eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematygastronomia

gastronomia - wiadomości i porady tematyczne

  • Punkty gastronomiczne pod lupą Inspekcji Handlowej

    Punkty gastronomiczne pod lupą Inspekcji Handlowej

    11:19 09.08.2011

    Najlepiej - w barach mlecznych i fast foodach, najgorzej - tam, gdzie spędzamy wakacje i ferie. Zastrzeżenia wzbudziło blisko 80 proc. punktów gastronomicznych skontrolowanych przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK. IH sprawdziła 424 punkty gastronomiczne: restauracje, kluby, bary na dworcach, bary mleczne, punkty fast food należące do sieci, ...

    Tematy: lokale gastronomiczne, placówki gastronomiczne, gastronomia, usługi gastronomiczne
  • Franczyza w gastronomii 2010-2011

    Franczyza w gastronomii 2010-2011

    12:37 11.03.2011

    Pomimo kryzysu, jaki dotknął branżę gastronomiczną na przestrzeni dwóch ostatnich lat, sieci rozwijające się poprzez franczyzę powiększyły się w tym czasie o ok. 600 lokali - wynika z raportu Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych. Sieci będą odgrywać coraz większą rolę na polskim rynku gastronomicznym, podobnie jak dzieje się to w Stanach ...

    Tematy: franczyza, franchising, sieci franczyzowe, systemy franczyzowe
  • Podatek na usługi gastronomiczne wzrośnie?

    Podatek na usługi gastronomiczne wzrośnie?

    12:17 10.09.2009

    ... kampanii dotyczącej obniżenia stawki podatku VAT w branży gastronomicznej z 19,6 proc. do 5,5 proc. Odbyło się to w zgodzie z regulacjami europejskimi, jako że gastronomia włączona została do zestawu usług, w których obowiązywać mogą lokalne przepisy fiskalne. Zmiany w prawie, związane z pomocą w czasie światowego kryzysu gospodarczego, obowiązują ...

    Tematy: gastronomia, usługi gastronomiczne, rynek gastronomiczny, 7-proc. stawka VAT
  • Usługa gastronomiczna dla przedszkola a 7-proc. VAT

    Usługa gastronomiczna dla przedszkola a 7-proc. VAT

    05:57 16.04.2009

    Usługi gastronomiczne świadczone na rzecz przedszkola należy opodatkować 7-proc. stawką podatku VAT. Stanowisko takie zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy w interpretacji indywidualnej z dnia 20.03.2009 r. nr ITPP2/443-39/09/AF. Jakie wątpliwości wyjaśnił organ podatkowy? W zapytaniu podatnik wyjaśnił, iż prowadzi działalność gospodarczą m. ...

    Tematy: stawki VAT, stawka VAT, obniżone stawki VAT, gastronomia
  • Branża HoReCa perspektywiczna

    Branża HoReCa perspektywiczna

    14:00 14.04.2009

    Producenci artykułów żywnościowych dostrzegli w branży HoReCa strategicznego odbiorcę. Gdy na rynku detalicznym klienci przerzucają się na coraz tańsze towary, najchętniej marek własnych, rynek HoReCa ma przed sobą nadal dobre perspektywy. Według szacunków PMR, wartość rynku restauracyjnego, obejmującego rynek restauracji, fast foodów, kawiarni ...

    Tematy: rynek gastronomiczny, HoReCa, branża HoReCa, gastronomia
  • Lokale gastronomiczne zwiększają obroty

    Lokale gastronomiczne zwiększają obroty

    13:51 02.03.2009

    W 2008 r. obroty lokali gastronomicznych w Polsce wrosły o 8 proc., wynika z opublikowanego w piątek raportu GfK Polonia. W 2008 r. liczba punktów gastronomicznych przekroczyła 61 tys., podał instytut badawczy GfK Polonia. Oznacza to wzrost liczby lokali o kilka proc. O około 8 proc. wzrosły też obroty całej gastronomii w Polsce. Obecnie z powodu ...

    Tematy: lokale gastronomiczne, restauracje, rynek gastronomiczny, gastronomia
  • Rynek HoReCa w Polsce 2009

    Rynek HoReCa w Polsce 2009

    00:49 11.02.2009

    Spowolnienie gospodarcze obniży tempo wzrostu rynku restauracyjnego w Polsce. Konsumenci o bardziej utrwalonych przyzwyczajeniach będą raczej wybierać tańszą ofertę niż zupełnie rezygnować z usług gastronomicznych - podała firma PMR. Według szacunków zawartych w opublikowanym przez PMR raporcie pt. „Rynek HoReCa w Polsce 2009. Analiza rynku i ...

    Tematy: restauracje, gastronomia, rynek gastronomiczny, lokale gastronomiczne
  • Sektor usług w Polsce 2007

    Sektor usług w Polsce 2007

    00:48 28.08.2008

    W gospodarce światowej znaczenie sektora usług wzrasta. Świadczy o tym rosnący udział tego sektora w tworzeniu wartości dodanej, jak również miejsc pracy - poinformował Główny Urząd Statystyczny. Wśród nowo przyjętych krajów Unii Europejskiej, nie biorąc pod uwagę Cypru i Malty, w 2006 roku najwyższy udział sektora usług w tworzeniu wartości ...

    Tematy: sektor usług, sprzedaż detaliczna w Polsce, gastronomia, sprzedaż hurtowa
  • Nieuczciwe obiekty gastronomiczne

    Nieuczciwe obiekty gastronomiczne

    00:57 26.05.2008

    Niewłaściwa jakość potraw i napojów, nierzetelna obsługa oraz błędne ceny - to najczęstsze nieprawidłowości wynikające z ostatniej kontroli Inspekcji Handlowej barów na szlakach turystycznych. Zakwestionowano blisko dziewięćdziesiąt procent skontrolowanych placówek. W I kwartale 2008r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę prawidłowości i ...

    Tematy: gastronomia, lokale gastronomiczne, restauracje, rynek gastronomiczny
  • Usługi cateringowe = odliczenie VAT?

    Usługi cateringowe = odliczenie VAT?

    08:02 14.02.2008

    Podatek od towarów i usług ma być neutralny dla przedsiębiorców i obciążać ostatniego nabywcę - konsumenta. Ustawodawca przewidział jednak szereg wyjątków, które uniemożliwiają jego odliczenie. Dotyczą one m.in. nabywania posiłków. Niekiedy jednak i tutaj odliczenie przysługuje. W myśl art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT obniżenia kwoty (lub zwrotu ...

    Tematy: odliczenie podatku VAT, odliczenie VAT, odliczenia podatku VAT, catering

poprzednia  

1 ... 6 7 8

następna



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: