jakość produktów spożywczych - wiadomości i porady tematyczne
-
Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010
00:10 17.01.2011
... . Jej celem było sprawdzenie jakości handlowej produktów (ryb wędzonych i solonych oraz konserw i marynat ... pieniężne z tytułu wprowadzania do obrotu zafałszowanych artykułów rolno – spożywczych na kwotę 2 000 złotych, 3 decyzje ... przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: przetwory mleczne w III kw. 2010
00:16 16.01.2011
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS, przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych. Celem kontroli było sprawdzenie ich jakości handlowej, z uwzględnieniem mleka, śmietanki, śmietany, tłuszczów mlecznych (w tym masła), ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności -
Jakość żywności: przetwory owocowo-warzywne w III kw. 2010
13:29 14.01.2011
... owocowych i warzywnych. Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej produktów, ze szczególnym uwzględnieniem dżemów, galaretek, marmolad, powideł oraz marynat i ... brak sformułowania „zawiera cukier / cukry i substancję / e słodzącą / e”, w przypadku środków spożywczych zawierających jednocześnie cukier lub cukry oraz jedną lub więcej substancji ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, przetwory owocowo-warzywne -
Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010
11:53 05.01.2011
... w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych, ze szczególnym uwzględnieniem pierogów i dań obiadowych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej produktów zakresie zgodności z deklaracją producenta. ZAKRES KONTROLI Kontrolę przeprowadzono w 125 podmiotach gospodarczych (tj. 34,0% zarejestrowanych w WIJHARS) produkujących wyroby ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, wyroby garmażeryjne -
Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe
12:11 30.11.2010
... majonezowych. Celem działań kontrolnych było sprawdzenie jakości handlowej produktów w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz z deklaracją producenta. ZAKRES KONTROLI ... wynikać z popełnianych podczas procesu technologicznego błędów mających wpływ na jakość produktu gotowego, ale także, mogą być wynikiem świadomego działania producenta ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, IJHARS -
Jak czytać etykiety produktów spożywczych?
11:35 05.11.2010
... zezwalają na rozcieńczanie soków owocowych oraz dodawanie do tych produktów barwników i środków konserwujących [rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia ... Rady (WE) Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych, każdy przedsiębiorca sektora spożywczego, z wyłączeniem produkcji podstawowej jest obowiązany ...
Tematy: IJHARS, jakość produktów spożywczych, artykuły rolno-spożywcze, oznakowanie opakowań -
Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.
09:54 26.10.2010
... , w przypadku których przepisy nie zezwalają na ich rozcieńczanie oraz dodawanie do tych produktów barwników i środków konserwujących; użycie określenia „czysty”; podanie informacji „smak 100% prawdziwych owoców” co może poddawać w wątpliwość jakość surowca wykorzystywanego do produkcji innych soków owocowych, braku informacji „zawiera naturalnie ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, IJHARS -
Jakość piwa w II kw. 2010 r.
00:15 20.09.2010
... wymogów w zakresie parametrów fizykochemicznych, a 43 proc. było źle oznakowanych. ZAKRES KONTROLI Kontrolą objęto zarówno jakość handlową piwa w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami jak i deklaracją producenta. Piwo jest kategorią produktów, w której to producent decyduje czy wyrób będzie spełniał wymagania normy polskiej czy też będzie ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, piwo, jakość piwa, IJHARS -
IJHARS: jakość żywności nie jest zła
10:02 08.09.2010
... oznaczenie parametrów fizykochemicznych (jak np. potwierdzanie składu produktów, wilgotność, kwasowość) oraz znakowanie tych artykułów. Poza wykwalifikowanymi ... w 2009 r. przez organy Inspekcji kształtowały się następująco: Masło W roku 2009 sprawdzono jakość handlową 110 partii masła. Istotne z punktu widzenia konsumenta nieprawidłowości w zakresie ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, IJHARS -
Jakość owoców i warzyw I kw. 2010
00:23 13.08.2010
... i warzyw (od 1 lipca 2009 roku), JHARS podkreśla, że jakość handlowa produktów objętych wymaganiami szczegółowych norm handlowych jak i ogólnej normy handlowej utrzymuje się na podobnym poziomie. W odniesieniu do norm szczegółowych można zaobserwować poprawę jakości. Jakość handlowa produktów objętych ogólną normą handlową uległa pogorszeniu.
Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce