gastronomia - wiadomości i porady tematyczne
-
Firmy gastronomiczne mogą domagać się zwrotu VAT
13:59 23.10.2024
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos. Na początku sierpnia 2024 r. jeden z dyrektorów krajowej izby skarbowej wycofał z NSA swoją skargę kasacyjną w tej sprawie. Jeden produkt, trzy stawki VAT Firmy z branży gastronomicznej od wielu lat borykają się ...
Tematy: branża gastronomiczna, gastronomia, usługi gastronomiczne, VAT -
2 mld zł długów HoReCa. Lepiej w hotelarstwie, źle w gastronomii
10:58 27.08.2024
... . więcej r/r. Problemy ma 13,5 tys. firm. W trudniejszej sytuacji jest gastronomia. Najbardziej zadłużone są firmy prowadzące działalność hotelarską i gastronomiczną w województwach: mazowieckim, ... dowiesz się m.in.: Jakie zadłużenie mają hotelarze? W jakiej sytuacji finansowej jest gastronomia? Jakie są perspektywy dla branży HoReCa? Bez wątpienia w ...
Tematy: HoReCa, branża HoReCa, branża gastronomiczna, gastronomia -
Gastronomia zadłużona na ponad miliard złotych. Czy sezon imprez okolicznościowych pomoże?
09:45 13.05.2024
... ? Jakie zadłużenie ma branża gastronomiczna? Z jakimi problemami boryka się gastronomia? Maj to miesiąc Pierwszych Komunii. Rodzice coraz częściej decydują ... opublikowanych przez GUS[1] blisko 83 proc. przedsiębiorców z sekcji zakwaterowanie i gastronomia wskazuje bariery w prowadzeniu bieżącej działalności. Najczęściej są to trudności ...
Tematy: branża gastronomiczna, gastronomia, restauracje, bary -
HoReCa w długach. Największe ma gastronomia
12:23 12.04.2024
... wynoszą ponad 352 mln zł. 84 proc. z tej kwoty przypada na gastronomię. Z tego tekstu dowiesz się m.in.: Jakie długi ma gastronomia? Jakie zadłużenie mają hotele? Jakie długi mają rekordziści? Według danych Centralnego Ośrodka Informacji Gospodarczej, od 2020 do końca 2023 roku ...
Tematy: HoReCa, branża HoReCa, branża gastronomiczna, gastronomia -
Centra handlowe zajmują już 13 mln mkw. Nowa podaż najwyższa od lat
09:16 26.01.2024
Firma Colliers zaprezentowała podsumowanie ubiegłorocznej sytuacji na rynku powierzchni handlowych. Opracowanie wskazuje, że nowa podaż sięgnęła kolejnych 380 tys. mkw., co było najwyższym wynikiem, jaki zanotowano od 2016 r. W efekcie tego łączne zasoby powierzchni w centrach handlowych urosły do około 12,9 mln mkw. GLA. O obserwowanej dynamice ...
Tematy: rynek handlowy, rynek powierzchni handlowych, powierzchnie handlowe, obiekty handlowe -
Rynek handlowy 2023 i prognozy na rok 2024
00:40 27.12.2023
Rok 2023 był wyjątkowo aktywny pod względem fuzji i przejęć w sektorze handlowym, a przyszły rok minie pod znakiem modernizacji i tworzenia nowych formatów. Eksperci Colliers, wiodącej firmy doradczej na rynku nieruchomości komercyjnych, przygotowali przegląd najważniejszych wydarzeń w branży w ciągu minionych 12 miesięcy, a także prognozy na rok ...
Tematy: rynek handlowy, rynek powierzchni handlowych, powierzchnie handlowe, obiekty handlowe -
Kuchnia polska numerem 1. w USA?
09:25 12.09.2023
Serwis Preply przyjrzał się 785 restauracjom zlokalizowanym w USA, biorąc pod lupę smaki, które najbardziej przypadają do gustu Amerykanom. Okazuje się, że nie zabrakło tu naszych rodzimych akcentów. Jak dużym uznaniem cieszy się za oceanem polska kuchnia? Z tego tekstu dowiesz się m.in.: Jakie kuchnie cieszą się największą popularnością w Stanach ...
Tematy: kuchnia, kulinaria, zwyczaje kulinarne, kuchnia polska -
Polska gastronomia jest w złej kondycji
11:26 01.08.2023
... . Z tego tekstu dowiesz się m.in.: Jak często Polacy odwiedzają restauracje? Jaka jest wartość rynku gastronomicznego w Polsce? W jakiej kondycji jest polska gastronomia? Gastronomia mocna ucierpiała w czasie pandemii. I do tej pory sytuacja branży jest trudna. Chociaż w 2022 roku 57 proc. Polaków skorzystało z gastronomii przynajmniej ...
Tematy: gastronomia, usługi gastronomiczne, restauracje, lokale gastronomiczne -
Gastronomia mierzy się z inflacją. Jest trudniej niż w czasie pandemii
11:38 21.07.2023
Zaległości restauracji, kawiarni, barów, firm cateringowych oraz producentów i sprzedawców napojów, piwa i lodów sięgają 313,4 mln zł - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów. Branży gastronomicznej daje się we znaki inflacja i wzrost kosztów prowadzenia działalności. Nie pomaga nawet sezonowy wzrost sprzedaży. Z tego tekstu dowiesz się m.in.: ...
Tematy: gastronomia, usługi gastronomiczne, restauracje, lokale gastronomiczne -
Catering i food truck w opałach. Rośnie zadłużenie gastronomii
10:30 15.05.2023
... dania, okazał się najwyższy na całej liście towarów i usług. Zaś swoje ceny gastronomia i hotele podniosły w tym czasie o 16,9 proc. Dla części klientów to za dużo, ... w kondycji raczej słabej, a 12 proc. w bardzo złej. Na tym tle jeszcze gorzej wypada gastronomia jako całość, gdzie 75 proc. firm ma poważne kłopoty finansowe, a tych w bardzo ...
Tematy: branża gastronomiczna, gastronomia, restauracje, bary -
Bezpieczne warunki
08:38 21.04.2022 PORADA
Witam Pracodawca otwiera lokal gastronomiczny, w którym będzie można kupić gotowe danie obiadowe w opakowaniu plastikowym, po czym klient po zakupie będzie miał możliwość podgrzania porcji obiadowej w kuchence mikrofalowej i spożycia na miejscu (kuchenki mikrofalowe - sztuk 12 będą ...
Tematy: usługi gastronomiczne, gastronomia, stoisko gastronomiczne, mikrofalówka -
Jaką stawkę zastosować
22:46 29.01.2022 PORADA
Witam, Prowadzę sezonowo sprzedaż gofrów i od tego roku wskoczyłem na VAT. Jaką stawkę mam zastosować w przypadku dodatku do gofra jakim jest polewa czekoladowa? Wiem, że na gofr z cennika np. z bitą śmietaną i polewą czekoladową stosuję stawkę 8%, ale co w przypadku, jeśli ...
Tematy: podatek VAT, stawka VAT, paragon fiskalny, gastronomia -
Podatek VAT od sprzedaży używanej odzieży
13:36 29.09.2021 PORADA
Dzień dobry Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w gastronomii i jest to działalność sezonowa. Jestem płatnikiem podatku VAT, a podatek dochodowy płacę liniowy. Chciałbym zająć się również sprzedażą outletową ubrań w sklepie stacjonarnym jak i internetowym i moje ...
Tematy: usługi gastronomiczne, gastronomia, rozszerzenie działalności gospodarczej, działalność gospodarcza -
Żywienie zbiorowe a ilość kucharek
10:07 20.02.2017 PORADA
Witam, na ile osób w żywieniu zbiorowym wg prawa pracy może gotować jedna kucharka? Pozdrawiam
Tematy: żywienie zbiorowe, prawo pracy, kodeks pracy, gastronomia -
Założenie działalności a komornik
00:17 09.04.2015 PORADA
Pracuję, mam komornika chcialbym założyć działalność - mała gastronomia. Czy jest sens? Z wypłaty zostaje mi 1700 zł.
Tematy: zakładanie działalności gospodarczej, komornik sądowy, egzekucja komornicza, gastronomia -
Usługi gastronomiczne. Czy jest możliwość sprzedaży?
20:46 26.03.2015 PORADA
Witam, prowadzę działalność gospodarczą - małą gastronomię. Zakupiłem niedawno przyczepę gastronomiczną z zamiarem sprzedaży fast-food, napojów itp. na festynach organizowanych w okolicznych gminach. Dzwoniąc do poszczególnych gmin usłyszałem odpowiedzi typu: "mamy już swoich ...
Tematy: działalność gospodarcza, sprzedaż, gastronomia, usługi gastronomiczne -
Zwolnienie z VAT i podatek od usług
12:36 03.03.2015 PORADA
Dzień dobry, za kilka miesięcy otwieram małą działalność gastronomiczną. W związku z tym, ze będzie to mała firma, póki co nie chcę być VAT-owcem. Wiem jednak, że do sprzedaży przygotowywanych na miejscu potraw, czy sprzedawanej kawy i herbaty muszę doliczyć VAT. W jakiej ...
Tematy: działalność gospodarcza, gastronomia, usługi gastronomiczne, zwolnienie z VAT -
Czy zamiana ryczałtu na VAT może się opłacać prowadząc restaurację sezonową?
22:49 24.02.2015 PORADA
Od trzech lat prowadzę restaurację w sezonie letnim i do tej pory odprowadzałem zryczałtowany podatek. Moje przychody były na granicy przejścia na podatek VAT. W tym roku zastanawiam się nad wprowadzeniem do sprzedaży napojów alkoholowych, co automatycznie wiąże się z przejściem na ...
Tematy: ryczałt ewidencjonowany, podatek VAT, forma opodatkowania, przejście na VAT -
Umowa o pracę a działalność gospodarcza
17:58 13.07.2014 PORADA
Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Chcę otworzyć dodatkowo małą gastronomię. Czy muszę powiadomić swojego pracodawcę?
Tematy: umowa o pracę, działalność gospodarcza, gastronomia, obowiązki pracownika -
Przerwa w czasie pracy. Czy mam do niej prawo i jak długo powinna trwać?
16:14 13.07.2014 PORADA
Witam, pracuję w gastronomii. Pracodawca i wyżej postawieni pracownicy zmuszają mnie do pracy po 300 godzin miesięcznie. Kiedy chcę się spytać przełożonego czy mogę zrobić sobie przerwę w pracy, to on stwierdza, że jestem pracownikiem i że przerwa mnie nie obowiązuje. Pytanie ...
Tematy: praca w gastronomii, gastronomia, nadgodziny, czas pracy
Podobne tematy:
- rynek pracy
- zachowania konsumentów
- tendencje na rynku pracy
- działalność gospodarcza
- rozliczenia podatkowe
- długi
- podatek VAT
- dłużnicy
- rozliczenie VAT
- oferty pracy
- wakacje
- rejestr dłużników
- rynek biurowy
- UOKiK
- prawa konsumentów
- ochrona konsumentów
- odliczenie podatku VAT
- zadłużenie firm
- odliczenia podatku VAT
- odliczenie VAT