jakość produktów spożywczych - wiadomości i porady tematyczne
-
Jakość mięsa drobiowego w I kw. 2010
11:24 27.07.2010
... pokontrolnych, zobowiązujących producentów do usunięcia nieprawidłowości. PODSUMOWANIE I WNIOSKI Na podstawie wyników przeprowadzonej kontroli należy stwierdzić, że jakość oferowanego mięsa drobiowego, w zakresie cech organoleptycznych nie budziła zastrzeżeń, natomiast nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 5,7% skontrolowanych partii w zakresie ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna -
Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH
10:22 16.07.2010
... czekoladowych oraz w polewie czekoladowej. Regulacje wprowadzają m.in. definicje poszczególnych produktów czy obowiązek umieszczania na opakowaniu bądź etykiecie informacji o ... Inspekcja Handlowała skontrolowała jakość i oznakowanie. Ocenie poddano 1851 partii, z czego zastrzeżenia dotyczyły 246 (13,3 proc.). Kontrolerzy IH, sprawdzając jakość ...
Tematy: IH, UOKiK, jakość handlowa, rynek żywności -
Znakowanie produktów rolno-spożywczych w I kw. 2010
00:11 04.07.2010
... wyników badań laboratoryjnych stwierdzono, że jakość wszystkich próbek kawy palonej mielonej ... produktów pochodzących z przetwórni ekologicznych - 31,6 % skontrolowanych w tym zakresie produktów ekologicznych), w tym: 81 partiach napojów bezalkoholowych - 32,8 % ogółem skontrolowanych partii napojów bezalkoholowych (w tym w 3 partiach produktów ...
Tematy: IJHARS, jakość produktów spożywczych, artykuły rolno-spożywcze, oznakowanie opakowań -
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009
10:53 30.06.2010
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wędlin z mięsa czerwonego. Sprawdzono suszone i podsuszane oraz konserwy ...
Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna -
Kontrole jakości IJHARS w 2009 r.
10:26 07.06.2010
... artykułów rolno-spożywczych (herbaty i herbatek owocowych, koncentratów spożywczych, majonezów i sosów, olejów i tłuszczów roślinnych, ... produktów chmielowych. W wyniku kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, przeprowadzonych na rynku krajowym w 2009 roku IJHARS stwierdził: 14,8% skontrolowanych partii wyrobów posiadało jakość ...
Tematy: IJHARS, kontrola produktów, przemysł rolno-spożywczy, artykuły rolno-spożywcze -
Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
00:15 17.05.2010
... było sprawdzenie jakości handlowej napojów spirytusowych, ze szczególnym uwzględnieniem wódki, w tym sprawdzenie pochodzenia surowca. W trakcie kontroli sprawdzono: jakość handlową napojów spirytusowych w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz prawidłowość znakowania opakowań, dokumentację potwierdzającą pochodzenie surowca użytego do ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych -
Jakość owoców i warzyw w IV kw. 2009
09:39 14.05.2010
... produktu jest kraj pochodzenia. Analizując wyniki kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw prowadzonych w kolejnych kwartałach 2009 roku, można stwierdzić, iż jakość tych produktów utrzymuje się na jednakowym poziomie. Najwięcej partii kwestionowano w II kwartale 2009 roku, co wynika z faktu, iż kontrola ta obejmowała ...
Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce -
Przetwory mleczne: kontrola IV kw. 2009
00:30 13.05.2010
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok, w IV kw. wojewódzkie inspektoraty JHARS, przeprowadziły kontrolę, której celem było sprawdzenie jakości handlowej przetworów mlecznych, takich jak: mleko, śmietanka, śmietana, tłuszcze mleczne (w tym masło), mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe, serki smakowe, sery ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych -
Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
10:42 12.05.2010
... PODSUMOWANIE I WNIOSKI IJHRS podaje, iż w toku działań kontrolnych stwierdzono, że ok. 28% partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z deklaracjami producentów, a ponad 50% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych. Wyniki kontroli jakości handlowej przetworów rybnych, tj. konserw ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych -
Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009
11:15 08.04.2010
... była mąka produkowana. Inne ustalenia z kontroli Kontrola jakości handlowej surowców stosowanych do przetwórstwa jakość handlową surowców (jęczmienia, pszenicy, żyta) sprawdzono w 48 % kontrolowanych podmiotów, w tym: w 18% podmiotów pobrano ... fizykochemicznych z deklaracją producenta, należy systematycznie prowadzić kontrolę tych produktów ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych