restauracje - wiadomości i porady tematyczne
-
Branża gastronomiczna musi spłacić 754 mln zł zaległości
11:09 07.07.2022
... zaległości wobec kontrahentów ma niemal 10,5 tys. podmiotów gastronomicznych aktywnych, zawieszonych i zamkniętych. O ile jednak dłużników przybywa głównie wśród prowadzących restauracje, to za przyrost zaległości w ostatnich 12 miesiącach odpowiadają przede wszystkim ruchome placówki gastronomiczne, czyli m.in. obstawiające różnego rodzaju imprezy ...
Tematy: branża gastronomiczna, gastronomia, restauracje, bary -
HoReCa już po kryzysie, dużo ofert pracy w gastronomii i hotelarstwie
13:39 25.05.2022
Wybuch pandemii wstrząsnął niemal wszystkimi gałęziami gospodarki, a jednymi z tych, którzy odczuli go w największym stopniu, byli przedstawiciele branży HoReCa. Dziś sytuacja jest już jednak unormowana - turyści wrócili do podróżowania, a miłośnicy jedzenia poza domem - do restauracji. Efektem tego zarówno gastronomia, jak i hotelarstwo, ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
HoReCa 2021: niższa sprzedaż, wyższe koszty i brak pracowników
00:20 29.12.2021
Wybuch pandemii wstrząsnął wieloma gałęziami gospodarki, a jednym z sektorów, które w największym stopniu odczuły jego negatywne skutki jest HoReCa. I wprawdzie wszystko wskazuje na to, że najgorsze już minęło, to jednak powrót na ścieżkę sprzed pojawienia się koronawirusa nie jest łatwy. Z jakimi przeciwnościami zmagają się obecnie restauratorzy ...
Tematy: HoReCa, branża HoReCa, restauracje, hotele -
Branża HoReCa liczy długi i szuka pracowników
10:14 27.09.2021
... (18,6 mln zł) i telekomunikacyjne (11,2 mln zł). Wakacyjna szansa na odrobienie strat Wakacje pozwoliły branży na w miarę normalne funkcjonowanie (hotele i restauracje mogły udostępnić 75 proc. miejsc). Pomogło również to, że Polacy chętnie decydowali się na wypoczynek w kraju. Równocześnie, jak zaznaczają eksperci ...
Tematy: HoReCa, branża HoReCa, restauracje, hotele -
HoReCa: czy 4. fala pandemii przerwie odbicie w gastronomii?
10:04 04.08.2021
Wprawdzie branża HoReCa to jeden z sektorów, który w największym stopniu odczuł negatywne skutki pandemii, to jednak okazuje się, że dość szybko też staje na nogi. Obecna jej dynamika jest dwucyfrowa. Taki wynik może być powodem do optymizmu, choć trzeba pamiętać, że w dużym stopniu jest on efektem bardzo niskiej, ubiegłorocznej bazy. Jednocześnie ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
Restauracje przed nowymi wyzwaniami. Czego chcą konsumenci?
12:33 09.07.2021
... , które dają nam wizyty w nich, nie da się w zupełności zastąpić odpowiednią adaptacją modelu jedzenia w domu. Podobnie jak możliwości, jakie dają restauracje w przypadku oficjalnych spotkań czy spotkań w większej grupie. Ważniejsze natomiast będą dla nas teraz bezpieczeństwo i przestrzeń, jaką dają na przykład ogródki ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
Restauratorzy wrócili do pracy
09:50 17.05.2021
... pierwszym etapem odmrażania branży gastronomicznej. 28 maja restauracje mają zostać otwarte dla klientów także wewnątrz, choć z ograniczeniem ilości zajętych miejsc. ... . W przypadku branży gastronomicznej oznacza to, że od 15 do 27 maja restauracje będą mogły serwować posiłki tylko w ogródkach. Co drugi stolik będzie musiał pozostać wolny ...
Tematy: gastronomia, branża gastronomiczna, lokale gastronomiczne, restauracje -
HoReCa, czyli zwolnienia i przebranżowienie
10:01 13.04.2021
Branża HoReCa to jeden z sektorów, który najboleśniej odczuwa negatywne skutki pandemii. Potwierdzeniem tego są chociażby statystyki dotyczące etatów - okazuje się, że w minionym roku zlikwidowanych zostało 5,3 tys. miejsc pracy w branży. Co stało się ze zwolnionymi pracownikami? Z danych zaprezentowanych przez Grupę Progres wynika, że część z ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
Bon gastronomiczny, obniżka VAT. Jakie pomysły na pomoc restauratorom?
10:15 09.04.2021
... na koniec stycznia około 70 proc. z nich miało większe lub mniejsze kłopoty finansowe. Na tle branży najlepiej prezentowały się stałe restauracje i firmy cateringowe, które cały czas ratuje możliwość wydawania posiłków bez konieczności przebywania klienta w lokalu. Mimo wszystko niespełna 40 proc. z nich ...
Tematy: gastronomia, branża gastronomiczna, lokale gastronomiczne, restauracje -
HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?
00:10 14.03.2021
... - wówczas nastąpił gwałtowny spadek sprzedaży bez perspektyw na polepszenie sytuacji. Rynek dostaw jedzenia Przed pierwszym zamknięciem branży gastronomicznej w marcu 2020 restauracje (z wyjątkiem np. pizzerii) nie inwestowały w promowanie ofert na wynos. Nie był to segment działalności, który przynosił zyski porównywalne z serwowaniem jedzenia ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa