pieczywo - wiadomości i porady tematyczne
-
Branża piekarska w potrzasku
12:03 28.09.2022
Zaległości branży piekarskiej i mącznej sięgają już ponad 0,5 mld zł, to prawie o 10,5 proc. więcej niż przed rokiem - podaje Rejestr Dłużników BIG InfoMonitor. Wysoka inflacja, rosnące koszty energii i spadek spożycia pieczywa mogą ten kryzys jeszcze pogłębić. Z tego tekstu dowiesz się m.in.: Jakie zaległości ma branża piekarnicza? Ile chleba i ...
Tematy: branża piekarnicza, piekarnie, pieczywo, cukiernie -
Dlaczego chleb w Polsce drożeje?
12:42 16.08.2021
Chleb w Polsce drożeje. To efekt bardzo wysokich cen zbóż na rynkach światowych. W połowie sierpnia br. pszenica jest o 30-35% droższa niż rok temu. Historycznie to najwyższy poziom cen na polskim rynku notowany w okresie żniw. Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wzrósł ...
Tematy: chleb, produkty spożywcze, pieczywo, ceny zboża -
Branża piekarnicza czeka na odbicie w HoReCa
00:25 11.03.2021
... , kiedy Polacy robili zapasy artykułów spożywczych w obawie o skutki lock-downu. Z kolei osłabienie sprzedaży detalicznej, które nastąpiło w kwietniu, negatywnie wpływało również na pieczywo, produkcja w tym miesiącu spadła 17% w porównaniu z marcem. Druga fala pandemii nie spowodowała tak głębokiego spadku, jak ta z marca i kwietnia, w listopadzie ...
Tematy: branża piekarnicza, piekarnie, spożycie pieczywa, pieczywo -
Spożycie pieczywa spada z roku na rok
12:29 27.07.2010
... połączone ze sklepami. Także dla producentów pieczywa mniejsze punkty handlowe są pożądanym partnerem biznesowym. W badaniu zrealizowanym przez Instytut Polskie Pieczywo wśród firm współpracujących z branżą piekarze najwyżej ocenili swoich dostawców (średnio 4 punkty na 5 możliwych), w drugiej kolejności indywidualne sklepy (3,4 punktu), dalej ...
Tematy: spożycie pieczywa, pieczywo, chleb, piekarnie -
Jakość pieczywa i bułki tartej: kontrola IJHARS
07:10 22.03.2010
... się w ewidencji WIJHARS, które przeprowadziły kontrolę w tym zakresie). Jakość bułki tartej sprawdzonow 21 podmiotach, czyli w co trzeciej piekarni produkującej pieczywo. Kontrolą objęto: w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych* - 21 partii bułki tartej, o łącznej masie 1 469 kg, w zakresie znakowania - 174 partie ...
Tematy: kontrola jakości pieczywa, kontrola jakości bułki tartej, pieczywo, jakość żywności -
Jakość pieczywa: złe wyniki kontroli
11:20 05.10.2009
Inspektoraty jakości handlowej artykułów spożywczych skontrolowały 73 piekarnie, czyli 8,7 proc. tego typu podmiotów znajdujących się w ewidencji inspekcji handlowej. Jakość bułki tartej sprawdzono w 27 podmiotach, czyli w prawie co trzeciej piekarni wytwarzającej ten produkt. Celem kontroli było sprawdzenie oznakowania pieczywa oraz jakości ...
Tematy: jakość żywności, jakość produktów spożywczych, produkty spożywcze, pieczywo