...
Tematy: żywność, zdrowa żywność, produkty ekologiczne, żywność ekologiczna -
Grill po polsku: jaka żywność króluje?
13:00 06.07.2009
Z nadejściem pogodnych dni Polacy grillują wszędzie - w ogrodzie, na działce, tarasie czy, niekiedy mimo protestów sąsiadów, na balkonie. To masowe zjawisko, na którym producenci mięsa i przypraw mogą zarobić. Sezon zaczyna się już od pierwszych słonecznych dni wiosny. Bardziej zachowawczy konsumenci wyciągają zestawy do grillowania najpóźniej w ...
Tematy: grill, rynek żywności, żywność, potrawy z grilla -
Rynek makaronu wciąż rośnie
14:19 23.06.2009
Żyjemy coraz szybciej i zjawisko przyspieszania tempa życia nie omija nawyków kulinarnych. W ten trend doskonale wpisuje się makaron jako produkt tani i szybki w przygotowaniu. Wielkość rynku makaronu stale wzrasta i wszystko wskazuje na to, że ta tendencja się utrzyma w najbliższych latach. Nie jesteśmy wprawdzie makaronową potęgą, jak Italia, ...
Tematy: producenci makaronów, rynek makaronu, spożycie makaronów, dania gotowe -
Ograniczenia marż obniżą ceny żywności?
13:26 28.05.2009
... miałyby być te maksymalne stawki. Wysokie marże przekładają się na wyższe ceny w sklepach. Według szacunków Polacy wydadzą w tym roku na żywność 225 mld zł. Ceny żywności wzrosły już w pierwszym kwartale 2009 r. o 3,8 proc. Minister Sawicki zaznacza, że maksymalne marże, mimo oporu handlowców ...
Tematy: marża handlowa, ceny żywności, rynek spożywczy, sieci handlowe -
Fairtrade ma kłopoty w Polsce
14:12 05.05.2009
Brak polskiej organizacji zajmującej się przyznawaniem certyfikatów Fairtrade powoduje, że produkty z tym logo są u nas znacznie droższe od tych, które nie mają oznaczeń. Sprzedaż wyrobów z logo Fairtrade w Polsce jest na bardzo wczesnym etapie, nie ma organizacji certyfikującej, a zainteresowanie konsumentów ideą Fairtrade też jest niewielkie. ...
Tematy: Fairtrade, producenci żywności, żywność na świecie, żywność -
Polacy oszczędzają na żywności
14:06 18.03.2009
... czy biletami do kina lub teatru, 17 proc. wskazała lekarstwa, 18 proc. spłacanie rat czy pożyczek, a co dziesiąty ankietowany odpowiedział – żywność. Według badań firmy IMAS 36 proc. Polaków sądzi, że ich sytuacja w ciągu trzech lat jeszcze się pogorszy. – Choć kryzys ciągle ...
Tematy: żywność, ceny żywności, rynek żywności -
Ceny żywności wzrosną przed świętami
14:00 16.03.2009
Rosnące koszty energii i mała produkcja niektórych artykułów spożywczych spowodują wzrost cen żywności od kilku do nawet ponad 20 proc., przewiduje dziennik Polska. Wiosną zwykle rosną ceny owoców i warzyw, gdy kończą się zapasy krajowych producentów i zanim pojawią pierwsze owoce z 2009 r. W tym roku do zwykłych podwyżek cen może dojść jeszcze ...
Tematy: ceny żywności, żywność, rynek żywności -
Prywatny przewóz mleka spoza Unii zakazany
14:13 06.03.2009
Komisja Europejska zakazała w czwartek pasażerom wwożenia do Unii mleka, mięsa i wyprodukowanych na ich bazie produktów żywnościowych. Zakaz dotyczy wwożenia tych produktów spoza Unii. Nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 maja 2009 roku. Dotyczy on nie tylko podróżnych, którzy chcieliby przewozić produkty pochodzenia mięsnego w bagażach, ale ...
Tematy: przewóz mleka, przewóz mięsa, transport żywności, żywność -
Rośnie rynek dań gotowych
13:44 28.02.2009
Polacy generalnie rzecz biorąc są mięsożercami - nic więc dziwnego, że największe obroty (ok. 60 proc.) na rynku dań gotowych generują właśnie produkty warzywno-mięsne. Rynek dań gotowych warzywno- mięsnych w 2008 r. osiągnął wartość ok. 350 mln zł (wg ACNielsen). Wzrósł o ok. 21 proc. w stosunku do 2007 r., co oznacza, że pozostaje jedną z ...
Tematy: rynek dań gotowych, żywność, polska żywność, dania gotowe -
Sektor spożywczy a łączenie produktów
14:08 16.02.2009
... konsumentów i ich coraz większa wiedza na temat zagadnień związanych z odżywianiem. Wielu konsumentów jest przygotowanych na to, aby zapłacić więcej za żywność gwarantującą dobre samopoczucie i korzyści zdrowotne. A argumentem, który ostatecznie przekonuje o konieczności opracowywania nowych koncepcji produktów, jest coraz większa wśród konsumentów ...
Tematy: łączenie produktów, sektor spożywczy, żywność, zdrowa żywność