jakość produktów spożywczych - wiadomości i porady tematyczne
-
Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
12:27 18.08.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w II kwartale 2011 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Katowicach, Krakowie i Warszawie przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
11:45 29.07.2011
... p.p. – 1 partia wyrobu garmażeryjnego. W przypadku 4 z 10 zakwestionowanych artykułów, badania laboratoryjne wykazały niewłaściwą jakość handlową w stosunku do deklaracji producenta ze względu na tę ... produkcji kwestionowanych wyrobów lub braku na stanie magazynowym tych produktów, jak również asortymentów podobnych zawierających na opakowaniach te ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011
13:04 26.07.2011
... przez jednostki certyfikujące. Poza kontrolami zgodności procesu produkcji produktów rolnych lub środków spożywczych ze specyfikacją, Inspekcja Jakości Handlowej ... produktów posiadających ChNP, ChOG lub będących GTS realizowane przez wojewódzkie inspektoraty JHARS gwarantują, że produkty te posiadają specyficzną i wysoką jakość. Natomiast, kontrole ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, ChOG, ChNP, świadectwa jakości -
Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011
00:31 12.07.2011
... produktów z grupy Premium na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów. ZAKRES KONTROLI Kontrolę przeprowadzono w 62 podmiotach (tj. 31,3% podmiotów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa ryb na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w I kwartale 2011 roku). Jakość ... artykułów rolno – spożywczych na kwotę ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011
00:15 11.07.2011
... z uwzględnieniem produktów z grupy Premium na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów. ZAKRES KONTROLI Kontrolę przeprowadzono w 81 podmiotach (tj. 34,6% podmiotów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa mleka na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w I kwartale 2011 roku). Jakość handlową przetworów ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
11:10 08.07.2011
... informacje o klasie jakości, mimo, że zgodnie z przepisami określonymi w aktach prawnych Unii Europejskiej, norma ogólna nie zawiera wymagań odnośnie klasyfikacji produktów. Kontrola dokumentacji towarzyszącej partiom wykazała, iż ponad połowa podmiotów dysponowała dokumentami, w których nie umieszczono podstawowych wymaganych prawem informacji, tj ...
Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce -
Produkty tradycyjne i regionalne - ochrona nazwy
14:00 19.04.2011
... produktów oznakowanych zarejestrowanymi nazwami, stosownymi zwrotami np. „chroniona nazwa pochodzenia” lub ich skrótami (ChNP), oraz ustalonymi symbolami. Zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, oznakowanie żywności, IJHARS -
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2010
11:29 08.04.2011
... inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej produktów, takich jak: wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, kiełbasy homogenizowane i drobno rozdrobnione w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Kontrolą jakości handlowej ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna -
Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010
12:40 09.02.2011
... handlowej tłuszczów do smarowania, zawarte w niniejszej informacji, z wynikami kontroli planowej przeprowadzonej w III kwartale 2006 roku zaobserwowano, iż udział liczby partii produktów nieprawidłowo oznakowanych wzrósł o 37,3 p.p. (z 17,7% w III kwartale 2006 roku do 55,0% w IV kwartale 2010 roku). W odniesieniu do III kwartału 2006 ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010
00:10 07.02.2011
... niekorzystne zmiany barwy, zapachu i smaku podczas przerobu i przechowywania produktów. Nieprawidłowości w zakresie znakowania ujawniono w przypadku 29 partii (co stanowiło 32% ... zmianie, brak określenia „produkt głęboko mrożony” w przypadku środków spożywczych głęboko mrożonych przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta, wprowadzenie konsumenta w ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności